Τρίτη, 03 Μαϊος 2011 21:21

Εκδήλωση τιμής για τον Νάκο Κληρόπουλο

Γράφτηκε από την
Εκδήλωση τιμής για τον Νάκο Κληρόπουλο

Η πολύπλευρη προσωπικότητα και το ταλέντο του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Νάκου Κληρόπουλου φωτίστηκε προχθές το βράδυ στην εκδήλωση της Ενωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων, της οποίας είχε διατελέσει πρόεδρος επί 8 χρόνια. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, παρουσιάστηκε και ο τρίτος τόμος των "Μεσσηνιακών Δημιουργιών", ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Νάκο Κληρόπουλο. Ανακοινώθηκε μάλιστα ότι από την οικογένειά του θα καθιερωθεί στο εξής ένας ετήσιος λογοτεχνικός διαγωνισμός για μαθητές και νέους, το έπαθλο του οποίου θα συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 300 ευρώ.
Την εκδήλωση συντόνισε η φιλόλογος Γιώτα Σβερκούνου-Τσαούση, η οποία ξεκίνησε λέγοντας για τον Νάκο Κληρόπουλο: «Η μόρφωσή του, το μειλίχιο ύφος του, ο λόγος του, έχουν μείνει χαραγμένα στην καρδιά μας. Ηταν ένας αγωνιστής που κέρδισε τη ζωή και δίδαξε το "ευ ζην". Ως λόγιος, ως φίλος έκανε πράξη τα λόγια του Πλάτωνα "Πάσα επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής πανουργία ου σοφία φαίνεται"».
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας δήλωσε πως πάντα θυμάται με αγάπη το Νάκο Κληρόπουλο. «Μου λείπει το πρόσωπό του, το σπινθηροβόλο πνεύμα του, το χιούμορ του, οι ιστορίες του, η αγάπη του για την πόλη. Ο μέγιστος τίτλος "δάσκαλος" που του είχε αποδοθεί ήταν ο πιο σημαντικός - και ας μην ξεχνάμε ότι ο τίτλος αυτός δεν δίδεται από κανένα πανεπιστήμιο. Ηταν σταθερός στις φιλίες του και αγαπητός από ανθρώπους που διέφεραν σε πολλά σημεία από εκείνον. Γιατί σεβόταν όλους τους συνανθρώπους του το ίδιο, ανεξαρτήτως των διαφορετικών απόψεων που μπορεί να είχαν από εκείνον», είπε χαρακτηριστικά.
Στο βήμα ανέβηκε ο αρχισυντάκτης της "Ε" Ηλίας Μπιτσάνης που τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή το να μιλά για το Νάκο Κληρόπουλο, ο οποίος υπήρξε για τον ίδιο δάσκαλος, συνάδελφος, συνεργάτης και φίλος για δεκαετίες ολόκληρες. Μιλώντας για κείνον, απέφυγε τους επιθετικούς προσδιορισμούς για το χαρακτήρα του, σε μια προσπάθεια να μην αδικήσει καμιά πτυχή από το πολυσχιδές έργο του. Δεν παρέλειψε μάλιστα ν' αναφερθεί σε μία από τις τελευταίες πρωτοβουλίες του Νάκου Κληρόπουλου: αυτήν της συγκέντρωσης υπογραφών για το καφενείο του "Μούστου", το οποίο ο ίδιος θεωρούσε ένα λαϊκό στέκι που αντιστεκόταν στην ισοπέδωση της μόδας.
«Ο Νάκος Κληρόπουλος έκανε τη διαδρομή από το μολύβι στον υπολογιστή χωρίς να εγκαταλείψει ποτέ το πρώτο και χωρίς να υποταχθεί στο δεύτερο», σημείωσε ο Ηλ. Μπιτσάνης, ξεκινώντας στη συνέχεια μια σύντομη παρουσίαση όλου του συγγραφικού έργου του Νάκου Κληρόπουλου από το 1966 μέχρι το τέλος της ζωής του. «Στη γειτονιά των αγγέλων, όπου έφτασε με το τελευταίο του ταξίδι, θα διηγείται ιστορίες με πάθος για τη ζωή, τους ανθρώπους και τον τόπο που αγάπησε», τόνισε κλείνοντας.
Ο χημικός Γιώργος Κουλουμβάκης επέλεξε να μιλήσει για το δάσκαλο Νάκο Κληρόπουλο. Αρχικά περιέγραψε τις δυσκολίες που περνούσαν οι μαθητές της εποχής, με τα πενιχρά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους και με τις ιδιαιτερότητες του τότε εκπαιδευτικού συστήματος. Κατέθεσε λοιπόν πως ο Νάκος Κληρόπουλος, με έναν πολύχρονο κοπιώδη αγώνα, συγκέντρωνε ασκήσεις Φυσικής και Χημείας για τους μαθητές του, με αποτέλεσμα να τους βοηθά αποτελεσματικά στην εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση - και μάλιστα σε πολύ καλές σχολές. «Είχε πάντα το δαιμόνιο του "τι" και του "πώς", γι' αυτό και ήταν τόσο καλός δάσκαλος. Μας είχε γίνει απαραίτητος, μας ενέπνεε, και γι' αυτό θα τον θυμόμαστε πάντα» είπε ο κ. Κουλουμβάκης.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Γιάννης Πλεμμένος παρουσίασε διεξοδικά τους συγγραφείς και τα κείμενα που περιλαμβάνονται στον τρίτο τόμο της έκδοσης "Μεσσηνιακές δημιουργίες". Λίγο πριν από το τέλος της βραδιάς, ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων Τέλης Φράγκος μίλησε για το Νάκο Κληρόπουλο και παρέδωσε στο γιο του Βασίλη μια τιμητική πλακέτα.
Τη βραδιά επένδυσε μουσικά ο πιανίστας Βασίλης Παναγιωτόπουλος.


NEWSLETTER