Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 18:29

Ξεκινά το Φεστιβάλ Βιντεοτέχνης Μηδέν (βίντεο)

Γράφτηκε από την

"Το Φεστιβάλ Βιντεοτέχνης Μηδέν εκφράζει απόλυτα την πολιτική κατάσταση του σήμερα, με τον πιο αιχμηρό τρόπο" είπε χθες η καλλιτέχνης Hanna Ben-Haim Yulzari από το Ισραήλ, θέλοντας να περιγράψει το θεσμό που συνεχίζεται και αυτό το καλοκαίρι στην Καλαμάτα. Οι συντελεστές, έδωσαν χθες το πρωί στο "Rex" συνέντευξη Τύπου, για να αναλύσουν τους στόχους και τον προσανατολισμό του Φεστιβάλ.

Η επιμελήτρια Μαργαρίτα Σταυράκη ξεκίνησε λέγοντας πως πολλοί από τους συμμετέχοντες είναι γνώριμοι από παλιότερες διοργανώσεις. Εκανε στη συνέχεια μία εισαγωγή στην ιστορία των 12 ετών του φεστιβάλ, αλλά και στην πορεία της βιντεοτέχνης, από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα. 

Η Γιούλα Παπαδοπούλου, από την ομάδα της διοργάνωσης αναφέρθηκε στις συνεργασίες που έχει κάνει ως τώρα το Φεστιβάλ με όλη την Ελλάδα, αλλά και με χώρες του εξωτερικού, ενώ υπογράμμισε και τις νέες, οι οποίες θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Οι ιθύνοντες του θεσμού έχουν πλέον αποφασίσει το Μηδέν να έχει πιο ανοικτή φόρμα, ώστε να μη διαρκεί μόνο δύο μέρες, αλλά να έχει περισσότερες εκδηλώσεις μέσα στο χρόνο και να γίνει επίσης εμβάθυνση στη θεωρητική του βάση. 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυναν οι δύο εικαστικοί στους: Γιώργο Δημητρακόπουλο (ιδρυτή), Μάρθα Ζούπα, Σταύρο Καπέτη (η "ψυχή" του τεχνικού τμήματος), Ντάνι Κάργα, Susan Landau. 

Τέλος, ο εικαστικός Νίκος Ποδιάς μίλησε για την ενότητα που ο ίδιος έχει επιμεληθεί, την "Wonderland", η οποία αποτελεί μία σπουδή στον κόσμο των παραμυθιών. 

Το πρόγραμμα σήμερα έχει ως εξής: - Πέμπτη 7 Ιουλίου, Καλλιτεχνικό Στέκι, 11 π.μ. - 2 μ.μ.: θα παρουσιαστεί η ενότητα "Παράδεισος απωλέσθη. STOP." που περιλαμβάνει έργα 8 Ελλήνων καλλιτεχνών, σε επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου, η ενότητα "Exoticising/Exoticised", σε επιμέλεια της Σοφίας Γρηγοριάδου, που ανιχνεύει το πώς «εξωτικοποιούμε» ή «εξωτικοποιούμαστε» και πού βρίσκονται τα όρια ανάμεσα στα δυο, και τέλος η ενότητα "Home Sweet Home?", σε επιμέλεια της Μάρθας Ζούπα, που διερευνά την έννοια του «σπιτιού» στη σύγχρονη πραγματικότητα των πολέμων, των οικονομικών καταστροφών, της μετανάστευσης και των βίαιων μετακινήσεων πληθυσμών.

- Πέμπτη 7 Ιουλίου: Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α.Τάσσος», ισόγειος χώρος, 8 - 10 μ.μ.: θα παρουσιαστούν 2 ενότητες σε επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου και της Μαργαρίτας Σταυράκη. Η ενότητα που επιμελείται η Γιούλα Παπαδοπούλου έχει τον τίτλο "Without Me, I am Nothing" και αποτελείται από 9 βίντεο, συνολικής διάρκειας 48 λεπτών, που θα μπορούσε κανείς να πει ότι εκφράζουν τη φιλοσοφία και την αισθητική ενός σύγχρονου υπαρξιακού σουρεαλισμού. Η ενότητα που επιμελείται η Μαργαρίτα Σταυράκη συγκεντρώνει 11 βίντεο, διάρκειας 64 λεπτών,  με κοινό τους στοιχείο την αφηγηματική διαδικασία και έχει τον τίτλο "The story of".

- Στοά Λόντου "Baba Yaga" 10.30 μ.μ.: ένα μουσικό πάρτι με προβολές, με την ενότητα  "E wide shut", σε επιμέλεια του Γιώργου Δημητρακόπουλου, η οποία περιλαμβάνει έργα που χρησιμοποιούν σαν όχημα την οπτική σύνθεση, τη μουσική, τον ήχο και το συναίσθημα.

 Γ.Σαρ.