Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 14:46

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 87ο)

Γράφτηκε από τον
Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 87ο)

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ “οι σταφιδοπαραγωγοί δεν φαίνονται τόσον ήσυχοι και τόσον ήρεμοι, όσον θέλουν να τους παραστήσουν αι ηγέται των” και η κινητικότητα αποτυπώνεται σε ανταποκρίσεις από Μπάστα (Πλατύ), Βαλύρα, Μελιγαλά, Ζευγολατιό, Μικρομάνη, Ασπρόχωμα και άλλες περιοχές.

Ενώ συμπαράσταση στους παραγωγούς εκφράζουν ο Δήμος Καλαμάτας, τα επαγγελματικά και εμπορικά σωματεία, το εργατικό κέντρο και οι πολύτεκνοι (629).

Οσο ανεβαίνει η κινητικότητα στην ύπαιθρο και την πόλη, τόσο περισσότερα περιοριστικά μέτρα ανακοινώνονται ενώ κατ' αρχήν δεν υιοθετούνται οι απόψεις για προληπτικές συλλήψεις. Παράλληλα η οργάνωση της κινητοποίησης γίνεται με ένα στρατιωτικού χαρακτήρα σχέδιο με το οποίο επιχειρείται να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παρουσίας δυνάμεων του ΚΚΕ ανάμεσα στους παραγωγούς: 

“Χθες την πρωΐαν συνήλθεν εις μακράν σύσκεψιν η οργανωτική επιτροπή του συλλαλητηρίου των παγετοπλήκτων και ησχολήθη εις την σύνταξιν του ψηφίσματος και του λόγου τον οποίον θα εκφωνήσει την Κυριακήν εις το συλλαλητήριον ο επί τούτω εκλεγηθησόμενος.

Κατά πληροφορίας μας, το ψήφισμα θα βασίζεται επί των πορισμάτων εις τα οποία κατέληξαν τα συνέδρια Ζευγολατιού, Βαλύρας, Μπάστα κλπ. Θα ζητείται δηλαδή ο καθορισμός αποζημιώσεως εις 2.000 δραχμάς κατά ενετικόν χιλιόλιτρον δια του τρόπου τον οποίον οι σταφιδοπαραγωγοί υπέδειξαν εις την κυβέρνησιν και άλλοτε. Η άποψις όπως τεθεί εις το ψήφισμα ωρισμένη προθεσμία δια την κυβέρνησιν όπως απαντήση δεν εκρίθη σκόπιμον να υιοθετηθή μήπως τούτο θεωρηθή ως απειλή.

Οπωσδήποτε τόσον το ψήφισμα όσον και ο λόγος τον οποίον θα εκφωνήση ο επί τούτο εκλεγηθησόμενος, θα διατυπωθούν οριστικώς σήμερον εις νέαν συνεδρίασιν της επιτροπής.

Κατά τας πληροφορίας μας εκ της υπαίθρου χώρας μέγας ενθουσιασμός επικρατεί μεταξύ των αγροτών γενικώς. Δύναται να υποστηριχθή βασίμως ότι κατά την αυριανήν ημέραν του παμμεσσηνιακού συλλαλητηρίου, θα ερημωθούν σχεδόν όλα τα χωριά. Τοιούτον ενθουσιασμόν, ουδέποτε άλλοτε ησθάνθησαν οι χωρικοί.

Κατά τας αυτάς πληροφορίας μας, τους αγρότας θα ακολουθήσουν πολλά γυναικόπαιδα. Θα έχουν δε μαύρας και πρασίνους σημαίας βασταζομένας υπό νέων αγροτών και γυναικών. Οι παγόπληκτοι δέον να σημειωθεί ότι θα εισέλθουν εις Καλάμας συντεταγμένοι κατά τετράδας. Θα έχουν δε διαχωρισθή κατά Κοινότητας εις τρόπον ώστε να μην δυνηθούν να εισχωρήσουν εις τας τάξεις των και αναρχικά ή άλλα ξένα προς αυτούς στοιχεία. Εκάστη κοινότητης, θα έχει και τους εφόρους της τάξεως, έκαστος δε έφορος θα συνδέεται μετά του γενικού εφόρου, όστις θα είναι έφιππος και θα έχει την εποπτείαν ολόκλήρου της φάλαγγος. Δύναται κανείς να ειπή ότι τοιούτον συλλαλητήριον συγκροτείται δια πρώτην φοράν εν Ελλάδι όπου ως γνωστόν ο καθείς είχε το δικαίωμα να κάμη ό, τι θέλει χωρίς να δίδει λογαριασμόν εις ουδένα. Κατά το συλλαλητήριον επίσης μόνον εις θα ομιλήση. Εις οιονδήποτε δε άλλον θα απαγορευθή.

Εν τω μεταξύ υπό των αρχών λαμβάνονται όλως εκτάκτως μέτρα. Οπως και χθες εγράφομεν ισχυραί στρατιωτικοί περίπολοι θα διατρέχουν την πόλιν, η δε Χωροφυλακή θα ενισχυθή δι ενεός λόχου πεζικού. Επίσης άπασα η διαθέσιμος δύναμις της Φρουράς θα τελεί εν επιφυλακή από της σήμερον. Προληπτικαί συλλήψεις δεν θα γίνουν. Θα απαγορευτή όμως η διαδρομή του πλήθους δια μέσου των οδών της πόλεως και η επίδοσις του ψηφίσματος υπό επιτροπής συνοδευομένης υπό παγοπλήκτων. Ούτοι θα διαλυθούν επί τόπου και εις ουδένα έφιππον θα επιτραπή να εισέλθει εις την πόλιν (630).

Μηνύματα συμμετοχής και συμπαράστασης έρχονται από παντού: Η Κτηματική Αδελφότητα Καλαμάτας αναγγέλλει προσυγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στις 10.30 το πρωί και από εκεί πορεία προς το χώρο του συλλαλητηρίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συνεδριάζει και εκδίδει ψήφισμα με το οποίο ζητείται από την κυβέρνηση η ικανοποίηση των αιτημάτων των παγοπλήκτων. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου συνεδριάζει από κοινού με τους προέδρους των σωματείων οι οποίοι εκδίδουν ψήφισμα συμπαράστασης και πρόσκληση συμμετοχής στο συλλαλητήριο που υπογράφεται από τους: Κουρέων Αλεξανδρόπουλο, Ξενοδόχων ύπνου και φαγητού Π. Θεοδωρόπουλο, Καφεπωλών Ν. Παπαδημητράκο, Ζαχαροπλαστών Γ. Κότσιρα, Κρεοπωλών Ι. Κωνστάνταρο, Φανοποιών Δ. Κωνσταντόπουλο, Βαρελοποιών Ι. Μπάμπαλη, Οπωροπωλών Δ. Διαμαντόπουλο, Παντοπωλών Γ. Χριστέα, Οινοπωλών Αλ. Φιλανδριανό, Σιδηρουργών Ηλ. Κοντοζαμάνη, Καπνοπωλών Ν. Μητρόπουλο. Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Καλαμάτας καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο. Στη Μεσσήνη η Ομοσπονδία Επαγγελματιών (πρόεδρος Δ. Χρόνης και γενικός γραμματέας Ηλ. Καλογερόπουλος) και ο Εμπορικός Σύλλογος αναγγέλουν κλείσιμο των καταστημάτων και συμμετοχή στην κινητοποίηση. Ανάλογο τηλεγράφημα κοινοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος Οιχαλίας (631).

Το “φάντασμα του κομμουνισμού” πλανιέται πάνω από το συλλαλητήριο και στο χορό μπαίνει το “Θάρρος” με το κύριο άρθρο του: 

“Δια την συγκρότησιν του συλλαλητηρίου της αύριον το “Θάρρος” ουδεμίαν αντίρρησιν έχει. Συναισθανόμεθα απολύτως την οδύνην του πονούντος και δυστυχούντος και πεινώντος αγροτικού κόσμου της Μεσσηνίας. Του κόσμου εις τον οποίον τόσαι κατά καιρούς κατηγορηματικαί υποσχέσεις είχον δοθή δια να διαψευσθούν ολίγον αργότερον. Αναγνωρίζομεν τους λόγους οι οποίοι επέβαλαν την συγκρότησιν της ομαδικής διαμαρτυρίας της αύριον. Αλλ' ασχέτως προς τούτο έχομεν να τονίσωμεν προς τους παραγωγούς ότι είναι επιβεβλημένον να δείξουν εις την προκειμένην περίπτωσιν σύνεσιν και να αποφύγουν οιανδήποτε εκδήλωσιν εξερχομένην μιας ανδροπρεπούς και σοβαράς διαμαρτυρίας. Ιδία πρέπει να φροντίσουν αύριον οι αγρόται να απομακρύνουν εκ της συγκεντρώσεώς των αυτοί οι ίδιοι πάντα εκμεταλλευτήν αναρχικόν ή κομμουνιστήν ο οποίος θα θελήση να ωθήση την συγκέντρωσίν των εις εκδηλώσεις αντικείμενας προς την σεμνότητα και τον ανδρισμόν των τιμίων εργατών της Μεσσηνιακής γης. Εις το σημείον τούτο εφιστώμεν όλως ιδιαιτέρως την προσοχήν των αγροτών οι οποίοι θα υποβάλουν αύριον εκ της Μεσσηνιακής πρωτευούσης τα αισθήματα του πόνου και της απογνώσεώς των. Ας φροντίσουν αυτοί οι ίδιοι δια την τήρησιν της τάξεως, ας φροντίσουν αυτοί οι ίδιοι οι έχοντες την συμπάθειαν όλων των Μεσσηνιακών τάξεων, μεθ ων κοινά έχουν τα συμφέροντα, να περιθωρακίσουν αποτελεσματικώτερα τα συμφέροντά των με μιαν αξιοπρεπώς σεμνήν στάσιν. Ούτω πολιτευόμενοι ας είναι βέβαιοι ότι θα εξακολουθήσουν έχοντες έτι εντονωτέραν και εκδηλωτέραν την συμπάθειαν όλων των άλλων Μεσσηνιακών τάξεων” (632).

Πρόκειται για κοινή προπαγανδιστική πολιτική των δυνάμεων περί τα αστικά κόμματα εξουσίας όπως φαίνεται και από ανάλογο άρθρο της “Σημαίας”: 

“Οι αγρόται της Μεσσηνίας είναι άνθρωποι φιλήσυχοι και νομοταγείς. Μέχρι τούδε έδειξαν δια της στάσεώς των ότι και την κοινωνικήν ισορροπίαν σέβονται και το καθεστώς ευλαβούνται. Επομένως δεν υπάρχει ανάγκη να απευθύνωμεν ημείς συστάσεις περί της τάξεως την οποίαν θα πρέπη να τηρήσουν κατά το αυριανόν συλλαλητήριον αυτών, διότι το παρελθόν των, μας απαλλάσσει του κόπου αυτού. Αλλ' αν παρ' ελπίδα, ήθελον τινές να εκμεταλλευθούν την δυστυχίαν και τον πόνον των παγοπλήκτων οι κύριοι αυτοί, δεν θα πρέπη να μείνουν εις τας πυκνάς φάλαγγας των αγροτών ουδέ λεπτόν. Είναι ανάγκη να αποβληθούν αμέσως της συγκεντρώσεως και να δηλωθή εις αυτούς ότι ουδείς είναι εις θέσιν να παίξει με την δυστυχίαν των.

Το συλλαλητήριον των παγοπλήκτων, πρέπει να είναι και ασφαλώς θα είναι μια επίδειξις των δυνάμεων της αγροτικής τάξεως και μια προειδοποίησις των αρμοδίων. Και εις το σημείον αυτό, πιστεύομεν ότι ουδείς αγρότης θα διαφωνή” (633).

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα τα μέτρα καταστολής γίνονται ακόμη πιο σκληρά, η κινητοποίηση των δυνάμεων χωροφυλακής και στρατού μεγαλύτερη, ενώ γίνονται συλλήψεις στελεχών του ΚΚΕ που η ειδική ασφάλεια εκτιμά ότι θα μπορούσαν να οργανώσουν την παρέμβαση στο συλλαλητήριο:

“Συνήλθον και πάλιν χθες αργά το απόγευμα εις κοινήν σύσκεψιν ο Νομάρχης, ο Φρούραρχος, ο Διοικητής Χωροφυλακής και ο Εισαγγελεύς προκειμένου να καθορίζουν οριστικώς την διάταξιν της σημερινής περιφρουρήσεως της τάξεως. Απεφασίσθη, σχετικώς όπως τα 2/3 της δυνάμεως της ενταύθα δυνάμεως της Χωροφυλακής, ενισχυομένης και δια δυνάμεως μετακληθείσης εκ των υποδιοικήσεων και των σταθμών της υπαίθρου παραμείνουν εις το γήπεδον.

Δύο λόχοι του πεζικού με επικεφαλής οκτώ λοχαγούς και τινας αξιωματικούς και οπλίτας θα διασπαρούν εις περιπόλους ανά την οδόν Μεσσήνης, η περισσοτέρα δε δύναμις θα περιτρέχη την πόλιν προς επιβολήν της τάξεως. Σχετικώς το 9ον Σύνταγμα από της σήμερον της πρωΐας θα διατελή εν επιφυλακή. Μεγάλη δύναμις ανδρών μεταβαίνει σήμερον την πρωΐαν εις το Ασπρόχωμα όπου θα επιβλέψη την τάξιν καθόσον ως γνωστόν εκεί θα γίνη η συγκέντρωσις και εκείθεν θα εκκινήσουν οι αγρόται. Μαζή δε με αυτούς θα ακολουθήση και ο στρατός μέχρι Καλαμών όπου θα ενωθή μετά της υπολοίπου ενταύθα δυνάμεως.

Ο Διοικητής Χωροφυλακής κ. Παπαπαναγιώτου μας παρεκάλεσε να τονίσωμεν ότι εφ' όσον τω εδηλώθη υπό της υπευθύνου οργανωτικής επιτροπής ότι οι αγρόται θα παρελάσουν ησύχως δια μέσου της πόλεως προκειμένου να κατευθυνθούν προς την Νομαρχίαν θα επιτραπή τούτο.

Η οργανωτική επιτροπή του συλλαλητηρίου συνήλθε πάλιν χθες εις σύσκεψιν. Εδήλωσε δε ότι το συλλαλητήριον θα διεξαχθή εν απολύτω ησυχία και τάξει και ότι οι αγρόται θα διαλυθούν εις το γήπεδον του Απόλλωνος, εφ' όσον δι αυτό έμεινε σύμφωνος με την Διοίκησιν Χωροφυλακής. Περεταίρω εδήλωσεν ότι δεν θα απετέλει παρέλασιν το γεγονός της καθ ομάδας κεχωρισμένας μεταβάσεως των αγροτών εις την Νομαρχίαν προς επίδοσιν του συνταχθησομένου ψηφίσματος του συλλαλητηρίου.

Χθες την πρωΐαν ο κ. Παπαπαναγιώτου εκάλεσε παρ αυτώ τον υπομοίραρχον Γιαλουράκον προϊστάμενον της Ειδικής Ασφαλείας μεθ ου συνηργάσθη επί μακρόν. Ο κ. Διοικητής ανέθεσε εις τον κ. Γιαλουράκον την προληπτικήν ενέργειαν και την σύλληψιν των υπόπτων προσώπων τα οποία ενδέχεται να γίνουν πρόξενοι ταραχών. Πράγματι ο κ. Γιαλουράκος μετά την σύσκεψιν ενεργήσας καταλλήλως συνέλαβε προληπτικώς τους κομμουνιστάς Χρ. Λυντζεράκον, Δ. Κάφαλην, Γεωργ. Ζερμπίνον, Παν. Κισκιρέαν, Βασ. Μανζαρίδην και Ιωαν. Βασιλαδιώτην, οίτινες θα αφεθούν ελεύθεροι μετά την διεξαγωγήν του συλαλλητηρίου" (634).

Εκτός των συλληψεων όμως “τα όργανα της Ειδικής Ασφαλείας παρακολουθούν αγρύπνως και μερικά άλλα ύποπτα πρόσωπα” (635).

Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται και είναι εντυπωσιακό, ενώ κεντρικό πρόσωπο αναδεικύεται ο Τσικλητήρας που φθάνει επικεφαλής εκατοντάδων εφίππων Πυλίων και “χαλάει” το κλίμα που καλλιεργούν οργανωτική επιτροπή, τοπικές εφημερίδες και αρχές για... ήσυχο περίπατο των παγοπλήκτων μέχρι την Καλαμάτα: 

“Χθες την πρωίαν συνεκροτήθη το παμμεσσηνιακόν συλλαλητήριον των παγετοπλήκτων. Από των πρώτων πρωινών ωρών η πόλις των Καλαμών παρουσίαζεν όψιν πολιορκουμένης από το στρατό πόλεως. Τα καταστήματα, αι Τράπεζαι και ιδιαιτέρως το Ταχυδρομείον εφρουρούντο υπό μεγάλου αριθμού χωροφυλάκων. Εις όλα τα σημεία της πόλεως είχον τοποθετηθή χωροφύλακες. Πυκναί εξ άλλου περίπολοι στρατού διέτρεχον την πόλιν. Η υπόλοιπος δύναμις του ενταύθα συντάγματος είχε κατανεμηθή από του τόπου όπου θα συνεκροτείτο το συλλαλητήριον μέχρι του χωρίου Ασπρόχωμα του οποίου ο σταθμός είχεν ορισθή ως τόπος συγκεντρώσεως των σταφιδοπαραγωγών.

Από της 7ης πρωινής ήρχισαν να καταφθάνουν αι πρώται ομάδες των σταφιδοπαραγωγών με μαύρας σημαίας. Με ολίγον ο χώρος του σταθμού είχε μεταβληθεί εις πραγματικόν στρατόπεδον. Ολόκληραι κωμοπόλεις είχον ερημωθεί. Οι κάτοικοι συνοδευόμενοι από τς γυναίκας και τα παιδιά των είχον εγκαταλείψει τας οικίας των και εβάδισαν προς το Ασπρόχωμα. Χιλιάδες χωρικών εξεκίνησαν από του μεσονυκτίου του Σαββάτου και πεζοπορούντες δι' όλης της νυκτός κατέφθασαν εις Ασπρόχωμα.

Μετά δύο ώρας το χωρίον Ασπρόχωμα έδιδε την εικόνα αληθούς ανθρωποθαλάσσης. Και εν τω μεταξύ δεν έπαυσαν να προστίθενται και νέαι ομάδες χωρικών, αι οποία ηνούντο με τας άλλας.

Την 9.30 διακρίννται προς την οδόν Μεσσήνης σύννεφα σκόνης. Ησαν τριακόσιοι και πλεον έφιπποι αγρόται της Πυλίας με επί κεφαλής τον κ. Λούλην Τσικλητήραν.

Τα αστυνομικά όργανα κατόπιν οδηγιών των αξιωματικών παρέμενον μακράν και δεν επενέβαινον εις τας εκδηλώσεις των σταφιδοπαραγωγών και συκοπαραγωγών.

Οι συγκεντρωθέντες συνετάχθησαν κατά τετράδας και προπορευομένης της οργανωτικής επιτροπής εξεκίνησαν δια τας Καλάμας. Οι πλείστοι έφερον μαύρας σημαίας, επί των οποίων υπήρχον αι επιγραφαί “Πεινάμε-πεινάμε”, “Ζήτω το Αγροτικόν Κόμμα” κλπ.

Ηκολούθουν οι τριακόσιοι έφιπποι φέροντες επίσης μαύρας σημαίας. Τα γυναικόπαιδα διετάχθησαν παρά των ιδίων χωρικών να μην ακολουθήσουν.

Αι πρώται τετράδες των σταφιδοπαραγωγών είχον ήδη φθάσει εις τας Καλάμας, ενώ ακόμη δεν είχον εκκινήσει από Ασπρόχωμα, απέχον μιαν ώραν των Καλαμών, χιλιάδες χωρικών. Εν τω μεταξύ η πόλις των Καλαμών είχεν και αυτή τον συναγερμόν της. Χιλιάδες άνθρωποι πάσης τάξεως, έμποροι, επαγγελματίαι και εργάται είχον συρρεύσει και παραταχθέντες ένθεν και ένθεν στης οδού Ασπρόχωμα-Καλαμών υπεδέχοντο με ζητοκραυγάς και συγκινητικάς εκδηλώσεις τους σκλάβους της γης.

Περί τις 10.30 το απέραντον γήπεδον του Απόλλωνος είχον κατακλύσει πλέον των δέκα πέντε χιλιάδων σταφιδοπαραγωγών. Ολόκληρος αυτή η μάζα απετέλει το πλέον συγκινητικότερον θέαμα. Τα πρόσωπά των ήταν κατάμαυρα από τον ήλιον και ρυτιδωμένα από την σκληράν εργασίαν της γης, που τόσον συχνά δεν τους δίδει ούτε τον άρτον τους.

Ωμίλησαν δι ολίγων τρεις κατά σειράν εκ των μελών της οργανωτικής επιτροπής. Πρώτος ο δικηγόρος κ. Νινιός, έπειτα ο κ. Δεληγιάννης επίσης δικηγόρος τελευταίος ο κ. Π. Βενιζέλος διευθυντής της Ενώσεως των συνεταιρισμών.

Και οι τρεις κατέκρινον την τακτικήν του κράτους. Ετόνισαν ότι με την στάσιν του παρασκευάζει αυτό το ίδιον τον όλεθρόν του. Ζητεί είπαν, από το εν τρίτον του πληθυσμού του, από τους αγρότας μόνον, να διαθρέψη τους υπολοίπους πολίτας του και να κινήση και το ίδιον την μηχανήν του χωρίς να εξασφαλίζη ούτε το ψωμί των δούλων αγροτών.

Οταν ετελείωσεν ο τρίτος των ομιλητών και πριν αναγνωσθή το ψήφισμα πολλοί αγρόται εζήτησαν να ομιλήση ο κ. Τσικλητήρας. Η οργανωτική εν τούτοις επιτροπή δεν επέτρεψε τούτο ίνα μείνη, ως ετόνισον τα μέλη της, το συλλαλητήριον ξένον προς κάθε ιδεολογίαν και προς οιονδήποτε κόμμα.

Αμέσως μετά ενεκρίθη το κάτωθι ψήφισμα:

Παγετόπληκτοι απάσης περιφερείας Μεσσηνίας συνελθόντες σήμερον εν Καλάμαις εις παμμεσσηνιακόν συλλαλητήριον και διατρανώσαντες την τραγικήν οικονομικήν κατάστασιν, ετοίμην να οδηγήση εις πραγματικήν πείναν. Μόνην ικανήν ν αγνοήση νόμους και συνθήκας, να διαταράξη την κοινωνικήν ισορροπίαν και να μεταβάλη τον παν εις ερείπια

Ψηφίζουν

Αξιούν από την κυβέρνησιν ευκόλως δυναμένην με υποδειχθέντας δια των επανειλημμένως υποβληθέντων αιτημάτων μας να επουλώσει τας ανάγκας της πληγείσης σταφιδικής τάξεως: 1) Να καθορισθεί η αποζημίωσις των παγετοπλήκτων εις 2000 δραχμών κατά χιλιόλιτρον και εις 4 δραχμάς κατ' οκάν δια τα σύκα. Η πληρωμή της αποζημιώσεως να διαταχθή το ταχύτερον. 2) Να διαταχθή άμεσος διακοπή πάσης περαιτέρω ασκόπου εκτιμήσεως εκ της οποίας μόνον δαπάναι δημιουργούνται που δεν αποσκοπούν παρά εις τον εμπαιγμόν δυστυχούντων ανθρώπων. Και 3) Να ανασταλούν αι εκτελέσεις επί ενυποθήκων δανείων και να καθορισθή η πληρωμή των χρεών εις δόσεις”.

Επιτροπή εξελέγη η ιδία οργανωτική επιτροπή του συλλαλητηρίου με την κατηγορηματικήν εντολήν ίνα επιδώση το ψήφισμα εις την Κυβέρνησιν και τον Νομάρχην Μεσσηνίας, προς ους να γνωρίση ότι το συλλαλητήριον τούτο είνε και η τελευταία ειρηνική και νομοταγής εκδήλωσις των Μεσσηνίων παγετοπλήκτων. Η επιτροπή έλαβεν επί πλέον την εντολήν να παρακολουθήσει αγρύπνως την τύχην των αιτημάτων τους.

Ακολούθως ολόκληρος η ανθρωπομάζα διασχίζοντας τας κεντρικάς οδούς της πόλεως έφθασε προ της Νομαρχίας. Τα μέλη της επιτροπής επέδωσαν το ψήφισμα εις τον κ. Νομάρχην, ο οποίος έχων εκ των προτέρων ετοιμάσει λόγον επιχείρησε να τον εκφωνήση από χειρογράφου.

Εν μια φωνή οι κάτωθι της Νομαρχίας, οίτινες απετέλουν πρωτοπορειαν της πρωτοφανούς εις τα χρονικά της Μεσσηνίας διαδηλώσεως, προέβησαν εις ζωηροτάτας κατά της κυβερνήσεως αποδοκιμασίας. Εις το σημείον τούτο εδημιουργήθη αιφνιδίως θόρυβος. Εδόθη το σύνθημα να βαδίσουν προς το Τηλεγραφείον και να ζητήσουν εκεί να ίδουν τον κ. Πρωθυπουργόν. Κατόπιν εν τούτοις επιμονής των μελών της επιτροπής υπεχώρησαν.

Μέγας αριθμός αγροτών συνώδευσε τον κ. Τσικλητήραν εις το ξενοδοχείον του ξαθ προέβη εις ενθουσιώδεις υπέρ του Αγροτικού Κόμματος εκδηλώσεις.

Ο κ. Νομάρχης παραλαβών το ψήφισμα εδήλωσεν ότι αναγνωρίζει το δίκαιον των αιτημάτων ανθρώπων, των οποίων έχει άμεσον αντίληψιν της δυστυχίας των. Προσέθεσε δε ότι θα προσπαθήση, συνοδεύων εν ανάγκη τα μέλη της επιτροπής του συλλαλητηρίου, ίνα πείση και την κυβέρνησιν περί της καταστάσεως και περί της δικαίας λύσεως που πρέπει να δοθεί εις τα αιτήματά των”.

 

(629) “Σημαία” 9/10/1931

(630) “Σημαία” 10/10/1931

(631) “Σημαία” 10/10/1931

(632) “Θάρρος” 10/10/1931

(633) “Σημαία” 10/10/1931

(634) “Θάρρος” 11/10/1931 - Ο Ιωάννης Γιαλουράκος είχε αμφιλεγόμενη στάση στην προπολεμική περίοδο. Επικεφαλής της Ειδικής Ασφάλειας και σκληρός διώκτης των κομμουνιστών είχε καταγγελθεί για βαρβαρότητες στην αντιμετώπιση των απεργών, σε μια περίπτωση επιτέθηκε εναντίον απεργών “κραδαίνων εις την μιαν χείραν ράβδον και εις την άλλην περίστροφον” (“Θάρρος” 27/11/1932). Αποτάχθηκε στο Κίνημα του 1935 συμμετείχε σε συσκέψεις “υπέρ του δημοκρατικού πολιτεύματος” και ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση που εξέλεξε την τοπική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν παράγοντες της Αριστεράς (Γ. Δάλλας, Θοδ. Κορμάς., Γ. Κανελλακόπουλος, Δ. Χιουρέας, Γρηγ. Τσόλκας, Γ. Ξενάκης και πολλοί άλλοι - “Θάρρος” 16/7/1935). Εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ στις 12 Σεπτεμβρίου του 1943. Από το ΕΑΜ καταγγέλθηκε ως “προδότης” ενώ κατά τον Ν. Ζερβή εκτελέσθηκε επειδή ήταν επικεφαλής της οργάνωσης “Μεγάλη Ελλάς” παράρτημα της οργάνωσης ΡΑΝ (Ν. Ζερβή “Καλαμάτα, Κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση” τόμος Δ').

(635) “Σημαία” 11/10/1931

(636) “Ελεύθερος Ανθρωπος” 12/10/1931 – Πρόκειται για ανταπόκριση του Νίκου Ηλιόπουλου, η εφημερίδα ήταν φιλικά διακείμενη προς το Αγροτικό Κόμμα και έπαιζε ρόλο στις διεργασίες σε αυτό το χώρο. Σε άλλη ανταπόκριση του Γιώργου Περσόπουλου στην “Ακρόπολη” γίνεται αναφορά για συγκέντρωση περισστέρων από 15.000 ανθρώπων, και προσέλευση “υπεριχιλίων εφίππων” της Πυλίας με επικεφαλής τον Τσικλητήρα.

* Φωτογραφία:  "Ελεύθερος Ανθρωπος" 14/10/1931 - Φωτογραφία της μεγάλης συγκέντρωσης στο γήπεδο του Απόλλωνα


NEWSLETTER