Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 08:30

Παρουσιάστηκε χθες το πρόγραμμα: Περισσότερες φέτος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Περισσότερες εκδηλώσεις από πέρυσι διοργανώνει φέτος ο Δήμος Καλαμάτας και η "Φάρις" για τις Απόκριες, όμως ο προϋπολογισμός θα είναι ο ίδιος με τον αντίστοιχο του 2012. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από αύριο Τσικνοπέμπτη και θα γίνουν σε 30 διαφορετικά σημεία του δήμου. Οσο για την Καλαμάτα, το πρόγραμμα περικλείει το ιστορικό κέντρο, τον Αγιο Σίδερη, την Αγορά και πολλά άλλα σημεία.



Για το θέμα έδωσαν συνέντευξη τύπου χθες στο Δημαρχείο ο πρόεδρος της "Φάρις" Νίκος Μπασακίδης, ο διευθυντής του Εικαστικού Τομέα Παναγιώτης Λαμπρινίδης, ο Αλέκος Παπαδάτος από τους εθελοντές του Κοινωνικού Παντοπωλείου, η Λέττα Πετρουλάκη από την Πειραματική Σκηνή, η Λίλιαν Ψηλάκη από το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, η Ολγα Παπαδοπούλου από το Β' ΚΑΠΗ, ο Χρήστος Κορομηλάς από το Σύλλογο Τριτέκνων, η Χρυσή Λιάππα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θουρίας. Ο κ. Μπασακίδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως σε όλες αυτές τις διοργανώσεις βοηθούν και συμμετέχουν μαθητές, εθελοντές, σύλλογοι, καταστηματάρχες, παραγωγοί προϊόντων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
- Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου, Ιστορικό Κέντρο 10.30 π.μ. Πλατείες Οθωνος και Αγ. Αποστόλων, αποκριάτικες κατασκευές και παιχνίδια
"Βραχυχιτωνιάδα: Ο χορός των μεταμφιεσμένων… απορριμμάτων", στη 1.30 στην Πλατεία Αγ. Αποστόλων παραδοσιακό γλέντι.
- Σάββατο 9 Μαρτίου στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας στις 10.30 "Η δική μας Φρουτοπία" εργαστήριο ζωγραφικής και κεραμικής από το Εικαστικό Εργαστήρι για τους μικρούς φίλους. Στον Αγιο Σίδερη (γήπεδο Στρατοπέδου) στις 8 μ.μ. "Καρναβαλικά δρώμενα με φωτιές". Τέλος, το βράδυ αποκριάτικο πάρτι στο "EliteCity Resort" στις 10 μεσχολές χορού και Djs της πόλης.
Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Δημοτικού Παντοπωλείου Καλαμάτας.
- Κυριακή 10 Μαρτίου στην Κεντρική Πλατεία στις 11.30 π.μ. παραδοσιακό γαϊτανάκι από τον ΣΕΟ, θεατρικό δρώμενο από την Πειραματική Σκηνή "Ο θάνατος του δράκου και το ξύπνημα της άνοιξης" και ξεφάντωμα με χορούς λάτιν. Στη Ράχη στην περιοχή Κουφού Ελιές (Β΄ ΚΑΠΗ) στην πλατεία στις 4 το απόγευμα θα γίνουν παραδοσιακά δρώμενα, με μουσική. Ο "γάμος του Πιέρρου και της Χάιδως" θα στηθεί στο σημείο και οι Τρίτεκνοι θα έχουν αναλάβει τα κεράσματα και το φαγητό, ενώ θα έχουν ετοιμάσει εκπλήξεις.
- Παρασκευή 15 Μαρτίου στο Ιστορικό Κέντρο στην Πλατεία Αγίων Αποστόλων στις 9 μ.μ. χορευτική μουσική από την Big Band του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.
- Σάββατο 16 Μαρτίου στο Ιστορικό Κέντρο στην Πλατεία Οθωνος στις  11.30 π.μ. "Γιορτάζουμε την αποκριά" με εδέσματα, μουσική και παραδοσιακούς χορούς. Στα Γιαννιτσάνικα στις Εργατικές Κατοικίες, στις 8 μ.μ. φωτιές, παραδοσιακά εδέσματα.
- Κυριακή 17 Μαρτίου στην Aγ. Τριάδα, στην Πλατεία Τσώλη στις 11.30 π.μ. ξεκινά ένα αποκριάτικο γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα και αερόστατα. Στο Πέταλο στις 8 μ.μ. θα ανάψουν φωτιές, θα πεταχτούν αερόστατα και θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.
- Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου στην παραλία Καλαμάτας (προλιμένας), στις 10.30 π.μ. προγραμματίζονται Κούλουμα με πέταγμα χαρταετού.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
- Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου στο Πήδημα στις 8 μ.μ. λιώσιμο παστού.
- Σάββατο 9 Μαρτίου στου Σταματινού στη Δ.Ε. Αρφαρών στις 8 μ.μ.
λιώσιμο παστού. Το ίδιο θα γίνει και στη Βελανιδιά της Δ.Ε. Αρφαρών, την ίδια ώρα.
- Κυριακή 10 Μαρτίου στην Αμφεια της Δ.Ε. Θουρίας στο Δημοτικό Σχολείο Ανω Αμφείας στις 8 μ.μ. λιώσιμο παστού, φωτιές, παραδοσιακό γλέντι. Στη Θουρία στην πλατεία στις 8 μ.μ. παραδοσιακά εδέσματα, αερόστατα.
- Σάββατο 16 Μαρτίου στη Βρωμόβρυση της Δ.Ε. Αρφαρών στις 8 μ.μ. παραδοσιακή μακαρονάδα με βακαλάο.
- Κυριακή 17 Μαρτίου στο Ασπρόχωμα της Δ.Ε. Καλαμάτας στο Καλάμι στις 10.30 π.μ. παραδοσιακά εδέσματα και πέταγμα χαρταετού. Στην Αλαγονία πρωινό κάλεσμα με τούμπανα και φλογέρες. Στις 6 μ.μ. φωτιές, τοπικοί χοροί, κεράσματα, στις 8.30 στην κεντρική πλατεία, φωτιές, αερόστατα, αποκριάτικο γλέντι και δρώμενα μαζί με τις μπαρμπούτες. Στις Πηγές στις 8 μ.μ. φωτιές, αποκριάτικο γλέντι και παραδοσιακή μακαρονάδα. Στην Αρτεμισία στις 8 μ.μ. αποκριάτικη εκδήλωση. Στα Αρφαρά στις 8 μ.μ. φωτιές, αποκριάτικο γλέντι. Στον Αρις στις 8 μ.μ. παραδοσιακή μακαρονάδα. Στην Ανθεια στις 8 μ.μ.
αποκριάτικο γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα, στην Αμφεια στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αμφείας στις 8 μ.μ. παραδοσιακή μακαρονάδα.
Στην Αιθαία Δ.Ε. Θουρίας στην κεντρική πλατεία στις 8 μ.μ. αερόστατα και παραδοσιακό γλέντι, στα Λέικα στην κεντρική πλατεία στις 8 μ.μ. πέταγμα αερόστατου, παραδοσιακή μακαρονάδα, μουσική και χορός.
Στη Νέδουσα στην κεντρική πλατεία στις 8 μ.μ. φωτιές, τοπικές γεύσεις, μουσική και χορός, στη Σπερχογεία στην κεντρική πλατεία στις 8 μ.μ. παραδοσιακό δρώμενο "ο Βλάχικος Γάμος" με μακαρονάδα, γλέντι και χορό. Στον Αγριλο Αρφαρών στις 8 μ.μ. παραδοσιακή μακαρονάδα.
- Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου: Νέδουσα Δρώμενο Ευετηρίας
στις 10.30 π.μ. Αγερμός, στις 12 τα δρώμενα. Στη M. Μαντίνεια στο Δημοτικό Σχολείο στις 11 π.μ. "Κούλουμα" πέταγμα χαρταετού και πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Στη Σπερχογεία στην κεντρική πλατεία στις 11 π.μ. "Κούλουμα". Στον Αρι στο ύψωμα του Ρετσίνι, στις 10 π.μ. Κούλουμα. Στην Αμφεια στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αμφείας στις 5 μ.μ. διαγωνισμός αερόστατου. Στα Αρφαρά στην κεντρική Πλατεία στις 10.30 π.μ. Κούλουμα, στο Πλατύ στις 10 π.μ.
πέταγμα χαρταετού.
Για το "Καλαματιανό Καρναβάλι 2013" δεν έγινε κάποια αναφορά στη χθεσινή συνέντευξη. Οι εκδηλώσεις του και το πρόγραμμα αναμένεται να γίνει σύντομα γνωστό από τους διοργανωτές.
Γ.Σαρ.