Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 21:30

Παράσταση στη Μόσχα για το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Μια "Μουσικοχορευτική περιήγηση ανά την Ελλάδα" παρουσίασε στη Μόσχα το Σάββατο 12 Νοεμβρίου το Λύκειο Ελληνίδων της Καλαμάτας. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ έδωσαν μάλιστα 2 τιμητικά βραβεία στο ΛΕΚ: για τις "Υπηρεσίες στην τέχνη της παραδοσιακής/λαϊκής χορογραφίας", καθώς και για την "επιμελή διατήρηση και διάσωση της ενότητας και πολυφωνίας της εθνικής παράδοσης".

Η παράσταση δόθηκε στις εγκαταστάσεις του Κρατικού Ιστορικού-Εθνογραφικού Θεάτρου της Μόσχας. Τα 32 μέλη της χορευτικής ομάδας του Λυκείου Ελληνίδων συνοδεύονταν από το Δ.Σ., με επικεφαλής την πρόεδρο Βικτωρία Καρέλια. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και από το Κρατικό Θέατρο Ιστορίας και Εθνογραφίας της Μόσχας στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακού Θεάτρου "Ρωσικό νησί".

Μέσα από μια πανδαισία χρωμάτων, ήχων και ρυθμών, η χορευτική ομάδα του Λυκείου ταξίδεψε το κοινό στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα: μια περιήγηση μέσα στο φως, τα τοπία, τις μυρωδιές, τις γεύσεις, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις. Η ομάδα παρουσίασε ένα άρτια δομημένο πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από Ηπειρο, Μακεδονία, Θράκη, Αιγαίο και Πελοπόννησο.   

Στην εισαγωγική της ομιλία η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, Δώρα Γιαννίτση, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της αφενός στη διοίκηση του Κρατικού Ιστορικού-Εθνογραφικού Θεάτρου της Μόσχας για την ευγενική πρόσκληση ελληνικού σχήματος στο φεστιβάλ, και αφετέρου στο θρυλικό Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας για την άμεση ανταπόκρισή του. 

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας Βικτωρία Καρέλια ευχαρίστησε από την πλευρά της τους συνδιοργανωτές και δώρισε στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού βιβλία και DVD για τον ελληνικό παραδοσιακό χορό, εμπλουτίζοντας σημαντικά τη βιβλιοθήκη του. Είχε προηγηθεί δε μάθημα-master class από τον καθηγητή χορού του Λυκείου Καλαμάτας Αναστάσιο Μίχο και χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων για την επικεφαλής του Χορευτικού Συγκροτήματος του ΚΕΠ, Τατιάνα Τσόρναγια.

Την παράσταση, η οποία συνοδεύονταν από προβολή ελληνικών τοπίων, παρακολούθησαν Ελληνες και μη της ρωσικής πρωτεύουσας - μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Σερβίας δρ. Σλαβένκο Τέρζιτς, στον οποίο η κ. Καρέλια προσέφερε ένα λεύκωμα για τη μεσσηνιακή γη. Ειδική τιμητική πλακέτα επιδόθηκε στη διευθύντρια του ΚΕΠ Δώρα Γιαννίτση για τη συμβολή της στον εμπλουτισμό του προγράμματος του φεστιβάλ.

Ολοι οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν υποσχέσεις για προσεχή συνάντηση, είτε στη Ρωσία είτε στην Ελλάδα.