Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 10:14

Επετειακή εκδήλωση για την επανάσταση του 1834 (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Η 179η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834 εορτάστηκε χθες το πρωί στο Ανω Ψάρι και τιμήθηκαν οι πρωτεργάτες της Γιαννάκης Γκρίτζαλης και Μητροπέτροβας. Μια επανάσταση με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα που όμως λίγοι γνωρίζουν για αυτή αφού ακόμη δεν διδάσκεται στα σχολικά βιβλία.

Την επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πρωτεργατών τέλεσε ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Στη συνέχεια στον προαύλειο χώρο του ναού πραγματοποίησε την ομιλία του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Κώστας Καράμπελας, τον οποίο προσφώνησε και παρουσίασε ο πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Ψαραίων Διονύσιος Αθανασόπουλος, σημειώνοντας την αγάπη και την προσφορά για την περιοχή.

Από την πλευρά του ο κ. Καράμπελας σημείωσε ότι σήμερα 179 χρόνια μετά η Μεσσηνιακή Επανάσταση δεν είναι γνωστή και δεν την αναφέρουν τα σχολικά βιβλία, ενώ κάποιοι υποτιμητικά την αναφέρουν ως βλαχοεπανάσταση. Ωστόσο είπε πως ήταν η πρώτη κοινωνική επανάσταση στη νεότερη Ελλάδα, η οποία για να είναι κατανοητή πρέπει να δούμε το ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και θρησκευτικό πλαίσιο της εποχής εκείνης. Μίλησε για τους πρωτεργάτες της Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Μητροπέτραβα όπως και για όλους όσοι συνέβαλαν στην εξάπλωσή της που έγινε ταχύτατα στην ορεινή βόρεια Μεσσηνία και τα ορεινά των όμορων νομών. Κράτησε 20 μέρες μέχρι που οι επαναστατημένοι οι οποίοι ζητούσαν κοινωνική δικαιοσύνη ηττήθηκαν και κατέληξε με την καταδίκη του Γιαννάκη Γκρίτζαλη σε θάνατο από το δικαστήριο της Κυπαρισσίας και την εκτέλεσή του. Ο ομιλητής επισήμανε την ανάγκη η τοπική ιστορία να γίνεται γνωστή σε όλους και μάλιστα από την παιδική ηλικία, πρότεινε επίσης την διοργάνωση μιας ημερίδας, αφιερωμένης σε αυτούς που πολέμησαν από την περιοχή στους αγώνες της πατρίδας μας όπως και για την συμβολή της περιοχής αυτής στους αγώνες. Επανέφερε δε τις προτάσεις τους για αναστήλωση της οικίας του Γιαννάκη Γκρίτζαλη και την λειτουργία του ως μουσείου, την επισκευή του γραμματοδιδασκαλείου που είναι δίπλα από το ναό του Αγίου Δημητρίου, την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών στο Μετσίκι και τον χαρακτηρισμό του Ανω Ψαρίου ως διατηρητέου οικισμού.

Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δωρίου, Ευστάθιο Κούκη, Ανδρέα Μέμα, Ματίνα Μπραΐμη και Μαρία Λάγια.

Στο σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη έγινε κατάθεση στεφάνων από τον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο εκ μέρους της κυβέρνησης, τον βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο εκ μέρους της Βουλής, τον σμήναρχο Θεόδωρο Λάγιος υποδιοικητή της 120 ΠΕΑ, τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, τον δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη, τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας Χρήστο Ριζά, τον Δημήτρη Γεωργόπουλο πρόεδρο του Τ.Σ. Ψαρίου, τον Κώστα Καράμπελα εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ορεινής Τριφυλίας, τον Διονύσιο Αθανασόπουλο πρόεδρο του Προοδευτικού Συλλόγου Ψαραίων, τον Αντώνη Δρακόπουλο εκ μέρους του Συλλόγου Ανω Μέλπειας, τον Σωτήρη Κούκη εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Ψαραίων «Το Μετσίκι» και τον Παναγιώτη Λούτο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας. Παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Οιχαλίας Ελένη Αλιφέρη και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Οιχαλίας Ηλίας Σακελλαριάδης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκάλας.

Κ.Μπ.