Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 07:29

Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: Πρεμιέρα απόψε με Χίτσκοκ στο ΔΗΠΕΘΕΚ

Γράφτηκε από την
Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: Πρεμιέρα απόψε με Χίτσκοκ στο ΔΗΠΕΘΕΚ

Η πρώτη προβολή της "Νέας Κινηματογραφικής Λέσχη Καλαμάτας" θα γίνει απόψε στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της πόλης, όπως και κάθε Πέμπτη βράδυ, στις 9.15 το βράδυ. Η είσοδος θα κοστίζει 4 ευρώ, για νέους κάτω των 18 η είσοδος θα είναι ελεύθερη.


Το έργο που έχει επιλεγεί είναι το "Στην σκιά των τεσσάρων γιγάντων"( North by Northwest (1959)). Σκηνοθεσία Alfred Hitchcock, σενάριο Ernest Lehman. Παίζουν: Cary Grant, Eva Marie Sant, James Mason, Martin Landau. Διάρκεια: 131’.
Για το θέμα έδωσαν χθες το πρωί συνέντευξη τύπου οι διοργανωτές της βραδιάς. Ο πρόεδρος της "Φάρις" Νίκος Μπασακίδης αρχικά ανακοίνωσε και επίσημα τη λειτουργία της Νέας Λέσχης και σχολίασε πως πρόκειται για μια ιδέα νέων ανθρώπων, που αντιστέκονται. "Ο Δήμος και η Φάρις θα στηρίξει τη Λέσχη και θα περιμένουμε και το Θερινό Σινεμά, που είναι το επόμενο βήμα του καλοκαιριού" προσέθεσε.
Το λόγο πήρε η Αναστασία Λιόκουρα δικηγόρος και ιδρυτικό μέλος της ΝΛΛΚ, η οποία εξήγησε πως η ιδέα γεννήθηκε για να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό που υπήρχε ως τώρα στην πόλη. Ενωτικό και απαραίτητο στοιχείο αποτέλεσε η αγάπη των ιδρυτικών μελών για το σινεμά.
Στη συνέχεια ο Βασίλης Παπαευσταθίου πολιτικός μηχανικός, ιδρυτικό μέλος της Νέας Λέσχης εξήγησε πως τα περισσότερα από τα σημερινά μέλη είναι παιδιά μελών της παλιάς Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας. "Αρα ήταν ένα θέμα... γονιδιακό για εμάς, η Λέσχη είναι συνδεδεμένη για τους περισσότερους με πολλές αναμνήσεις. Για τη στήριξη ευχαριστούμε το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, τη Φάρις, τον κ. Μπασακίδη, την Ολυμπία Δημητρέα και τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή   του ΔΗΠΕΘΕΚ Νίκο Ξανθούλη" είπε ο ίδιος.
Ο Ανδρέας Πετροπουλέας και ο Λευτέρης Σταματελόπουλος μίλησαν για την 1η ενότητα ταινιών που θα προβληθούν, που θα είναι ταινίες μυστηρίου. "Το σινεμά και διασκεδάζει και εκπαιδεύει" τόνισε ο κ. Σταματελόπουλος.
Τέλος, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Νίκος Ξαθούλης εξέφρασε τη χαρά του που η πρώτη του συνέντευξη τύπου γίνεται για την αφορμή της ίδρυσης της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης. "Αυτή η συνάντηση του θεάτρου με το σινεμά είναι πολύ σημαντική, ουσιαστική και συμβολική για τα όσα θα ακολουθήσουν" είπε χαρακτηριστικά.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Θεαματικό, αστείο, αγωνιώδες,  και σαρκαστικό, το κατασκοπικό μελόδραμα του Hitchcock αποτελεί για πολλούς την κορυφαία του ταινία. Γυρισμένη το 1959, τοποθετεί τον Κάρυ Γκραντ στην θέση ενός φιλήσυχου διαφημιστή, που μέσα από μια παρεξήγηση, γίνεται θύμα απαγωγής από  κυκλώματα πρακτόρων. Το μόνο που του απομένει να κάνει είναι να αποδείξει την πραγματική του ταυτότητα, να αποκαταστήσει το όνομά του και να συναντήσει την ξανθιά της ζωής του. Για να τα πετύχει όλα αυτά μπλέκει σε μια περιπέτεια που διασχίζει με ταχύτητα την Αμερική από τη μια ως την άλλη άκρη της, χαρίζοντας σκηνές σπάνιας κινηματογραφικής ομορφιάς.
Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο Oscar καλύτερου σεναρίου, αναγνωρίστηκε το 2001 από το American Film Institute ως η 4η καλύτερη ταινία θρίλερ όλων των εποχών και αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης.
Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας αποτελεί ήδη μέλος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, συνεργάζεται στενά με το Δήμο Καλαμάτας και την κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας "Φάρις" και παράλληλα σχεδιάζει και επιδιώκει την συνεργασία με άλλες ευρύτερες κινήσεις και πολιτιστικούς φορείς.
Γ.Σαρ.


NEWSLETTER