Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 08:10

Πολιτιστικός Αντίλογος: Ντοκιμαντέρ για τις σαΐτες της Τζίνας Πετροπούλου (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Πολιτιστικός Αντίλογος: Ντοκιμαντέρ για τις σαΐτες της Τζίνας Πετροπούλου (φωτογραφίες)

Το ντοκιμαντέρ της Καλαματιανής Τζίνας Πετροπούλου "Οι φωνές της σαΐτας" πρόβαλε το Σάββατο ο Πολιτιστικός Αντίλογος, το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας και το μπουλούκι σαϊτολόγων «Το Κούγκι». Η προβολή ξεκίνησε στις 9 μ.μ. μπροστά απ’ το «Κούγκι» στην οδό Σπάρτης 50 και Τζάνε, κοντά στην Δημοτική Αγορά. Ακολούθησε ρεμπέτικη βραδιά μέχρι τα ξημερώματα, από το μουσικό σύνολο «Οι διερχόμενοι» που έχουν γράψει τη μουσική της ταινίας.

 

Το ντοκιμαντέρ είναι το ημερολόγιο ενός μπουλουκιού τις μέρες πριν από το Πάσχα του 2012. Αποτελεί την καταγραφή της προετοιμασίας και της κορύφωσης του εθίμου του Σαϊτοπόλεμου κι έχει διάρκεια 45 λεπτά περίπου. 

Την εκδήλωση προλόγισαν η δημιουργός του ντοκιμαντέρ Τζίνα Πετροπούλου και ο Χρήστος Ζερίτης.

"Φυσικά και θέλω να το συνεχίσω το ντοκιμαντέρ. Αυτό που προβλήθηκε ήταν κάτι το πρωτόλειο" δηλώνει στην "Ε" η δημιουργός, η οποία θα συνεχίζει τα γυρίσματα αυτό το Πάσχα και μετά από αυτό, με συνεντεύξεις κυρίως από τα μέλη της ομάδας. Τόνισε πως αυτό που έχει ετοιμάσει ως τώρα είναι μια καταγραφή του εθίμου, τώρα θέλει να εστιάσει στο ανθρωπολογικό στοιχείο. Ποιοι είναι οι σαϊτολόγοι, πώς έγιναν μέλη της ομάδας, τι άλλο κάνουν στην καθημερινότητα τους;

"Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν πολύ θετικές. Ο κόσμος έδειξε πως το ντοκιμαντέρ άρεσε. Το έθιμο είναι σίγουρα ριζωμένο στην ιστορία και στο μυαλό των κατοίκων, το θέμα είναι στους ιθύνοντες και πώς αυτοί θα το συνεχίσουν ή ... θα το ξεριζώσουν!" υπογραμμίζει η κ. Πετροπούλου.

Η ίδια λέει πως με καλή οργάνωση και συνέχεια, το έθιμο αυτό μπορεί να κινήσει και τουριστικό ενδιαφέρον. Οταν η δουλειά της ολοκληρωθεί και με τις συνεντεύξεις, τα προφίλ των ανθρώπων, πιθανότατα θα προβληθεί και στην Αθήνα.

Γ.Σαρ.   


NEWSLETTER