Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 17:44

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 55ο)

Γράφτηκε από τον

Η απάντηση έρχεται από μια μεγάλη σύσκεψη συνεταιρισμών και επιβεβαιώνει το χάσμα ανάμεσα στις οργανώσεις του νομού: “Εις την μεγάλην αίθουσαν των συνεδριάσεων του Συνδέσμου των Ενώσεων συνήλθον οι 210 αντιπρόσωποι συνεταιρικών οργανώσεων και μετά την εκλογήν του προεδρείου και τας εισηγήσεις απεφάσισαν ομοφώνως τα εξής:

Επί του σταφιδικού

1) Επιδοκιμάζουν την πολιτείαν εν τω ΑΣΟ των συμβούλων κ.κ. Αντ. Καποδίστρια, Β. Παπαδημητρόπουλου και Χρ. Τερζάκη.

2) Αποστέλλουν χαιρετισμόν ειλικρινή εις τας Ενώσεις αίτινες εστάθησαν απάνω εις το γενικόν συμφέρον και συνέτρεξαν τας προσπαθείας των συμβούλων τούτων.

3) Επικαλούνται από τα αρμόδια όργανα και τους εντεταλμένους τον λεπτομερή έλεγχον, την αποστολήν του πορίσματος τούτου εις τον σταφιδικόν πληθυσμόν και την διά νομίμων μέτρων περιφρούρησιν της περιουσίας του ΑΣΟ.

4) Στιγματίζουν τον τρόπον της δημιουργίας των συμβάσεων μετά των οινοποιητκών εταιριών και επικαλούνται την άμεσον κατάργησιν τούτων μηνυομένων των προδοσάντων την παραγωγήν οργάνων, άτινα εν γνώσει υπέγραψαν τοιαύτας συμβάσεις, χωρίς να υπάρχη προπαρασκευή και επικυρωμένον έστω υπό του συμβουλίου το κείμενον των συμβάσεων.

5) Τας συμβάσεις ταύτας θεωρούν προπαρασκευασμένας και κλαπείσας δι' αξιοποίνων μεθόδων και ότι αύται παρέδωκαν δεσμίαν την παραγωγήν άνευ ανταλλαγμάτων επί μίαν δεκαετίαν και εάν δεν θεωρηθούν ως μη υφιστάμεναι διά να μη παρίσταται η παραγωγή μάρτυς να παραδίδεται διά των επισήμων οργάνων της εις την διάθεσιν της βιομηχανίας το προϊόν της και αφού ευωχηθούν περί αυτό πάντες αύτη να δώση εάν μείνουν ψίχουλα εις τους παραγωγούς που πολλάκις δεν θα μείνει οβολός, ίνα μη παρίσταται μάρτυς αύτη τραγικού θεάματος, προτιμούν εάν δεν διαλυθούν αι προδόδασαι την σταφιδοπαραγωγήν κοινοπραξίαι να διαλυθή πάραυτα ο ΑΣΟ.

6) Διαλυομένων των κοινοπραξιών με πάσαν δυνατήν ευκολίαν διά τα μεγάλα δάνεια που εχορήγησε εις αυτάς η άφρων διεύθυνσις του παρελθόντος, ομοφώνως εγκρίνουν όπως τροποποιηθή ο καταστατικός νόμος επί τη βάσει ων αποφάσεων του Συνεδρίου Ολυμπίας, ίνα την ευθύνην αναλάβουν εξ ολοκλήρου οι παραγωγοί.

7) Εάν δεν ήθελε κατορθωθή η αυτοδιαχείρισις του είδους, ομοφώνως αποφασίζουν να αυξηθή ο αριθμός των συμβούλων της οργανωμένης επάνω εις το είδος παραγωγής όστις εξουδετερούται με το σύστημα της μειώσεως τούτων διά της αυξήσεως των συμβούλων των άλλων τάξεων, οίτινες όσο και αναθεωρητικώς φαίνονται ότι συμπαθούν την τάξιν την αγροτικήν, η πείρα έχει διδάξει ότι επηρεάζωνται και από τας κυβερνητικάς και από τας άλλας τάξεις και δεν εξεγείρωνται όταν πνίγεται το δίκαιον και η ζωή της παραγωγής.

8) Να μεταβληθή ο τρόπος της εκλογής κατά τας μέχρι σήμερον υποδείξεις όλων των συνεδρίων, ήτοι κατά περιφερείας εκπροσωπούσας ομοιογένειαν σταφίδος, ούτως ώστε να εκλείψει το φαινόμενον που απεδείχθη εκ της συζητήσεως, ότι συμβούλους πολλοί ψηφίζουν αντίθετα των συμφερόντων της περιφερείας των, διότι έχουν συμμαχήσει μετά συμβούλων άλλης περιφερείας διά την εκλογήν.

9) Να θεσπισθεί γενική συνέλευσις ή γενικόν συμβούλιον εκ του διπλασίου τουλάχιστον αριθμού συμβούλων διά να χαράση τας γενικάς γραμμάς, να λογοδοτή το διοικητικόν συμβούλιον και να εφεσιβάλλωνται αι αποφάσεις της διοικήσεως.

10) Να θεσπιστεί ελεγκτήριον δι' ενός υπαλλήλου του Εποπτικού Συμβουλίου και να μη γίνεται ουδεμία πληρωμή άνευ της εγκρίσεως της νομιμότητος υπό τούτου.

11) Να καταργηθή η Γενική Διεύθυνσις και την διοίκησιν να έχη τριμελής επιτροπή εκ συμβούλων με βοηθούς τους τεχνικούς υπαλλήλους.

12) Να απαγορευθή νομοθετικώς οιαδήποτε σύμβασις πλέον των δύο ετών και τυχόν τοιαύται να δημοσιεύωνται εις τον Τύπον προ δύο μηνών, να αποστέλλωνται εις τους Οργανισμούς των Εμπορικών Γεωργικών Επιμελητηρίων και Συνεταιρικών Οργανισμών Πελοποννήσου και Νήσων και μετά να εισάγεται εις το συμβούλιον, η δε επικύρωσις των συμβάσεων να επαφίεται εις την Γενικήν Συνέλευσιν (ή το Γενικόν Συμβούλιον).

13) Το πρόγραμμα του ΑΣΟ εγκρίνεται ομοψήφως να χαραχθή το εξής:

α) Βελτίωσης ποιότητος διά παροχής των μέσων, τζιβιερών, σταφιδοπάνων και άλλων ειδών εις τας περιφερείας που δύναται να χρησιμοποιηθή βελτιουμένη η ποιότης δι' εξαγωγήν.

β) Δι' ειδικού δανείου εξοφλουμένου χρεωλυτικώς να επισπευσθή η ίδρυσις περιφερειακών αποθηκών προς εναποθήκευσιν ειδικώς των δι' εξαγωγήν καλών ποιοτήτων, αλλά και η ίδρυσις τοιούτων εις τας περιφερείας που παράγουν βιομηχανίσιμον τοιαύτην, επβαρυνομένου ουχί ως σήμερον εμμέσως αλλά αμέσως του ενοικίου, διά να ασκηθή με την αλήθειαν και την πραγματικότητα η παραγωγή και διά του μέτρου τούτου θα έχη οικονομίαν ποσού εξόδων εναποθηκεύσεως τουλάχιστον κατά 30% ολιγώτερον του σημερινού και ίσον και πλέον ποσόν ιδιωτικής εναποθηκεύσεως.

γ) Ιδρυσις δεξαμενών εις ενδεικνυομένας περιφερείας που παράγουν κατωτέρας ποιότητος κατά το αυτό αυτοτελές δίκαιον και οικονομικό σύστημα, το δε είδος να πωλείται εις τους αγοραστάς βιομηχάνους ως και η ξηρά με τας δυνατάς ευκολίας και συμπαθώς αποβλέποντες προς αυτούς ως συντελεστήν πολύτιμον πελάτην της παραγωγής, ήτις παραμένει απλώς ως πωλητής.

δ) Συνεργασία μετά του προοδευτικού εμπορίου ούτως ώστε να καταστή τούτο πραγματικός παράγων εξευρέσεως νέων αγορών, ελεύθερον από τον κίνδυνον και ξένον προς τον υποτιμητικόν συναγωνισμόν απάνω εις τον οποίον κινείται σήμερον.

ε) Οργάνωσις της μεταφοράς του είδους εις το εξωτερικόν ήτις επιβαρύνει με μεγάλα ποσά σήμερον την σταφίδα.

στ) Η εσωτερική κατανάλωσις να αφεθή να την χειρισθή η παραγωγή διά της ιδρύσεως τριτοβαθμίου συνεταιρικής οργανώσεως ήτις θα πραγματοποιηθή αμέσως μόλις λήξη η ενέργεια και κηδεμονία επί των αδυνάτων της εκπεσούσης κλίκας που επέφερε την αποσύνθεσιν του συνεργατισμού και την καταστροφήν του ΑΣΟ και της παραγωγής.

ζ) Την εξαγωγήν πλεονασμάτων δι' όλων των προπαγανδιστικών ευκολιών εις χώρας που είναι άγνωστος η σταφίς αλλά και με τιμήν που να καθίσταται αδύνατος η μεταφορά της από εκεί εις χώρας που εισάγεται διά την αποτροπήν υποτιμητικού συναγωνισμού.

η) Ο περιορισμός του ΑΣΟ εις τα καθαρώς σταφιδικά του μέτρα, εις την εναποθήκευσιν των πλεονασμάτων υπό τύπων ξηράς και χλωράς και η πώλησις τούτων εις την βιομηχανίαν.

θ) Η μεταφορά των ασφαλιστικών μέτρων εις το Ταμείον Χαλάζης, επιζητουμένου από το κράτος όπως καταβάλη προς μείωσιν των οφειλομένων, όσων δηλαδή κατεβλήθησαν διά τους παγόπληκτους και με τα οποία ποσά έχει χρεώσει την παραγωγήν. Η καταβολή εκ μέρους του Δημοσίου πρέπει να γίνη υπό τον τύπον αδίκως εισπραχθέντων ως επί πλέον φορολογία 20 εκατομμυρίων κατά τον χρόνον της καταστροφής.

ι) Εκφράζουν την ευχήν όπως το κράτος μη θίξη το Ινστιτούτον του ΑΣΟ που απεπειράθησαν υπάλληλοι τούτου μετά την απομάκρυνσιν της πρώην καταστρεπτικής Διευθύνσεως.

κ) Εκφράζει την ευχήν όπως απολυθή πας υπάλληλος όστις απεδείχθη ότι είναι όργανον ξένον προς τα συμφέροντα της παραγωγής, προπαγανδίζει την διατήρησιν των εγκληματικών συμβάσεων και κάμνει πολιτικήν προσωπικήν απάνω εις τα συμφέροντα της παραγωγής εναντίον προς τας θελήσεις και τον κοινόν πόθον των εργατών αυτών της γης οίτινες εδημιούργησαν τον ΑΣΟ και τον διατηρούν χάριν του συμφέροντος αυτής. Οι υπάλληλοι πρέπει να είναι όργανα της παραγωγής και υπ' αυτής πληρώνονται.

λ) Ομοφώνως θλίβονται διότι υπήρξαν Ενώσεις τινές αίτινες παρά το γενικόν συμφέρον της σταφιδικής τάξεως παρά τον πόθον του σταφιδικού κόσμου έγιναν όργανα ακούσια της εκπεσούσης κλίκας και εξεδήλωσαν επιδεικτικώς προθέσεις αντικαταστάσεως κατά των συμβούλων των ελεγχόντων ειδικώς, οίτινες περιέσωσαν εκατομμύρια, απεκάλυψαν την σαθρότητα και συνεχίζουν τας αποκαλύψεις. Την αντικατάστασιν επιδιώκει η εκπεσούσα κλίκα της καταστροφής για να αποφύγη ποινικάς ευθύνας και αστικάς, διότι πιστεύει ότι ένα νέον συμβούλιον της αρεσκείας της θα εγκρίνη τα πάντα και θα την απαλλάξη της ευθύνης. Καθίσταται δε τόσον εκδηλωτικός ο σκοπός της ανακλήσεως διά του γεγονότος ότι κατά τον καταστατικόν νόμον οι εκλογησόμενοι θα υπηρετήσουν τον υπόλοιπον χρόνον της τριετούς θητείας των ζητουμένων ν' αντικατασταθώσιν, ήτοι επί τετράμηνον το πολύ, διότι η παρά τον νόμον τυχόν εκλογή διά πέραν των υπολειπομένων μηνών ενέχει τους μεγάλους κινδύνους να θεωρηθούν νομικώς άκυροι αι πράξεις ούτων, ότε επιφυλάσσονται νέοι κίνδυνοι διά τον ΑΣΟ, εις τους οποίους σύσσωμος δηλοί η συνέλευσις ότι δεν θα αναλάβη διά της συμμετοχής της, αφού άλλως πρόκειται να διαρρυθμιστούν τα του ΑΣΟ, κατ' αυτάς νομοθετικώς. Τας προσπαθείας ταύτας χαρακτηρίζει επιβλαβείς και αποδοκιμάζει.

Τέλος η συνέλευσις εγκρίνουσα τις αποφάσεις ταύτας δίδει εντολήν εις το προεδρείον όπως συνεννοούμενον μετά της επιτροπής της συσκέψεως των Ολυμπίων και των Ενώσεων των εχουσών το αυτό πρόγραμμα, να διαβιβάση τις αποφάσεις ταύτας προς τον ΑΣΟ, το Υπουργείον Εθνικής Οικονομίας, της Γεωργίας, την Εθνική Τράπεζα ήτις είναι ο χρηματοδότης του ΑΣΟ, τους συμβούλους τούτου διοικητικούς και εποπτικούς, τας Ενώσεις των Συνεταιρισμών και τους συνεταιρισμούς των σταφιδοφόρων περιφερειών, τα Γεωργικά και Εμπορικά Επιμελητήρια.

Μετά δε της επιτροπής της επί τούτω εκλεγείσης του συνεδρίου Ολυμπίας και των εχουσών το αυτό πρόγραμμα σταφιδικών Ενώσεων επιδώσουν το ψήφισμα τούτο, παρακολουθήσουν το ζήτημα και ενεργήσουν δι' όλων των μέσων διά την επιτυχίαν χάριν της εν απογνώσει ευρισκομένης σταφιδοπαραγωγής εις την οποίαν διαβάλλουν τα όργανα της καταστροφής, κάθε ενέργειαν φωτεινήν και σωτήριον” (449).

(Συνεχίζεται)

(449) “Θάρρος” 13/1/1931