Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013 10:27

Παρουσιάζεται σήμερα το νέο βιβλίο του Παναγή Κουμάντου

Γράφτηκε από την

Το νέο βιβλίο του πρώην δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου "Στα βήματα του Ιωσήφ Βαλέστ" παρουσιάζεται σήμερα Σάββατο στις 6.30 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων της "Ελευθερίας".

Η παρουσίαση θα γίνει από τον πρώην δήμαρχο Χρήστο Μαλαπάνη και τον αρχισυντάκτη της "Ελευθερίας" Ηλία Μπιτσάνη. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Τέλης Φράγκος πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Μετά από μακρά έρευνα στο βιβλίο του ο Παναγής Κουμάντος παρουσιάζει τη σύντομη δράστη του Ελληνογάλλου Ιωσήφ Βαλέστ, πρώτου αρχηγού του τακτικού στρατού μετά την Επανάσταση του 1821. Οπως σημειώνει προλογικά ο συγγραφέας, "η ιστορική βιογραφία ενός επαναστάτη του ’21 αποτελεί σοβαρό πνευματικό εγχείρημα και κατά περίπτωση αγγίζει τα όρια του εθνικού λογοτεχνήματος. Ομως θεωρώ ότι έπραξα, κατά συνείδηση, το καθήκον μου. Προσπάθησα να εντοπίσω τ’ αχνάρια του Βαλέστ. Δεν μπορώ να αξιολογήσω τα αποτελέσματα της εργασίας μου.

Ο Βαλέστ δεν χωράει στα λίγα χειρόγραφα που του οφείλει η Ιστορία. Εκείνο που δικαιούμαι να υποστηρίξω είναι ότι αναζήτησα, συγκέντρωσα και ταξινόμησα, κατά το πλείστον, τα στοιχεία από τις διάφορες πηγές της ιστοριογραφίας που αφορούν στη δράση του Βαλέστ, κατά την ελληνική Επανάσταση. Διατήρησα το αναγκαίο μέτρο αξιολογικής ουδετερότητας απέναντι στον Βαλέστ και εξισορρόπησα μεταξύ του μύθου και της ιστορικής ευρυμάθειας".

Και προσθέτει: «Απέφυγα τον πειρασμό να πάρει η εργασία μου τη φόρμα ιστορικού μυθιστορήματος. Αναζήτησα πληροφορίες και στοιχεία μόνον από γραπτές μαρτυρίες και κορφολόγησα μνήμες, προκειμένου να κατανοηθούν τα γεγονότα και να φωτιστεί η αλήθεια χωρίς μυθοπλασίες".

Το βιβλίο χωρίζεται σε 17 κεφάλαια:

- Ο Βαλέστ στην Ελλάδα 1814-1820.

- Ο Βαλέστ και οι εθελοντές.

- Η ελληνική Επανάσταση: Συνάντηση Υψηλάντη - Βαλέστ.

- Ο Βαλέστ πρώτος διοικητής του Ελληνικού τακτικού στρατού.

- Ο Βαλέστ και ο Υψηλάντης στην Καλαμάτα.

- Η οργάνωση του τακτικού στρατού.

- Ο Βαλέστ στο Νεόκαστρο.

- Ο Τουρκικός στόλος απειλεί την Καλαμάτα.

- Ο Βαλέστ στην πολιορκία της Τριπολιτσάς.

- Ο Βαλέστ και ο Υψηλάντης στην Αιγιαλεία.

- Η πολιτική διαμάχη για τον έλεγχο της συνέλευσης.

- Ο Βαλέστ στο Ναύπλιο.

- Ο Βαλέστ στην Ακροκόρινθο.

- Ο Βαλέστ στην Κρήτη.

- Η διάλυση του τακτικού στρατού.

- Ο θάνατος του Βαλέστ.

 

Το βιβλίο περιλαμβάνει ακόμη ένα εκτενές παράρτημα πρωτότυπων κειμένων από τα οποία αντλούνται οι πληροφορίες και πλήθος βιβλιογραφικών αναφορών. Διατίθεται από το βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου.