Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010 22:01

Παρουσίαση του βιβλίου "Δρόμοι πάνω στο χιόνι"

Γράφτηκε από την
Παρουσίαση του βιβλίου "Δρόμοι πάνω στο χιόνι"

Το βιβλίο του δικηγόρου Βασίλη Αμανατίδη, με τίτλο "Δρόμοι πάνω στο χιόνι", το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής", παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.
Για το βιβλίο, που προσπαθεί να κοιτάξει τον 20ό αι. με τα μάτια τριών απλών ανθρώπων (ενός ορεσίβιου αγωγιάτη στις αρχές του αιώνα, ενός αντάρτη του Δημοκρατικού Στρατού στη δεκαετία 1940 -'50 και ενός πυγμάχου στο τέλος του αιώνα) μίλησαν ο πρώην υπουργός και δήμαρχος Καλαμάτας Σταύρος Μπένος και ο δημοσιογράφος της "Ελευθεροτυπίας" Γιάννης Τριάντης.
Ο Σταύρος Μπένος μιλώντας για τους "Δρόμους πάνω στο χιόνι" είπε ότι ο συγγραφέας με τρόπο εξαιρετικό περιγράφει την ιστορία του περασμένου αιώνα. Ξεκινά στο πρώτο κεφάλαιο από το παγκόσμιο εργατικό κίνημα το 1901 στην Αμερική, συνεχίζει με την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης στο δεύτερο κεφάλαιο, και τελειώνει με μια εξαίρετη αφήγηση του κοινωνικού περιθωρίου της Καλαμάτας στο τρίτο κεφάλαιο.
Ο κ. Μπένος αναφέρθηκε στη διεισδυτική και διορατική ικανότητα του Βασίλη Αμανατίδη να αναδεικνύει τις κοινωνικές ιδιαιτερότητες κάθε ιστορικής εποχής. Καταλήγοντας, είπε ότι ο αναγνώστης διαβάζει το βιβλίο με μια ανάσα, καθώς η πλοκή ξεδιπλώνεται με τους καταιγιστικούς ρυθμούς ενός θρίλερ. Συνάμα, σημείωσε, το βιβλίο κουβαλάει την εσωτερική ταραχή και τα βιώματα του συγγραφέα του.
Ο Γιάννης Τριάντης, αναφερόμενος στο βιβλίο, είπε ότι είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που μέσα από τις σελίδες του αποδίδονται θαυμάσια από το συγγραφέα σημαντικά ιστορικά γεγονότα για τη χώρα. Ο συγγραφέας, είπε, φροντίζει να πλάσει χαρακτήρες με φόντο την ιστορική εποχή κατά την οποία διαδραματίζεται η κάθε ιστορία. Συγχρόνως, στις ταραγμένες εποχές που τοποθετεί τους ήρωες του, ο συγγραφέας καταφέρνει να διεισδύσει στον εσωτερικό τους κόσμο και να αναδείξει την ιδιαίτερη κουλτούρα κάθε κοινωνικής ομάδας από την οποία επιλέγει τους πρωταγωνιστές του.
Ο κ. Τριάντης αναφέρθηκε ακόμα στη γλώσσα του κειμένου την οποία χρησιμοποιεί ο Βασίλης Αμανατίδης: "Λέξεις ξεχασμένες, αλλά ζωντανές, λέξεις αρχοντικές από το λαϊκό κοίτασμα", είπε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας, ο κ. Τριάντης χαρακτήρισε το βιβλίο  "ένα διαμαντάκι της σύγχρονης λογοτεχνίας, ένα εξαιρετικό βιβλίο και έκδοση".
Ο ίδιος ο συγγραφέας Βασίλης Αμανατίδης, συγκινημένος από την παρουσία του κόσμου, μίλησε για τα μαθήματα ζωής που του δίδαξαν οι γονείς και ο δάσκαλός του Νικήτας Βεργινάδης - ο οποίος ήταν προχθές ανάμεσα στο κοινό. Αναφερόμενος στο βιβλίο του, το χαρακτήρισε ρωγμή στη σιωπή, μέσα από την οποία οι νέοι μπορούν να ακούσουν για την αξία της ανθρωπιάς, της αξιοπρέπειας και της ανιδιοτέλειας: τους δρόμους της ζωής, σύμφωνα με το συγγραφέα.
Νωρίτερα, την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, ο οποίος περιέγραψε τον συγγραφέα ως μια αποδεδειγμένα ικανή και πολυσχιδή προσωπικότητα, και ο εκδότης του βιβλίου Κώστας Παπαδόπουλος που χαρακτήρισε το βιβλίο το πιο συγκλονιστικό στο είδος του. Αποσπάσματα από τους "Δρόμους πάνω στο χιόνι" διάβασαν οι ηθοποιοί Χριστίνα Δίμιζα και Σοφία Μποτσέα, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, Μαρία Τσαγκαράκη.
Ν.Κ.


NEWSLETTER