Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2016 23:00

Επετειακές εκδηλώσεις για την Επανάσταση του 1821 στην Ανατολική Μάνη

Γράφτηκε από την

Ξεκινούν την Τρίτη 15 Μαρτίου οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ανατολικής Μάνης, οι οποίες θα διαρκέσουν ως τις 17 του μήνα.

Την Τρίτη στις 12 μ. στο Γύθειο, στο μνημείο πεσόντων ηρώων ο κόσμος θα δει το Πολεμικό Συμβούλιο των Γρηγοράκηδων, μια αναπαράσταση από τους μαθητές του Λυκείου Γυθείου. Στις 12.30 μ.μ. αρχίζει η επιμνημόσυνη δέηση με τις καταθέσεις στεφάνων. Στη 1 μ.μ. στην Πλατεία του Δημαρχιακού Μεγάρου Γυθείου έχουν προγραμματιστεί χοροί των σχολείων της πόλης και των πολιτιστικών χορευτικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Αγίας Τριάδος ακολουθεί η εκδήλωση «Συνάντηση με τους Μανιάτες ήρωες του 1821", μια μουσικοθεατρική εκδήλωση από τους μαθητές της Ε' και ΣΤ' Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γυθείου.

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου στη 1 μ.μ. στην Πλατεία ΚΤΕΛ Αρεόπολης θα γίνουν οι ιππικές εκδηλώσεις του Δήμου Ανατολικής Μάνης και ο τερματισμός ημερίδας ιππικής αντοχής. Συμμετέχουν: Ο Πολιτιστικός Ιππικός Σύλλογος Μάνης 2008, το Κέντρο Ιππασίας «Τα άλογα της Μάνης», Ιππικοί Σύλλογοι απ' όλη την Ελλάδα, ελεύθεροι ιππείς της περιοχής. 

Η απονομή βραβείων και αναμνηστικών μεταλλίων στους συμμετέχοντες θα γίνει από το δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο, στο Γυμνάσιο Αρεόπολης στις 3.30 μ.μ. στην Πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης. Εκεί θα παρουσιαστούν δημοτικοί παραδοσιακοί χοροί από τα σχολεία του Δήμου και το θεατρικό μονόπρακτο "Η Νεραϊδογέννητη γενιά των Μαυρομιχαλαίων" από τους μαθητές του καλλιτεχνικού εργαστηρίου του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Στις 5.30 μ.μ. θα γίνει η άφιξη των επίσημων αντιπροσωπειών στην πλατεία Αθανάτων της Αρεόπολης. Ακολουθεί επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, λαμπαδηδρομία αθλητών και παρέλαση συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Στις 7.30 μ.μ. ο κόσμος θα δει χορούς.

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 7.30 π.μ. ξεκινά ο χαιρετισμός της ημέρας με ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών της Αρεόπολης.

Στις 8 π.μ. στην Πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης θα γίνει η έπαρση της σημαίας και στις 10 π.μ. αρχίζει η τελετή έναρξης της εκδήλωσης του Τροπαίου της 25ης Μαρτίου. Στις 11 στο Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών αρχίζει η δοξολογία χοροστατούντος του μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου και στις 11.30 π.μ. οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στην Πλατεία «17ης Μαρτίου 1821» για την αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Μανιάτικων οικογενειών από τους μαθητές των λυκείων της Μάνης. Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Δημήτρης Καμπουράκης. Στις 12.30 στην Πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης έχει προγραμματιστεί επιμνημόσυνη δέηση και παρέλαση αναπήρων και θυμάτων πολέμου Λακωνίας, σχολείων, συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων.