Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015 20:59

Παράλληλες εκδηλώσεις του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Παράλληλες εκδηλώσεις του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Με διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις θα εμπλουτιστεί και φέτος το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Αυτές ξεκινούν ήδη από την αυριανή, πρώτη του μέρα, με μια εκδήλωση - έκπληξη: μετά την παράσταση στο στούντιο του Μεγάρου Χορού, φίλοι του Φεστιβάλ, καλλιτέχνες, κάτοικοι και επισκέπτες της Καλαμάτας θα κατηφορίσουν στην παραλία, όπου το Φεστιβάλ Χορού και η "Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας" έχουν οργανώσει μια βραδιά προβολής ταινιών που θα εξελιχθεί σε γιορτή. Αύριο Παρασκευή 17 Ιουλίου στις 10 μ.μ..

- Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου και πάλι σε συνεργασία με τη "Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας" θα προβληθεί η ταινία "Pina" (2011/ 103΄) του Βιμ Βέντερς. Η Πίνα είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ χορού. Είναι ο φόρος τιμής που απέτισε ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της Γερμανίας σε μια από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού, τη χορογράφο Πίνα Μπάους, που έφυγε από κοντά μας το 2009. Στην ταινία εμφανίζονται οι συνεργάτες της στο Χοροθέατρο του Βούπερταλ να μιλούν για για την απώλειά της, όπως τη βιώνει ο καθένας. Κλασικές χορογραφίες της, αλλά και νέες που της αφιέρωσαν οι χορευτές της δίνουν στην ταινία μοναδικό χαρακτήρα. Η προβολή θα γίνει στις 20 Ιουλίου στις 10 μ.μ. στο "Καφέ σινέ" στη Δυτική Παραλία. 

- Την Τετάρτη 22 Ιουλίου σε ανοιχτό χώρο της Καλαμάτας (που θα ανακοινωθεί) θα γίνει η παρουσίαση του εργαστηρίου χορογραφίας "360ο" και μια βραδιά προβολών βίντεο από το αρχείο του Φεστιβάλ Μηδέν. Το χορογραφικό εργαστήρι "360o" θα διερευνήσει την κίνηση, το χορό και την περφόρμανς στον δημόσιο χώρο. 

- Το Φεστιβάλ Μηδέν θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Χορού, μια ενότητα έργων σύγχρονης βιντεοτέχνης με θέμα ή βασικό στοιχείο το χορό και τη χορογραφημένη κίνηση. Γι’ αυτή την παρουσίαση επιλέχθηκαν έργα βιντεοκαλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο μέσα από το αρχείο του Φεστιβάλ Μηδέν, ενός ανεξάρτητου φεστιβάλ βιντεοτέχνης, από τα πρώτα εξειδικευμένα στην Ελλάδα και από τα πιο επιτυχημένα και ενδιαφέροντα διεθνώς. Την Τετάρτη 22 Ιουλίου στις 8 μ.μ., ο χώρος θα ανακοινωθεί.

- Eκθεση φωτογραφίας του Νίκου Ηλιόπουλου φιλοξενείται στο φουαγιέ της Κεντρικής Αίθουσας του Μεγάρου Χορού. Οι φωτογραφίες είναι από την παρουσίαση στο δημόσιο χώρο του εργαστηρίου χορογραφίας "On the road" που έγινε από τον Σύνδεσμο Χορού πέρυσι στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. 

Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ξεκινούν από σήμερα οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Κάθε χρόνο διδάσκουν στην πόλη ξεχωριστοί διεθνείς δάσκαλοι, οι οποίοι συνεργάζονται με τις πλέον καταξιωμένες ομάδες χορού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Αναλυτικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι τα εξής: 

- Σήμερα ως και την Τετάρτη, 16 - 22 Ιουλίου, ερευνητικό εργαστήρι "360ο" με τη Μαριέλα Νέστορα. Την πρώτη μέρα του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες μαζί με τη χορογράφο θα επισκεφθούν το χώρο παρουσίασης, για να αποκτήσουν την εμπειρία από την πλευρά του θεατή, καθώς θα παραστούν στην παρουσίαση της μεθόδου στην οποία θα βασιστεί το εργαστήριο από τη Μαριέλα Νέστορα. Τις υπόλοιπες μέρες, το εργαστήριο θα μοιράζει το χρόνο του σε χώρους προβών και δημόσιους χώρους. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δημιουργήσουν μια χορογραφία πάνω σε θεματολογία που θα επιλέξουν οι ίδιοι, θίγοντας ζητήματα που αφορούν τη ζωή μέσα στο κοινωνικό της πλαίσιο. Θα τεθούν ερωτήματα όπως: Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε τη ζωή μας μέσα από το σώμα μας; Πώς διατυπώνει το σώμα ένα κοινωνικό αίτημα; Πώς θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το σώμα του θεατή πέρα από την κιναισθητική συμμετοχή; Πώς επηρεάζεται η επιλογή και η εκτέλεση του κινητικού λεξιλογίου όταν μεταφέρεται στον δημόσιο χώρο; Οι χορογραφίες των συμμετεχόντων θα συνυπάρξουν σε μια ενιαία παράσταση στο τέλος του εργαστηρίου, στην οποία οι συμμετέχοντες ως άλλοι ιερουργοί θα προσκαλέσουν το κοινό σε μια χορογραφική τελετή. Η παρουσίαση θα γίνει την τελευταία μέρα του εργαστηρίου στον επιλεγμένο χώρο με ελεύθερη είσοδο. Το εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές και ηθοποιούς, σε σπουδαστές επαγγελματικών σχολών θεάτρου και χορού, σε μουσικούς, φωτογράφους, συγγραφείς, ποιητές, καθώς και σε ερασιτέχνες και σε άτομα κάθε ηλικίας χωρίς προηγούμενη εμπειρία. 

- Αύριο ως και το άλλο Σάββατο, 17 - 25 Ιουλίου, σεμινάριο σύγχρονου χορού με τη Laida Aldaz Arrieta.Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να μάθουν να κινούνται στο χώρο, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες που τους παρέχει, καθώς και όλα τα στοιχεία που τον αποτελούν, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων χορευτών. Το σεμινάριο αφορά σε μεγάλο βαθμό τον προσδιορισμό της σχέσης μας με το έδαφος. Αντλεί στοιχεία από την τεχνική "Flying Low" [χαμηλές πτήσεις] του David Zambrano, ο οποίος στο παρελθόν έχει διδάξει και ο ίδιος στην Καλαμάτα. Το έδαφος είναι ο παρτενέρ μας στο χορό και είναι σημαντικό να μάθουμε πώς το χρησιμοποιούμε όταν κινούμαστε στο χώρο. Η διδασκαλία εστιάζει καταρχάς στον τρόπο ευθυγράμμισης του σκελετού μας ώστε να μπορούμε να «μπαίνουμε και να βγαίνουμε» από το έδαφος πιο αποτελεσματικά. Επίσης δίνει βάρος στη σωματική αντίληψη των συμμετεχόντων όταν τα σώματά τους κινούνται σε συνεχόμενες σπείρες, γλιστρώντας, κυλώντας, πηδώντας και τελικά, «λιώνοντας» πάνω στο έδαφος. Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και προχωρημένους σπουδαστές χορού. 

Για περισσότερες πληροφορίες: Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας, Παν. Καίσαρη 6, 24100, Καλαμάτα, 27210 83086 - 90886, φαξ: 27210 26966, mail@kalamatadancefestival.gr, www.kalamatadancefestival.gr.


NEWSLETTER