Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014 12:18

Παρουσίαση βιβλίου για την κατοχή την αντίσταση και τον εμφύλιο στη Μάνη

Γράφτηκε από την
Παρουσίαση βιβλίου για την κατοχή την αντίσταση και τον εμφύλιο στη Μάνη

Η παρουσίαση του βιβλίου “Ο πόλεμος στη Μάνη – κατοχή, αντίσταση, εμφύλιος μέσα από αφηγήσεις πρωταγωνιστών και ανέκδοτες πηγές” του ιστορικού Γιάννη Καρακατσιάνη θα γίνει την Παρασκευή στις 8.30 μ.μ. στο Καλλιτεχνικό Στέκι στην οδό Μπενάκη 5 (Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας).

Θα μιλήσουν οι: Τέλης Πετρουλέας συγγραφέας - ποιητής, Κατερίνα Μπρέγιαννη κύρια ερευνήτρια ΚΕΙΝΕ Ακαδημίας Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης LaDéHis-CRH, EHESS Paris, Νάντια Σερεμετάκη καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας και Πολιτισμικών Αγαθών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Θα διαβαστούν αποσπάσματα από απομαγνητοφωνημένες αφηγήσεις ζωής, που υπάρχουν στον τόμο.
Το δίτομο έργο (1.100 σελίδες) από τις Εκδόσεις "Αδούλωτη Μάνη" αποτελεί διδακτορική διατριβή που υποστηρίχθηκε με επιτυχία στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη ιστορία της περιοχής της Μάνης (νότια Πελοπόννησος) από το 1940 έως το 1950. "Πρόκειται για μία δεκαετία γεμάτη δραματικά γεγονότα με επίκεντρο τη βία, όπως αυτή ξεπήδησε από την Κατοχή, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, είναι το αποτέλεσμα μίας πολυετούς έρευνας, που στηρίχτηκε με πλήρη επιστημονικό τρόπο σε προσωπικές αφηγήσεις των πρωταγωνιστών των γεγονότων αλλά και σε ανέκδοτες πηγές και αρχεία. Αρα πρόκειται για μία «ιστορία από τα κάτω», μία κοινωνική ιστορία, την οποία κατά κάποιο τρόπο αφηγούνται οι πρωταγωνιστές.
Ο συγγραφέας, μέσα από τις πηγές του, ξετυλίγει το habitus (πολιτισμική έξη) των δεξιών και των αριστερών δικτύων στην περιοχή, τη γένεσή τους και την εξέλιξή τους στο πεδίο της εμφύλιας σύρραξης. Στέκεται με τολμηρή ματιά μπροστά στα φαινόμενα βίας και σε κορυφαίες εξάρσεις τους όπως αποκάλυψαν ή εξομολογήθηκαν πρωταγωνιστές (επί τόπου σφαγές, βιασμοί γυναικών από σκύλους κι άλλες βίαιες εξάρσεις και των δύο πολιτικών παρατάξεων), αναδεικνύοντας όχι μόνο την υπόγεια σχέση πολιτικών της εποχής (Μαυρομιχάλης) με παρακρατικές ομάδες, αλλά και τα αδιέξοδα από το διαρκή κύκλο αίματος, που στη Μάνη συνδυαζόταν από την βεντέτα, που δέσποζε στην περιοχή" αναφέρει η πρόσκληση των διοργανωτών.
Ο Γιάννης Καρακατσιάνης είναι διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Εχει δώσει πολυάριθμες διαλέξεις σε Ελληνικά κι Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια για θέματα κυρίως που σχετίζονται με την περίοδο 1930-1960, την ιστορία των συνεταιρισμών, την προφορική ιστορία και την ιδεολογία. Εκτός από τις ποικίλες επιστημονικές ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους έχει επιμεληθεί το συλλογικό τόμο "Νότια Πελοπόννησος 1935-1950" Εκδόσεις Αλφειός και Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας, Αθήνα, 2009. Αλλα έργα του είναι: "Οι σαλοί στη Βυζαντινή κοινωνία", "Βίος Αγίου Ανδρέα Σαλού" (μετάφρ. Γιάννης Σούκης), Εκδόσεις Αρμός, "Πότε γεννήθηκε η ιδεολογία; Πότε έφτασε στην Ελλάδα" Εκδόσεις Αλφειός, και το 2τομο έργο "Ο πόλεμος στη Μάνη".


NEWSLETTER