Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2013 08:07

Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης: "Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες" (εντυπωσιακές φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης: "Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες" (εντυπωσιακές φωτογραφίες)

Εντυπωσιακό για ακόμη μια χρονιά ήταν το Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης "Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες" που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας, η οποία πλημμύρισε από κόσμο, ενώ χθες το βράδυ ήταν προγραμματισμένο να συνεχιστεί στα Πλατάνια στο ανοιχτό θέατρο "Νότα Αρνόκουρου".

Χορευτικά συγκροτήματα από την Ισπανία, την Κένυα, το Ιράκ και από συλλόγους της Ελλάδας όπως ο Μορφωτικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, ο Σύλλογος Γυναικών Κοπανακίου "Η Καλλιπάτειρα", το Σωματείο "Ασκαυλος" από την Αθήνα, το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου και ο Λαογραφικός Χορευτικός Ομιλος Πατρών, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους επί σκηνής και μετέφεραν μέσα από τον χορό και την μουσική μέρος του πολιτισμού και της κουλτούρας των χωρών τους.

Το φεστιβάλ φέτος έγινε υπό την αιγίδα του CIOFF και του International Dance Council, καθώς ο Μορφωτικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ) έγινε δεκτός στο Ανώτατο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χορού "CIOFF" που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO όχι ως απλό μέλος αλλά ως διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ CIOFF στην Ελλάδα.

Η κεντρική εκδήλωση στην Κυπαρισσία ξεκίνησε με την παρέλαση των χορευτικών συγκροτημάτων από το Δημαρχείο της πόλης μέχρι την κεντρική πλατεία όπου έγινε η επίσημη παρουσίασή τους στο κοινό από την Γεωργία Μπελογιάννη, μέλος του Δ.Σ. του ΜΕΣΚ, η οποία και ευχαρίστησε όλους όσοι στηρίζουν τόσα χρόνια το φεστιβάλ, το οποίο  φέτος κλείνει 11 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Από την πλευρά των διοργανωτών η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας Παρασκευή Παντελάκη καλωσόρισε τους παρευρισκομένους σε ένα αντάμωμα πολιτισμών των λαών μέσα από τη μουσική και το χορό. "Ο δήμος στηρίζει το φεστιβάλ -είπε- καθώς η κοινωνία έχει ανάγκη από στηρίγματα όπως αυτή που είναι μοναδική στην Τριφυλία και ίσως σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από αυτό προβάλλεται ο τόπος μας, ο πολιτισμός μας και οι σύλλογοι της περιοχής".

Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς μίλησε για ένα θεσμό που πλέον έχει καθιερωθεί στην ευρύτερη περιοχή, σε μια εκδήλωση που όπως είπε προβάλλεται ο πολιτισμός, η κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα, τα οποία και θα πρέπει να μεταλαμπαδευτούν στις επόμενες γενιές.

Η πρόεδρος του ΜΕΣΚ Σόνια Τουρκολία τόνισε ότι οι "Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες" έχουν ανατείλει σε όλη την περιοχή της Τριφυλίας και πλέον θα εκπέμπουν στο παγκόσμιο καλεντάρι πολιτισμού και παράδοσης.

Την έναρξη του φεστιβάλ έκανε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας σημειώνοντας πως η μουσική και ο χορός είναι μια γλώσσα πανανθρώπινη, μια γλώσσα που ενώνει, γλώσσα της ειρήνης. Επίσης συνεχάρη το ΜΕΣΚ για την συνεχή του παρουσία, τονίζοντας ότι πάντα θα έχουν την στήριξη του δήμου, αλλά σημαντικό είναι ότι έχουν την στήριξη των πολιτών.

Η βραδιά συνεχίστηκε με την παρουσίαση χορών όπου εκτός από τους ελληνικούς παραδοσιακούς που απέδωσαν εξαιρετικά όλοι οι σύλλογοι, εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του Ιράκ, των γεμάτων ζωντάνια μελών του συγκροτήματος από την Κένυα , αλλά και των Ισπανών με τα κρόταλά τους.

 

 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER