Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 08:23

Παρουσίαση έκδοσης για το Νικόλαο Πολίτη

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παρουσίαση έκδοσης για το Νικόλαο Πολίτη

Εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί το δίτομο έργο της Ακαδημίας Αθηνών "Ο Νικόλαος Γ. Πολίτης και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, Πρακτικά διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, Αθήνα 2012" θα γίνει σήμερα στις 7 στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από το Δήμο Καλαμάτας και το Κέντρον Ερεύνης. 

Θα χαιρετίσουν οι: μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος,  Παναγιώτης Νίκας δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Αλευράς αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ευρυδίκη Αντζουλάτου - Ρετσίλα καθηγήτρια, κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου καθηγήτρια, πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Στυλιανός Μάλαμας πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ελαιοχωρίου.

Θα προλογίσει η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Την έκδοση θα παρουσιάσουν οι: Παναγιώτης Καμηλάκης, Παρασκευάς Ποτηρόπουλος ερευνητές στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας επίκουρος καθηγητής Λαογραφίας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ευάγγελος Καραμανές ερευνητής, Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Ιωάννης Πλεμμένος μουσικολόγος - ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας.

Θα ακολουθήσει μικρή μουσική εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας o Κώστας Παυλόπουλος θα ερμηνεύσει δημοτικά από τις Εκλογές του Ν. Γ. Πολίτη.

Ο Νικόλαος Πολίτης (Καλαμάτα 1852 - Αθήνα 1921) ήταν Ελληνας λαογράφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεγάλωσε στην Καλαμάτα, όπου και τελείωσε το σχολείο. Από τα μαθητικά του χρόνια είχε αναπτύξει ενδιαφέρον για την παραδοσιακή ζωή και, μαθητής Γυμνασίου ακόμα, άρχισε να δημοσιεύει λαογραφικές μελέτες σε περιοδικά, όπως η Ευτέρπη και η Πανδώρα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών φιλολογία (1868-1872) και νομικά(1874-1875) και το 1870 έγινε μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", ενώ εξέδωσε από κοινού με τον Σπυρίδωνα Λάμπρο τα Νεοελληνικά Ανάλεκτα Παρνασσού. Το 1871 βραβεύτηκε για τη μελέτη του Νεοελληνική Μυθολογία. Στο διάστημα 1876-1880 παρακολούθησε σπουδές στο Μόναχο, όπου συνδέθηκε φιλικά με τον βυζαντινολόγο Καρλ Κρουμπάχερ.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε αρχικά στη Βιβλιοθήκη της Βουλής και από το 1884 κατέλαβε θέσεις στο υπουργείο Παιδείας, αρχικά ως τμηματάρχης μέσης εκπαίδευσης και έπειτα γενικός διευθυντής. Εισηγήθηκε μάλιστα τη διδασκαλία της δημοτικής στα σχολεία. Το 1890 έγινε καθηγητής Μυθολογίας και Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου διατέλεσε και πρύτανης.

Στο διάστημα 1889-1890 ήταν συνδιευθυντής του περιοδικού "Εστία", μαζί με τον Γεώργιο Δροσίνη. Το 1908 ίδρυσε την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία (ο ίδιος είχε εισηγηθεί τον όρο "λαογραφία" ως αντίστοιχο των ευρωπαϊκών όρων Folklore και Volkskunde), το 1909 ξεκίνησε την έκδοση του περιοδικού Λαογραφία και το 1918 ίδρυσε το Λαογραφικό Αρχείο.

Ο Πολίτης συστηματοποίησε το έργο της λαογραφίας, ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα των εκδηλώσεων του παραδοσιακού βίου: μνημεία λόγου (τραγούδια, παροιμίες, ευχές, διηγήσεις κ.ά.), κοινωνική οργάνωση, καθημερινή ζωή (ενδυμασία, τροφή, κατοικία), επαγγελματικό βίο (γεωργικό, ποιμενικό, ναυτικό), θρησκευτική ζωή, δίκαιο, λαϊκή φιλοσοφία και ιατρική, μαγεία και δεισιδαιμονικές συνήθειες, λαϊκή τέχνη, χορός και μουσική. Η ενθάρρυνση της μελέτης της παραδοσιακής ζωής αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη θεματική και την τεχνοτροπία των ποιητών της Γενιάς του 1880 και των εκπροσώπων της ηθογραφικής πεζογραφίας.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER