Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017 13:29

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 71ο)

Γράφτηκε από τον

Το ΚΚΕ όμως ήταν αποδυναμωμένο καθώς τα στελέχη του (ανάμεσά τους και ο Τάσης Κουλαμπάς) βρίσκονταν σε φυλακές και εξορίες με το ιδιώνυμο. Για να οργανώσει τις δυνάμεις του στην ύπαιθρο στέλνει στέλεχος από άλλη περιοχή, το οποίο όμως συλλαμβάνεται όπως και μέλη του που μοίραζαν προκηρύξεις:

“Υπό του ενωμοτάρχου της ειδικής ασφαλείας κ. Ναθαναήλ και των χωροφυλάκων Ματσούκα Γεωργίου και Μάστορα συνελήφθη προχθές παρά τω νεκροταφείω της πόλεώς μας ο εξ Ιωαννίνων Σπυρίδων Κοντογιάννης σημαίνων κομμουνιστικός παράγων, όστις είχαν αποσταλή προ μηνών εις την πόλιν μας υπό του κομμουνιστικού κόμματος προς τον σκοπόν όπως προπαγανδίζει την ιδέαν του κομμουνισμού εν Μεσσήνη. Πράγματι ούτος αφίκετο εις Καλάμας προ μηνών και εμίσθωσε εν δωμάτιον ισχυρισθείς εις τον ιδιοκτήτην ότι είναι έμπορος. Ο Κοντογιάννης, ούτε δέκα ημέρας ως εξακριβώθη παρέμεινεν εν τω δωματίω του περιοδεύων τακτικώς και ανελλιπώς την Μεσσηνίαν και διακηρύττων την ιδέαν του κομμουνισμού. Το γεγονός τούτο επληροφορήθη ο ενωμοτάρχης κ. Ναθαναήλ όστις κατώρθωσε προχθές να επιτύχη την σύλληψίν του ως ανωτέρω γράφομεν. Ο συλληφθείς θα παραπεμφθεί εις τον κ. εισαγγελέα μετά των ανευρεθέντων πειστηρίων, τα οποία μαρτυρούν την ιδεολογίαν του. Επίσης συνελήφθησαν εις την Μικρομάνην οι κομμουνισταί Βραχάς και Σπυρίδης διανέμοντες προκηρύξεις. Αμφότεροι μετενέχθησαν εις το ενταύθα Α' Τμήμα όπου και κρατούνται” (535).

Η “Σημαία” σε κύριο άρθρο της εξαπολύει για μια ακόμη φορά αντικομμουνιστική επίθεση με στόχο ουσιαστικά τον Τσικλητήρα και τις κινήσεις του, με αφορμή τη σύσκεψη που οργανώνεται στο Επιμελητήριο και η οποία βάλλεται από πολλές πλευρές: “Η αποφασισθείσα διά την προσεχήν Κυριακήν σύσκεψις εν τω Εμποροβιομηχανικώ Επιμελητηρίω αντιπροσώπων παραγωγών, γεωργικών οργανώσεων και εμπόρων είναι ενέργεια κατ' εξοχήν συνετή και τιμά τους σχόντας την τοιαύτην πρωτοβουλίαν. Κατά την σύσκεψιν ταύτην θ' ανταλλαγούν γνώμαι και θα καταβληθή προσπάθεια, ώστε να ερευνηθή ο προσφορότερος τρόπος διά την εξεύρεσιν λύσεως ικανοποιούσης τα συμφέροντα των παγοπλήκτων. Θ' ακουσθή η φωνή του οργανωμένου γεωργού, θ' ακουσθή η φωνή του τοπικού εμπορίου και αι αναπτυχθησόμεναι γνώμαι θ' αποκρυσταλλωθούν εις μίαν απόφασιν. Ητις θα διαβιβαστή ταχέως εις την κυβέρνησιν. Αλλά μερικοί θερμόαιμοι αγροτοπατέρες εζήλευσαν δόξαν Λεωνίδων ή Ροβεσπιέρων και επιμένουν να διαταράξουν αντί πάσης θυσίας την έννομον τάξιν. Αμφισβητούν εις τας γεωργικάς οργανώσεις το δικαίωμα να έχουν γνώμην, δυσπιστούν εις όλους και θέλουν να υπαγορεύσουν αυτοί τας ιδικάς των θελήσεις. Αλλ' ούτω σκεπτόμενοι και ενεργούντες διασπάζουν το ενιαίον μέτωπον του αγώνος των παγοπλήκτων και εμφανίζουν τους αγρότας διηρημένους, διά να εύρη η κυβέρνησις τις οίδε και ποίαν δικαιολογίαν αναβάλλουσα την λύσιν του ζητήματος ή αποφασίζουσα κατά τρόπον μη συμφέροντα εις τους παγοπλήκτους. Και άλλοτε παρετηρήσαμεν και τώρα επαναλαμβάνομεν να παρατηρήσωμεν ότι οι παγόπληκτοι πρέπει να εμφανισθούν ηνωμένοι, με κοινήν την κατεύθυνσιν, κοινά τα μέσα, κοινάς τας προσπαθείας. Οχι διαιρέσεις και διχογνωμίαι. Οχι ατόπους παλληκαρισμούς και ακαίρους αριστερισμούς, διότι είναι ενδεχόμενον τοιαύται έκφρονες και αλόγισται ροπαί να καταλήξουν εις ζημίαν των παραγωγών. Η “Σημαία” όργανον κυρίως αγροτικόν, αείποτε υπερμαχήσασα των γεωργικών συμφερόντων της Μεσσηνίας, παρατηρεί μετά θλίψεως ότι ο κομμουνισμός έβαλε την απεχθήν του μούρην εις ό,τι αφορά τους παγοπλήκτους και προσπαθή να αιματοκυλίση τον ήσυχον αγροτικόν πληθυσμόν της Μεσσηνίας. Φοβούμενη δε ότι τοιούτον ενδεχόμενον θα έχη ως αποτέλεσμα τον παραγκωνισμόν των συμφερόντων των παγοπλήκτων, συνιστά εις αυτούς όχι μόνον να μην παρασύρωνται από τας ανευθύνους φωνασκίας των αυτοκλήτων αγροτοαμυντόρων, αληθινών πληγών του Φαραώ, αλλά και να αποπέμψουσι τους κυρίους αυτούς από τα χωριά των. Τους αγρότας δεν θα τους αντιπροσωπεύουν οι υπονομευταί της ησυχίας και της τάξεως, αλλά οι φυσικοί των αντιπρόσωποι, αι γεωργικαί οργανώσεις. Ας αναμένουν το αποτέλεσμα της συσκέψεως αυτών και αν το κράτος τους περιφρονήση έχουν καιρόν να σκεφθούν περί του πρακτέου. Τώρα πρέπει ν' αποτινάξουν την ύποπτον προστασίαν των ερυθρών προστατών” (536).

Την ίδια ημέρα δημοσιεύεται προκήρυξη του Αγροτικού Κόμματος και ειδικότερα του τμήματος που ελέγχει ο Θόδωρος Κορμάς, την οποία εντολή της γενικής συνελεύσεως του τμήματος του Αγροτικού Κόμματος Μεσσηνίας, υπογράφουν ο ίδιος ως γενικός σύμβουλος του κόμματος και γραμματέας του τμήματος Μεσσηνίας και ο Γ. Πολιτόπουλος ως έφορος του τμήματος και γραμματέας του παραρτήματος Εύας. Με αυτή καλούνται οι αγρότες να μην πάρουν μέρος στη σύσκεψη του Επιμελητηρίου, ενώ γίνεται επίθεση κατά των “αναρχικών κομμουνιστών” και ειδικότερα κατά των “κομμουνιστών Τσικλητήρηδων”:

“Αγρόται

Την 26ην του μηνός ημέραν Κυριακήν συγκροτείται σύσκεψις ενταύθα εις το Εμπορικόν Επιμελητήριον. Πρσέξατε αγρόται. Η σύσκεψις αύτη είναι νόθος. Η σύσκεψις αύτη είναι ύπουλος. Η σύσκεψις αύτη είναι ένα πυροτέχνημα και δεν έχει άλλον σκοπόν παρά να τορπιλίση τα αιτήματά μας.

Αγρόται

Επαρακολουθήσαμεν την προσύσκεψιν που έγινε, για να ιδούμε τι επιδιώκουν οι έμποροι αυτοί, έχοντες εις το πλευρόν τους και μερικά μπακαλάκια των χωριών, μερικές άλλες βδέλλες και επείσθημεν ότι αυτοί με την δήθεν λογικοφροσύνη των και συντηρητισμό τους -διότι βέβαια δεν πεινάνε αυτοί- επιδιώκουν να τραβήξουν ακόμη μερικές σάρκες από το πτώμα των αγροτών σαν τα αχόρταγα κοράκια. Δεν θέλουν οι έμποροι να πληρωθούν οι παραγωγοί με 2.000 το χιλιόλιτρον, γιατί λένε ότι δήθεν ενδιαφέρονται για να μην επιβαρυνθή η σταφίς και επέλθη ελάττωσις της καταναλώσεως. Δεν θέλουν να τεθή παρακράτημα 2.000 έως 2.500 επί της παραχθησομένης σταφίδος. Τούτο όμως το υποστηρίζουν όχι γι' άλλο λόγο ούτε γιατί ενδιαφέρονται για τη σταφίδα, αλλά γιατί θα επέλθη ελάττωσις του απλήστου κέρδους των, γιατί δε θάχουν περιθώρια εξαντλητικής απορροφήσεως. Γιατί θέλουν και δεν θέλουν θα ελαττώσουν στο Λονδίνο τα επίπεδα των τιμών και επομένως θα ελαττωθούν τα κέρδη τους. Να γιατί σπαράσσουν σαν ψάρια, όταν εμείς φωνάζουμε 2.000 το χιλιόλιτρο. Εχουν δε και στο πλευρό τους ακόμη και τους πολιτικάντηδες των προσωπικών κομμάτων, οι οποίοι τυφλώς υπηρετούν τα συμφέροντα του ανάλγητου κεφαλαίου, γιατί σε ανάλγητη κεφαλαιοκρατική κυβέρνησι και όμοια αντιπολίτευση ανήκουν και φροντίζουν να βάλουν τρικλοποδιά στους παραγωγούς.

Αγρόται

Προσέξατε, και για να αποδείξητε ότι δεν πέφτετε στην παγίδα των εμπόρων, στην παγίδα του κεφαλαίου που απεκτήθη απ' το αίμα σας. Σας εξορκίζομεν να μην μεταβή κανένας σας στη σύσκεψι αυτή. Να τους αποδοκιμάσητε. Η σύσκεψις αυτή έχει σκοπό να σας παγιδεύση και να σας αφαιρεθούν μερικές σάρκες ακόμη από το νεκρό σχεδόν σώμα σας... Με αυτό όμως δεν σας λέμε ν' απελπισθήτε. Οχι. Θα επιμείνωμεν, επί των αιτημάτων μας που διετυπώσαμεν εις τα συλλαλητήρια Μεσσήνης και Ανδρούσας. Αυτά, είναι η αλήθεια με αυτά μπορούμε να κρατηθούμε, να ζήσωμεν, γιατί άλλως η δυστυχία και πείνα κτυπά την πόρτα μας. Δεν σας συνιστώμεν να ακούσητε και τους αναρχικούς τους κομμουνιστάς. Αντιθέτως σας εξορκίζομεν να τους αποδοκιμάσητε. Ούτε ένοπλα συλλαλητήρια σας συνιστώμεν, όπως σας συνιστούν οι κομμουνισταί Τσικλητήρηδες. Σας συνιστώμεν όμως να κατέλθητε εις νέα ειρηνικά συλλαλητήρια, έως ότου πετύχουμε τας δικαίας αξιώσεις μας. Εχετε απόλυτον εμπιστοσύνη σε μας οι οποίοι με φανατισμό υποστηρίζομεν τα συμφέροντά σας, και από τα οποία δε θα παρεκκλίνωμεν ούτε κεραία. Εχετε εμπιστοσύνη σε εμάς και στο Αγροτικό Κόμμα, στο κόμμα της δούλης σκλαβωμένης τάξεώς μας.

Εχετε εμπιστοσύνη σε μας στους γνήσιους εκπροσώπους του Αγροτικού Κόμματος, έχετε εμπιστοσύνη σε μας που κτυπάμε αμείλικτα και τον κεφαλαιοκρατισμό και τον κομμουνισμό του Τσικλητήρα. Η αγροτική τάξη πρέπει να ζήση και θα ζήση.

- Ζήτω οι αγρόται.
- Ζήτω το Αγροτικόν Κόμμα” (537).

Το ενδεχόμενο ενόπλων συλλαλητηρίων δημιουργεί αναταραχή, παρά τις μικρές δυνάμεις του ΚΚΕ το “φάντασμα του κομμουνισμού” πλανιέται πάνω από τη Μεσσηνία όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματα: “Τα της κινήσεως των παγετοπλήκτων ευρίσκονται εν υφέσει, ήτις όμως δεν αποκλείει και την δημιουργίαν απροόπτων.Κατά την διάρκεια των τελεσθεισών χθες ιπποδρομιών εν Μπάστα αίτινες διωργανώθησαν υπό την επίβλεψιν του Γεωργικού Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και τας οποίας παρακολούθησαν 4.000 αγρόται διενεμήθησαν κομμουνιστικαί προκηρύξεις καλούσαι τους αγρότας εις δράσιν, διότι η κυβέρνησις τους εμπαίζει. Συνελήφθησαν ως υπαίτιοι δύο. Ουδέν έτερον συνέβη διαρκουσών των ιπποδρομιών. Την Κυριακήν θα συγκροτηθή συλλαλητήριον εν Μεσσήνη. Κατ' αυτό θα αποφασισθή αν θα γίνη κάθοδος των αγροτών εις Καλάμας ή θα στείλουν επιτροπήν διά να διαβιβάση εκ Καλαμών προς την κυβέρνησιν τας αντιλήψεις των παγετοπλήκτων. Φαίνεται ότι θα ληφθή η δευτέρα απόφασις διά τον φόβον της εκμεταλλεύσεως της κινήσεως των παραγωγών υπό των κομμουνιστών εις την περίπτωσιν καθ' ην θα απεφασίζετο ομαδική κάθοδος των παραγωγών εις Καλάμας” (538).

 

(535) “Θάρρος” 21/4/1931 - Στις συλλήψεις αναφέρεται και ο “Ριζοσπάστης”, η πληροφορία του “Θάρρους” σχετικά με την περιοχή και τα ονόματα είναι ακριβέστερη.

(536) “Σημαία” 24/4/1931

(537) “Θάρρος” 24/4/1931

(538) “Θάρρος” 24/4/1931