Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011 15:56

Ομογενείς μαθητές στο Λαογραφικό και Αρχαιολογικό Μουσείο

Γράφτηκε από την

Στο πλαίσιο του προγράμματος του Θερινού Σχολείου για τους ομογενείς Μεσσήνιους  μαθητές, θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη, 13-7-2011, επίσκεψη, αρχικά στο  Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και έπειτα στο Αρχαιολογικό  Μουσείο Καλαμάτας.
Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο θα γίνει επιτόπιο μάθημα Λαογραφίας από τον Επίκ. Καθηγητή κ. Αριστείδη Ν. Δουλαβέρα. Οι μαθητές θα γνωρίσουν και θα δουν με τα μάτια τους αντικείμενα του αγροτικού βίου, της γεωργικής βιοτεχνίας, της υφαντικής τέχνης, της αγγειοπλαστικής, παραδοσιακές ενδυμασίες, εικόνες της αγιογραφικής σχολής Μάνης, εκκλησιαστικά χρυσοκέντητα, λειτουργικά σκεύη, ιστορικά κειμήλια και έγγραφα, παλιά όπλα κ.λπ. Οι μαθητές, μέσα από τα σπάνια και ενδιαφέροντα ιστορικά και λαογραφικά εκθέματα, θα μπορέσουν να γνωρίσουν όψεις από τη διαχρονική πορεία της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής. Θα  δουν, επίσης, την προτομή ( επί της οδού Υπαπαντής) του θεμελιωτή της Ελληνικής Λαογραφίας, Καλαματιανού, Νικολάου Γ. Πολίτη.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στη συνέχεια, που στεγάζεται στο νέο κτήριό του, στην Παλιά Αγορά, οι μαθητές θα δουν εκθέματα από τα  προϊστορικά χρόνια, τη Μυκηναϊκή και πρωτογεωμετρική περίοδο, την αρχαία, βυζαντινή και νεώτερη περίοδο της ευρύτερης Μεσσηνίας. Οι μαθητές  θα αποκτήσουν γνώσεις για  την ιστορική και πολιτιστική πορεία  της περιοχής μέσα  στο χρόνο.