Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015 09:30

39 χορωδίες από 14 χώρες έρχονται στην Καλαμάτα για το Διεθνές Φεστιβάλ της Interkultur

Γράφτηκε από την

Μια πολυφωνική και πολύχρωμη μουσική γιορτή, παγκόσμιας εμβέλειας, θα φιλοξενήσει η Καλαμάτα, όπως είναι ήδη γνωστό, την εβδομάδα που μας έρχεται.

Πρόκειται για το Διεθνή Διαγωνισμό και το Φεστιβάλ Χορωδιών, που θα ξεκινήσουν με μια χαρούμενη παρέλαση των μουσικών σχημάτων στην πόλη, το απόγευμα της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου, και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 18 του μήνα με τη λαμπερή τελετή λήξης και την ανακοίνωση των νικητών. Με την ευκαιρία λοιπόν αυτού του τόσο σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος, ζητήσαμε από ένα εξέχον μέλος της διοργανώτριας Interkultur, τον Σουηδό μουσικό Κρίστιαν Λιούνγκρεν (Christian Ljunggren) ο οποίος ασχολείται ενεργά με το Φεστιβάλ και τον Διαγωνισμό της Καλαμάτας ως μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, να μας πει δυο λόγια από τη δική του σκοπιά: τόσο για την αγαπημένη του χορωδιακή μουσική... όσο και για τη μοναδική γιορτή που σε λίγα 24ωρα θα στρέψει με ενδιαφέρον τα διεθνή βλέμματα εδώ, στην πρωτεύουσα του Ελληνικού Νότου.


 

Συνέντευξη στην Πέπη Αλευρά

 

- Θα σας παρακαλούσα καταρχάς να μας «συστήσετε» από την πλευρά σας τη χορωδιακή μουσική, σαν να συστήνατε σε φίλους μια αγαπημένη: Τι σας γοητεύει προσωπικά, τι σας συναρπάζει σ' αυτήν;

«Το να χρησιμοποιείς τη φωνή σου για να τραγουδήσεις μαζί με άλλους είναι κάτι που ακολουθεί την ανθρωπότητα από τα αρχαία χρόνια. Σκεφτείτε απλώς πώς αναφέρεται αυτό στην Αρχαία Ελλάδα, στην ολυμπιακή ιδέα, μαζί με τις σωματικές αθλητικές δραστηριότητες. Εάν κάνετε μάλιστα μια σύγκριση με τον αθλητισμό, θα δείτε ότι η χορωδιακή μουσική είναι εξίσου διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τη διαφορά ότι δεν έχει καμία αρνητική πλευρά - όπως το ντόπινγκ, ο χουλιγκανισμός και τα παρόμοια.

Το πιο προσωπικό πράγμα για ένα ανθρώπινο πλάσμα είναι, νομίζω, η φωνή του· και το να τη χρησιμοποιείς μαζί με άλλους έχει μια τόσο δυνατή ανθρώπινη διάσταση... 

Ισως το τραγούδι, όπως έχει πει για παράδειγμα ο φιλόσοφος Νίτσε, να φτάνει βαθύτερα μες στην ψυχή, από ό,τι οι ομιλούμενες λέξεις». 

- Από την εμπειρία της συμμετοχής σας σ' ένα πλήθος χορωδιακών διοργανώσεων σε όλο τον κόσμο, διαπιστώνετε διαφορές στην προσέγγιση αυτής της μουσικής ανάλογα με το γεωγραφικό μήκος και πλάτος... ή και με άλλα κριτήρια;

«Πρόκειται για μια κοινή γλώσσα, η οποία φέρνει κοντά ανθρώπους από όλα τα έθνη. Αλλά είναι επίσης πολύ διαφορετική από χώρα σε χώρα: ο τρόπος του τραγουδιού, το νόημα των στίχων -που συχνά έχει βαθιές ρίζες σε μια μακρά εθνική παράδοση-, η χρήση του τραγουδιού σε συνδυασμό με το χορό ή το παίξιμο οργάνων... 

Σε ορισμένες χώρες το τραγούδι είναι πολύ σημαντικό για την εθνική ταυτότητα - μπορώ να αναφέρω ως παράδειγμα τις βαλτικές χώρες.

Εδώ, το όνομα του συναυλιακού μας γκαλά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ της Καλαμάτας, είναι "Ο πολύχρωμος κόσμος της χορωδιακής μουσικής" και θα εκπροσωπηθούν σε αυτές τις συναυλίες χώρες απ' όλο τον κόσμο: από τη Βραζιλία έως την Αφρική και από την Αυστρία έως την Κίνα».

- Μεταξύ άλλων είστε και ένας διακεκριμένος διασκευαστής μουσικών έργων, για ερμηνεία από χορωδίες. Πείτε μας παρακαλώ λίγα λόγια για τη διαδικασία και τα κριτήρια αυτής της «μαγικής» μετάπλασης...

«Για μένα αυτό είναι ένα προσωπικό πράγμα, το οποίο αφορά μόνο τα δικά μου μουσικά σχήματα. Διασκευάζω συνεχώς γι' αυτά, ώστε τα συγκροτήματα, μέσω εμού, να έχουν ένα ιδιαίτερο, προσωπικό ύφος - με στόχο το κοινό να μπορεί να διακρίνει τη μουσική που φτιάχνουμε εμείς μαζί, από άλλα φωνητικά ανσάμπλ». 

- Για ποιον λόγο θα προσκαλούσατε το πλατύ κοινό, που ίσως δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένο με τη χορωδιακή μουσική, να παρακολουθήσει το Φεστιβάλ της Καλαμάτας;

«Η μακρά παράδοση του Φεστιβάλ Χορού στην Καλαμάτα δείχνει καταρχάς ότι οι άνθρωποι στην πόλη σας ενδιαφέρονται για τις τέχνες. 

Αλλά επιπρόσθετα, στο χορωδιακό φεστιβάλ θα υπάρχει και η συναρπαστική εμπειρία της παρουσίασης διαφορετικών εθνών, με τα χαρακτηριστικά τους ρούχα και τις παραδοσιακές τους στολές... Αυτό δένει φυσικά και με τις πολύ διαφορετικές μουσικές και ήχους που θα προσφέρουν τα συγκροτήματα στο κοινό - κάτι που ισχύει ιδιαίτερα στα δύο συναυλιακά γκαλά, αργά το βράδυ της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Από την άλλη, το διαγωνιστικό μέρος παρέχει τη δική του ξεχωριστή συγκίνηση! Το κοινό μπορεί λοιπόν να διαβάσει το πρόγραμμα του φεστιβάλ και ίσως να παρακολουθήσει στενά μία ή δύο από τις κατηγορίες του, για να δει στο τέλος και ποιος θα νικήσει! Μπορώ να σας πω από τώρα ότι υπάρχει πολλή αγωνία και πολύς ενθουσιασμός, με πολλές κραυγές χαράς στην τελετή λήξης, όπου θα ανακοινωθούν οι νικητές...

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε όμως και την παρέλαση, που θα λάβει χώρα την Τετάρτη το απόγευμα. Ξέρω ότι πολλοί Ελληνες κοιμούνται ή αναπαύονται αυτή την ώρα - όμως παρ' όλα αυτά εγώ προτείνω να σηκωθείτε από τα κρεβάτια και τους καναπέδες και να πάτε στο κέντρο της Καλαμάτας για να απολαύσετε τις εκδηλώσεις!». 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΤΟΥΣ  ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΡ. ΛΙΟΥΝΓΚΡΕΝ

Η διοργάνωση του Διεθνούς Διαγωνισμού και του Φεστιβάλ Χορωδιών (η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας) ανήκει στον μεγάλο μουσικό οργανισμό Interkultur. 

Κάτω από την ομπρέλα της Interkultur, συνεργάζονται μη κερδοσκοπικές εταιρείες αλλά και εμπορικές επιχειρήσεις με κοινό στόχο την προώθηση του πολιτισμού, και ειδικά της χορωδιακής μουσικής σε κάθε γωνιά του πλανήτη. 

Τόσο στο διαγωνιστικό όσο και στο καλλιτεχνικό-συναυλιακό μέρος των εκδηλώσεων στην Καλαμάτα, θα συμμετέχουν πολυάριθμες χορωδίες, όχι μόνο από την περιοχή μας και την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης, της Ν. Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. 

Από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές της Interkultur και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής διοργάνωσης της χορωδιακής συνάντησης της Καλαμάτας, ο Κρίστιαν Λιούνγκρεν σπούδασε Μουσική στη Βασιλική Μουσική Ακαδημία της Στοκχόλμης, καθώς επίσης Μουσικολογία και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας. Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Τμήμα Μουσικής του σουηδικού εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ως υπεύθυνος για την παρουσίαση και τα προγράμματα μουσικής. Από το 1965 διευθύνει πολύ σημαντικές χορωδίες με τις οποίες έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, καθώς επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική και την Κίνα. Εκλέχθηκε πρώτος πρόεδρος της Σουηδικής Ενωσης Διευθυντών Ορχήστρας (1986 - 1998) και πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής των Σουηδικών Χορωδιακών Οργανισμών από το 1997 έως το 2004. Διατέλεσε γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τη Χορωδιακή Μουσική. Είναι ένας από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές της Interkultur από το 2002, καθώς επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής των Παγκόσμιων Χορωδιακών Αγώνων (World Choir Games). Ο Κρ. Λιούνγκρεν είναι πολύ δραστήριος ως εισηγητής σε σεμινάρια και εργαστήρια σε όλο τον κόσμο και έχει γράψει πολυάριθμα άρθρα σε σουηδικά και διεθνή περιοδικά - ενώ είναι επίσης ένας διακεκριμένος διασκευαστής χορωδιακής μουσικής.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τριανταεννέα χορωδίες από 14 χώρες θα λάβουν μέρος στο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, που διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και η Interkultur το διάστημα 14 - 18 Οκτωβρίου 2015. Από τις συμμετοχές αυτές οι 21 χορωδίες είναι Ελληνικές και οι 18 ξένες. Μεταξύ άλλων, θα μετέχουν 3 χορωδίες από την Κίνα, 2 από τη Ρωσία, 2 από το Ισραήλ, 2 από την Εσθονία, μία από τη Βραζιλία, πολλές χορωδίες από Ευρωπαϊκές χώρες και Καλαματιανές χορωδίες. 

Οι χορωδίες που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι: Academy Singers, Mjesoviti Kamerni Hor "Srbadija", Coral Da Unb - Universidade de Brasilia, Bundner Jugendchor, Schiers, Allegri, "Αντηχώ", "Αρμονία", Βυζαντινός Μουσικός Χορός "Χόρευμα", "Καλλιτεχνήματα", Χορωδία Κέρκυρας, Χορωδία Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, Ευρωπαϊκή Χορωδία Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, Χορωδία Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής "Χορίαμβος", Indonnation, Xορωδία "Μανώλης Καλομοίρης", "Μελίφωνο", Μικτή Νεανική Χορωδία Μουσικού Σχολείου Ιλίου, Νεανική Χορωδία Δήμου Ηρακλείου, "Ορφεύς", Μικτή Χορωδία ΟΤΕ Αθηνών, Παιδική Χορωδία Κέρκυρας, Πολυφωνική Παιδική Χορωδία Πάτρας, Πολυφωνική Παιδική Μικτή Χορωδία Πάτρας, Πολυφωνική  Νεανική Χορωδία Πάτρας, Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Eesti Koorijuhtide Naiskoor, Tallinn Secondary Science School Girls's Choir, Neve Tzedek, Tzlilei Kfar Saba, China Sheo Choir, Chorus of Zhejiang Song & Dance Theatre China, The Choir of South China Normal University, Danieli Singers, Ukmerges Kulturos Centro Moteru Vokalinis Ansamblis "Cantilena", Oslo Vocalis, Tatabanyal Madrigalegyuttes, Chamber Choir "Gloria - St. Petersburg", Solovushka, Ondrasek Czech Youth Choir.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου, στις 5 μ.μ. με μεγάλη παρέλαση των χορωδιών από το ναό της Υπαπαντής μέχρι την Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, με τη συνοδεία πολλών Φιλαρμονικών. Στην Πλατεία θα γίνει εκδήλωση καλωσορίσματος, με μουσικό πρόγραμμα. Στις 9 μ.μ. στην Τέντα θα ξεκινήσει η συναυλία έναρξης. 

Θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στις 3 μ.μ και στις 5.30 μ.μ. στο Μέγαρο Χορού και στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμάτας στις 7 μ.μ. και στις 8.15 μ.μ.. Την Παρασκευή, ο διαγωνισμός συνεχίζεται στις 11.30 π.μ., στη 1 μ.μ., στις 3 μ.μ. στο Μέγαρο και στο ΔΗΠΕΘΕΚ στις 7 μ.μ., στις 9 μ.μ., στις 9.20 μ.μ. 

Οι δύο συναυλίες gala θα γίνουν στο Μέγαρο Χορού, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στις 10 μ.μ. και την Παρασκευή 16 του μήνα, στον ίδιο χώρο, την ίδια ώρα (οι δύο συναυλίες gala θα έχουν εισιτήριο). 

Το μεσημέρι του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου στις 12, στο ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, θα διεξαχθεί το κομμάτι του διαγωνισμού που είναι αφιερωμένο στη θρησκευτική μουσική. Το βράδυ, στις 9 μ.μ., στην Τέντα, θα αρχίσει η τελετή λήξης και βραβεύσεων.     

Οι Συναυλίες Φιλίας θα γίνουν ως εξής: Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 12 μ., 3 μ.μ., 5 μ.μ. στο ΔΗΠΕΘΕΚ, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 11 π.μ., 3 μ.μ. στο ΔΗΠΕΘΕΚ, 6 μ.μ. στο Μέγαρο, 7 μ.μ. στην Πλατεία. 

Το Γραφείο του Φεστιβάλ στην Καλαμάτα είναι: Αρτέμιδος 121 και Κλαδά (Μέγαρο Χορού), το τηλέφωνο είναι 27210 93911, mail@interkultur.com, www.interkultrur.com

Τα εισιτήρια κοστίζουν 12 ευρώ το κανονικό και 10 το μειωμένο, για τις βραδιές gala. Ολες οι άλλες εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο.