Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015 21:15

Παρουσίαση βιβλίου "Νότια Μαγαλοπολίτις"

Γράφτηκε από την

Ως «Το 3ο σπουδαιότερο πολιτιστικό γεγονός του 2015 για τον Δήμο Μεγαλόπολης» χαρακτήρισε o δήμαρχος Διον. Παπαδόπουλος την έκδοση του βιβλίου “Νότια Μαγαλοπολίτις - Τοπογραφική και ιστορική θεώρηση Αρχαίας Φαλαισίας - Νότιας Μεγαλοπολίτιδας” του Νίκου Γ. Καρύδη (έκδοση της εφημερίδας “Νέα της Μεγαλοπόλεως”), στην παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα. Ως πρώτο πολιτιστικό γεγονός, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως θεωρεί το άνοιγμα, μετά από 17 χρόνια, του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης και ως δεύτερο, το θάνατο του ποιητή Ηλία Σιμόπουλου.

Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα της Ενωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), παρουσία του μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου, του βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση (στο χαιρετισμό τους και οι δυο μίλησαν με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον συγγραφέα, την ιστορική έρευνα και τον εκδότη των «Ν.τ.Μ.»), των πολιτευτών Αρκαδίας Εύης Τατούλη, Μάκη Παπούλια και Παν. Καρβελά, του αντιδημάρχου Μεγαλόπολης Ιω. Μπάζιου, του πρώην δημάρχου Μεγαλόπολης Ηλ. Σορολή, του αντιπροέδρου και του γραμματέα Μεγαλόπολης της Παναρκαδικής Αθ. Αναστόπουλου και Αλ. Παντούλη, του δρ. Απ. Παρπαΐρη τ. καθηγητή Πανεπιστημίου, προέδρων και εκπροσώπων συλλόγων και πλήθους κόσμου.

Την έκδοση προλόγισαν: ο Διονύσιος Παπαδόπουλος δήμαρχος Μεγαλόπολης, που επεσήμανε ότι «ο συγγραφέας με το βιβλίο έρχεται να συμπληρώσει, ακόμα και να διορθώσει, εξειδικευμένους επιστήμονες …» και ο Σταύρος Ταγκλής πρόεδρος της Ενωσης Φαλαισιωτών, που ανέφερε ότι «ο συγγραφέας αφιέρωσε πολύ χρόνο και κόπο στην έρευνά του και με αμεροληψία και αντικειμενικότητα συνέγραψε το βιβλίο». 

Για το βιβλίο μίλησαν ο Σταύρος Μπένος πρόεδρος Σωματείου «Διάζωμα» που, καταλήγοντας, ανέφερε ότι «το βιβλίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας ενός εθελοντή αρχαιόφιλου ερευνητή και μιας εφημερίδας που έχει και πολιτιστικό χαρακτήρα και αξίζει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη κάθε Μεγαλοπολίτη…», ο Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, που μεταξύ άλλων τόνισε ότι «το καινούργιο του βιβλίου είναι η σύγκρουση μεταξύ του συγγραφέα και άλλων ερευνητών» και ότι ο κ. Καρύδης «μέσα από την έρευνα αποκατέστησε τη σχέση του ιστορικού χρόνου με την τοπογραφία της περιοχής».

Ο εκδότης Κώστας Φίλανδρος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί εξαιρετική τιμή το γεγονός ότι παρουσιάζουν το βιβλίο δυο πρώην υπουργοί Πολιτισμού», παρουσίασε τον συγγραφέα και έκλεισε την εκδήλωση με την προβολή εικόνων και φωτογραφιών με επεξηγηματικά σχόλια. Συντόνισε η Πέννυ Καλύβα εκδότρια εφημερίδας «Γορτυνία», που αναφέρθηκε και στην πολύχρονη συμβολή των «Ν.τ.Μ.» στα δρώμενα του τόπου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Νέα της Μεγαλοπόλεως”: Μπουμπουλίνας 26, Δάφνη, 210 9311183, 6944-454439, neamegalop@yahoo.gr. Υπάρχει στα βιβλιοπωλεία “Δέγρας” και “Επιλογή” στη Μεγαλόπολη, “Ώρα” στην Τρίπολη, “Θεμέλιο” στον Αγιο Δημήτριο και “Φραγκιουδάκη” στην Ηλιούπολη.