Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012 09:26

Ποιητική βράδια για τον Τίτο Αινεία στα Φιλιατρά

Γράφτηκε από τον

Με την εκδήλωση προς τιμήν του λογοτέχνη Τίτου Αινεία συνεχίστηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο, το αφιέρωμα στους Τριφύλιους λογοτέχνες που γίνεται από το Δήμο Τριφυλίας, σε συνεργασία με την Ενωση Μεσσήνιων Συγγραφέων. 

Στην αίθουσα που γέμισε από κόσμο μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι γιοι του λογοτέχνη, Τίτος και Αινείας Κοκκινέας και δύο εγγονές του.

Το κοινό καλωσόρισε η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Βιβή Παντελάκη, η οποία αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων Κώστας Παπαδόπουλος (Ζωτόπουλος) επισήμανε την σημασία που έχουν αυτές οι εκδηλώσεις, κάνοντας και μια σύντομη αναφορά στην ζωή και το έργο του λογοτέχνη.

Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας ο οποίος σημείωσε: «Συνεχίζεται το πνευματικό μας οδοιπορικό, κάνουμε μια στάση στα Φιλιατρά και έχουμε συνομιλητή έναν από τους πιο καταξιωμένους Τριφύλιους πνευματικούς ανθρώπους, τον Τίτο Αινεία, κατά κόσμο Σταύρο Κοκκινέα. Ο Τίτος Αινείας διακρίθηκε στην δημοσιογραφία, ήταν μέλος της Ενωσης Συντακτών Αθηνών. Εχει εκδώσει μια σειρά διηγημάτων και το ένα από αυτά έχει βραβευτεί από το περιοδικό της Εργατικής Εστίας, ενώ την ποίησή του χαρακτηρίζει ο ουσιαστικός και διεισδυτικός λόγος. Ηταν από τους ανθρώπους που στην δεκαετία του '30 έδωσαν την πνευματική ακμή στην επαρχία Τριφυλίας -αυτός από τα Φιλιατρά, ο Πέτρος Ολύμπιος από τους Γαργαλιάνους, ο Αρης Σταθόπουλος από την Κυπαρισσία- και ανέπτυξαν μια πνευματική ζωή που την είχε ανάγκη την εποχή εκείνη ο τόπος και συμβάδιζε με την οικονομική ακμή της Τριφυλίας. Αποφασίσαμε να τον τιμήσουμε, όπως και τους υπόλοιπους, αξιοποιώντας την πνευματική παρακαταθήκη που μας έχουν αφήσει, σε μια επαρχία που η μοίρα των δημιουργών της είναι ταυτισμένη με την μοίρα του λαού της: σκληροί αγώνες, μόχθος πολύς, αγωνίες, όνειρα, γρηγορούσα συνείδηση. Ο Τίτος Αινείας ήταν ένας τέτοιος άνθρωπος που έγραψε ιστορία για το δήμο μας και ήταν από τους πρωτεργάτες των ραδιοφωνικών έργων, είχε παρουσιάσει 500 έργα στην τότε ΕΙΡ που κάλυπτε μια ευρεία γκάμα θεμάτων υψηλού πνευματικού περιεχομένου και καθημερινότητας. Για παράδειγμα είχε μια σειρά για τα εθνικά προϊόντα με αφιέρωμα στο λάδι της Μεσσηνίας, στις σταφίδες, ήταν από τους νέους που πρωτοστάτησαν στην ακμή της Τριφυλίας. 

Σήμερα απονέμουμε τον πρέποντα έπαινο προς αυτόν αλλά αντλούμε έμπνευση για την παραπέρα στάση μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που όπως έχω ξαναπεί δεν μπορούμε να ανακυκλώνουμε τη μιζέρια μας, αλλά πρέπει να παίρνουμε δύναμη με μηνύματα αισιοδοξίας και να κρατήσουμε την ελπίδα σπινθηροβόλα».