Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2013 07:21

Μια "Λευκή Νύχτα" … όλα τα λεφτά (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμα και του πιο αισιόδοξου διοργανωτή της πρώτης  "Λευκής Νύχτας" στην Καλαμάτα και έτσι το Σάββατο το βράδυ έως τα ξημερώματα της Κυριακής, στους δρόμους και στα καταστήματα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στήθηκε ένα πρωτόγνωρο πανηγύρι που άφησε ενθουσιασμένους όσους μετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτό.

Ο κόσμος διασκέδασε, πολλά μαγαζιά ξεπούλησαν, άλλα κινήθηκαν παραπάνω από ικανοποιητικά και τις πρώτες πρωινές ώρες εμφανίστηκαν οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά καθώς τελείωσαν τα... σουβλάκια, οι πίτες και τα νερά. Ενδεικτικό του πανηγυριού που στήθηκε είναι ότι υπήρχαν ουρές ακόμα και στα... περίπτερα καθώς από νωρίς άρχισε να υπάρχει έλλειψη σε πολλές μάρκες τσιγάρων. Οποιος προσπαθεί  να μετρήσει τον κόσμο που πλημμύρισε το κέντρο της Καλαμάτας θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι τα σταθμευμένα αυτοκίνητα των επισκεπτών έφταναν ανατολικά στην Ηρώων και δυτικά στην Αγία Τριάδα. Την ίδια ώρα στον πεζόδρομο της Αριστομένους επικρατούσε το... αδιαχώρητο. Στην κεντρική πλατεία οι χιλιάδες επισκέπτες κινούνταν πιο άνετα αλλά ήταν αδύνατη η διέλευση της οδού Ιατροπούλου καθώς εκατοντάδες νέοι είχαν στήσει ένα ατελείωτο πάρτι κάτω από τους ήχους δυνατής μουσικής. Αυτοσχέδια πάρτι και συναυλίες είχαν στηθεί στις οδούς, Αριστοδήμου, Αναγνωσταρά, Βασιλίσσης Ολγας, Γεωργούλη και Παν. Καίσαρη. Ενα ατελείωτο πανηγύρι είχε στηθεί επίσης σε όλους τους πεζόδρομους και στις στοές γύρω από την Αριστομένους.

Το Ιστορικό Κέντρο έζησε μέρες παλιάς δόξας. Στα Παπλωματάδικα χιλιάδες νέοι κάθε... ηλικίας απόλαυσαν το ποτό τους στα μπαρ της περιοχής. Στη “Μυλόπετρα” οι πιο παλιοί θυμήθηκαν και οι νέοι γνώρισαν την ατμόσφαιρα της πάλαι ποτέ ντισκοτέκ του “Elite”. Οσοι πρόλαβαν έφαγαν σουβλάκια στα μαγαζιά της περιοχής και όσοι δεν πρόλαβαν πήγαν για φαγητό στην... Παραλία.

Οσον αφορά τα ποσοστά των εκπτώσεων που έκαναν τα καταστήματα, ήταν τόσο διαφορετικά όσο και ο κόσμος που πλημμύρισε την Καλαμάτα. Οσοι έκαναν εντυπωσιακές εκπτώσεις... ξεπούλησαν. Οσοι έκαναν μεγάλες εκπτώσεις είδαν... γεμάτα ταμεία. Οσοι έκαναν μικρές εκπτώσεις κινήθηκαν ικανοποιητικά, ενώ βεβαίως δεν έλειψαν και κάποιοι που έκαναν αρπαχτές αισχροκερδώντας σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας με μηδενικές εκπτώσεις.

Χθες όταν είχε τελειώσει το πανηγύρι όλοι συζητούσαν και συμφωνούσαν για την τεράστια επιτυχία που είχε η πρώτη ευκή Νύχτα" στην Καλαμάτα και για την ανάγκη ανάληψης αντίστοιχων πρωτοβουλιών στο μέλλον. Ταυτόχρονα όλοι συμφωνούσαν ότι δεν αρκεί μόνο μια ευκή Νύχτα" για να ξαναμπούν η Καλαμάτα και η Μεσσηνία στο δρόμο της ανάπτυξης. Χρειάζονται πολλές "λευκές νύχτες" και κυρίως να πιστέψει η επιχειρηματική κοινότητα ότι μπορεί να τα καταφέρει προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο.

Θ.Λ.