Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 08:38

Παρέλαση 39 χορωδιών σήμερα στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Με μια πολύχρωμη πολυεθνική παρέλαση, από την εκκλησία της Υπαπαντής μέχρι την κεντρική πλατεία, ανοίγει σήμερα το απόγευμα η αυλαία του Διεθνούς Διαγωνισμού και του Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας.

Η παρέλαση αυτή των 39 χορωδιών από τις 14 χώρες που συμμετέχουν στη διοργάνωση, με τη συνοδεία πολλών φιλαρμονικών, θα ξεκινήσει σήμερα στις 5 μ.μ. από τον μητροπολιτικό ναό της πόλης για να καταλήξει στην κεντρική της πλατεία όπου θα γίνει η εκδήλωση καλωσορίσματος, με μουσικό πρόγραμμα - ενώ απόψε στις 9 θα δοθεί η επίσημη συναυλία έναρξης στην Τέντα.

Η διοργάνωση των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ (το οποίο τυπικά λήγει την Κυριακή, αλλά ουσιαστικά ολοκληρώνεται το βράδυ του Σαββάτου) ανήκει στον διεθνή οργανισμό Interkultur (www.interkultur.com) και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, γράφοντας τον πιο ενδιαφέροντα επίλογο στο φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

 «Αύριο (σ.σ. σήμερα) γεννιέται μια διεθνής χορωδιακή συνάντηση, που θα επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια»: Αυτό τόνισε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, στη συνέντευξη Τύπου για τον Διεθνή Διαγωνισμό και το Φεστιβάλ Χορωδιών. Εκανε λόγο για μια εκδήλωση με πανελλήνιο και διεθνή χαρακτήρα, και ευχαρίστησε τον Σουηδό καλλιτεχνικό διευθυντή της Interkultur Κρίστιαν Λιούνγκρεν, που «αναδείχθηκε μεγάλος φίλος της πόλης». Χαρακτήρισε μικρό το κόστος για μια τόσο μεγάλη εκδήλωση και στάθηκε στις «8.000 διανυκτερεύσεις και τη στήριξη της οικονομικής ζωής της πόλης». Ο Π. Νίκας είπε για τη διοργάνωση ότι «είναι πολύ σπουδαίο που καθιερώνεται» - και σημείωσε: «Είναι ο πρόλογος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που έχουμε την πεποίθηση ότι θα είναι η Καλαμάτα».

Ο Κρίστιαν Λιούνγκρεν με τη σειρά του σχολίασε ότι «σήμερα είναι η μέρα πριν την καταιγίδα των χορωδιακών ήχων που θα ταρακουνήσει την Καλαμάτα!». Χαιρέτισε τη στήριξη της πόλης και την προσφορά των εθελοντών, λέγοντας μεταξύ άλλων πως είναι «ευγνώμων στην πόλη της Καλαμάτας, για τη στήριξη και την υπόσχεση για διετή καθιέρωση του θεσμού». Αναφέρθηκε ακόμη στις «δύο πολύ όμορφες συναυλίες gala τα βράδια της Πέμπτης και της Παρασκευής» και μίλησε για την... «ανατριχίλα του διαγωνισμού και τις 3 μέρες: Πέμπτη - Παρασκευή και Σάββατο», τονίζοντας ότι το βράδυ του Σαββάτου στην Τέντα θα ανακοινωθούν και οι νικητές.

Ο κ. Λιούνγκρεν ενημέρωσε, επίσης, ότι από χθες έχουν φτάσει στην Καλαμάτα χορωδίες από τη Βραζιλία και τη Ρωσία.

Τέλος, ο πρόεδρος της "Φάρις", Θανάσης Ηλιόπουλος, επανέλαβε ότι όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, εκτός από τα 2 γκαλά που έχουν εισιτήριο 10 και 12 ευρώ.

 

ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αύριο Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, το διαγωνιστικό μέρος ξεκινά στο Μέγαρο Χορού (3 μ.μ. και 5.30 μ.μ.), για να συνεχιστεί στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου (7 μ.μ. και 8.15 μ.μ.).

Μεθαύριο Παρασκευή, ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί στις 11.30 το πρωί, στη 1 και στις 3 το μεσημέρι στο Μέγαρο - καθώς επίσης στις 7, στις 9 και στις 9.20 το βράδυ στο ΔΗΠΕΘΕΚ.

Επίσης, στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, στον ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, θα διεξαχθεί το κομμάτι του διαγωνισμού που είναι αφιερωμένο στη θρησκευτική μουσική.

Το Σαββατόβραδο στην Τέντα, θα αρχίσει στις 9 μ.μ. η λαμπερή τελετή λήξης του Διεθνούς Διαγωνισμού και του Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας - στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν, μεταξύ άλλων, οι ανακοινώσεις των νικητών και οι βραβεύσεις.    

 

ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Το πρόγραμμα αυτής της σπουδαίας διοργάνωσης όμως, εκτός από το διαγωνιστικό μέρος, περιλαμβάνει και το καθαρά καλλιτεχνικό-συναυλιακό.

Ετσι, θα δοθούν καταρχάς αρκετές δωρεάν Συναυλίες Φιλίας, ως εξής:

- Πέμπτη 15/10 στις 12 το μεσημέρι, στις 3 μ.μ. και στις 5 μ.μ. στο ΔΗΠΕΘΕΚ.

- Παρασκευή 16/10, 11 π.μ. και 3 μ.μ. στο ΔΗΠΕΘΕΚ, 6 μ.μ. στο Μέγαρο και 7 μ.μ. στην πλατεία.

Ακόμη, θα δοθούν 2 εξαιρετικές συναυλίες gala στο Μέγαρο Χορού (με εισιτήριο): η μία αύριο Πέμπτη και η άλλη την Παρασκευή, με ώρα έναρξης τις 10 το βράδυ.

 

ΟΙ ΧΟΡΩΔΙΕΣ

Από τις 39 χορωδίες που λαμβάνουν μέρος στον Διεθνή Διαγωνισμό και το Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας -και οι οποίες προέρχονται από 14 χώρες- οι 21 είναι ελληνικές και οι 18 ξένες.

Μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν 3 χορωδίες από την Κίνα, 2 από τη Ρωσία, 2 από το Ισραήλ, 2 από την Εσθονία, μία από τη Βραζιλία, ενώ οι υπόλοιπες προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από την Καλαμάτα.

Πιο αναλυτικά, οι χορωδίες που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι οι εξής:

Academy Singers. Mjesoviti Kamerni Hor "Srbadija". Coral Da Unb - Universidade de Brasilia. Bundner Jugendchor. Schiers. Allegri. Eesti Koorijuhtide Naiskoor. Tallinn Secondary Science School Girls's Choir. Neve Tzedek. Tzlilei Kfar Saba. China Sheo Choir. Chorus of Zhejiang Song & Dance Theatre China. The Choir of South China Normal University. Danieli Singers. Ukmerges Kulturos Centro Moteru Vokalinis Ansamblis "Cantilena". Oslo Vocalis. Tatabanyal Madrigalegyuttes. Chamber Choir "Gloria - St. Petersburg". Solovushka. Ondrasek Czech Youth Choir.

"Αντηχώ". "Αρμονία". Βυζαντινός Μουσικός Χορός "Χόρευμα". "Καλλιτεχνήματα". Χορωδία Κέρκυρας. Χορωδία Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας. Ευρωπαϊκή Χορωδία Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας. Χορωδία Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής "Χορίαμβος". Indonnation. Xορωδία "Μανώλης Καλομοίρης". "Μελίφωνο". Μικτή Νεανική Χορωδία Μουσικού Σχολείου Ιλίου. Νεανική Χορωδία Δήμου Ηρακλείου. "Ορφέας". Μικτή Χορωδία ΟΤΕ Αθηνών. Παιδική Χορωδία Κέρκυρας. Πολυφωνική Παιδική Χορωδία Πάτρας. Πολυφωνική Παιδική Μικτή Χορωδία Πάτρας. Πολυφωνική  Νεανική Χορωδία Πάτρας. Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.

[Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης, Πέπη Αλευρά]