Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 17:46

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 106ο)

Γράφτηκε από τον
Συλαλλητήριο σταφιδοπαραγωγών στο γήπεδο του "Παμίσου" στο Νησί

Συλαλλητήριο σταφιδοπαραγωγών στο γήπεδο του "Παμίσου" στο Νησί

Στην υπόθεση παρεμβαίνει και η Παμμεσσηνιακή Ενωση Αθηνών η οποία είχε δραστηριοποιηθεί και την προηγούμενη χρονιά με τις καταστροφές από τον πάγο και σε επιστολή στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αναφέρει: 

«Η Παμμεσσηνιακή Ενωσις Αθηνών λαμβάνει την τιμήν να υποβάλη υμίν ευσεβάστως το παρόν υπόμνημα διά τους σταφιδοπαραγωγούς της ιδιαιτέρας μας πατρίδος. Πληγέντες πέρυσι εκ θεομηνιών αναμένουν την εφετεινήν εσοδείαν διά να δυνηθούν να ανανήψουν από τα υπέρογκα βάρη τα οποία τους καταπιέζουν, και δι' αυτό να παρακαλέση υμάς όπως λάβητε αποφάσεις επί των εξής αιτημάτων:

 

Τροποποίησις του μέχρι σήμερον ισχύοντος νόμου περί εξαγοράς των πλεονασμάτων σταφίδος εις τρόπον ώστε να μη γίνη η εξαγορά εις την τιμήν των 2.000 δραχμών κατά χιλιόλιτρον αλλά εις την τιμήν των 4.000 δραχμών

- Κατάργησις της εγγείου φορολογίας

- Κατάργησις του εξ 25% παρακρατήματος του σταφιδικού συναλλάγματος

- Η οφειλή της Τραπέζης Αθηνών να καταβληθή εις τον Αυτόνομον Σταφιδικόν Οργανισμόν με την τρέχουσαν τιμήν της λίρας και να μη παρακρατηθή από το Κράτος

- Να επιτραπή εις τας εταιρείας τας έχουσας κεφάλαια έλαττον των 20.000.000 να χρησιμοποιούν το παρακράτημα προς παραγωγήν οινοπνεύματος ίνα εκ του δημιουργηθησομένου συναγωνισμού αυξηθή η τιμή του παρακρατήματος

- Απαγόρευσις της εισαγωγής μελάσης και οινοπνεύματος εκ του εξωτερικού

- Απαγόρευσις οινοπνευματοποίησης χαρουπιών και σύκων.

Η Παμμεσσηνιακή Ενωσις Αθηνών

Ο πρόεδρος Δημ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο γενικός γραμματέας Αλεξ. Κριστέλλης ταγματάρχης ε. α., ο αντιπρόεδρος Δημ. Καρύδης, ο ταμίας Ιωαν. Τσάκωνας, στο συμβούλιον Παν. Μπλέτσης, Χρήστος Ζώης, Μιχ. Χρονόπουλος» (711).

Στη Μεσσήνη οργανώνεται συλλαλητήριο σε κλειστό χώρο και είναι εμφανής η προσπάθεια υπονόμευσης της κινητοποίησης καθώς έχουν αρχίσει ήδη οι διεργασίες για τις εκλογές και σε αυτή πρωταγωνιστούν στελέχη του Αγροτικού Κόμματος: 

«Σήμερον την πρωΐαν συγκροτείται εις κλειστόν χώρον εν Μεσσήνη το προ πολλού παρασκευαζόμενον συλλαλητήριον των σταφιδοπαραγωγών προκειμένου να ζητήση από την κυβέρνησιν την επίλυσιν των γνωστών ζητημάτων των τα οποία αφορούν αυτήν ταύτην την ύπαρξίν των.

Ως έχομεν πληροφορίας το εν λόγω συλλαλητήριον ευνοούν και άλλαι επαρχίαι, πλείστοι αμέσως ενδιαφερόμενοι των οποίων οι κάτοικοι θα προσέλθουν εις το συλλαλητήριον ίνα επιδοκιμάσουν τας απόψεις των συναδέλφων των. Κατόπιν τούτου δύναται να λεχθή ότι το εν λόγω συλλαλητήριον θα παρουσιάση όγκον.

Είμεθα εις θέσιν να γνωρίζομεν ότι οι σταφιδοπαραγωγοί ας, οι οποίοι δια της νομίμου οδού θα διεκδικήσουν εκείνα που τοις ανήκουν θα αποδοκιμάσουν σκαιώς πάντα όστις ήθελε τυχόν εκμεταλλευθή το συλλαλητήριον διά πολιτικούς λόγους. Και η απόφασις αυτή έχει ληφθή κατόπιν των κυκλοφορησάσων φημών ότι ίσως τινές σταφιδοπατέρες επωφελούμενοι της συγκροτήσεως του συλλαλητηρίου και της ομιλίας την οποίαν θα κάμουν, κατευθύνουν το συλλαλητήριον προς αυτήν ή αυτήν την πολιτικήν ιδεολογίαν την οποίαν ασπάζονται και διά την οποίαν εργάζονται.

Ο Διοικητή Χωροφυλακής κ. Παπαευσταθίου ομιλών χθες προς τους δημοσιογράφους επί του σημερινού συλλαλητηρίου ετόνισεν ότι το Σύνταγμα επιτρέπει τας συναντήσεις εν κλειστώ χώρω και εν ανοικτώ ακόμη εφ' όσον υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις αίτινες εγγυώνται περί του φιλησύχουν των συνερχομένων. Εις την προκειμένην περίπτωσιν εσυνέχισε ο κ. Παπαευσταθίου, δεν έχομεν λόγους να μη επιτρέψωμεν μίαν συγκέντρωσιν η οποία θα αποτελεσθή από αγρότας Μεσσηνίους. Και τονίζω τας λέξεις “αγρότας Μεσσηνίους” διότι γνωρίζω καλώς και εκ συστάσεων αλλά και εκ της ενταύθα, έστω ολιγοχρονίου παραμονής μου, το συντηρητικόν και το νομοταγές του χαρακτήρος αυτών. Υπ' αυτάς λοιπόν τας συνθήκας ευρίσκω περιττόν να λάβω σοβαρά μέτρα προς διασφάλισιν της τάξεως. Βεβαίως, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα, αλλ' όχι εκείνα τα οποία θα ελαμβάναμεν προκειμένου περί άλλου νομού» (712).

Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται στο γήπεδο του “Παμίσου” που γεμίζει με σταφιδοπαραγωγούς οι οποίοι φθάνουν στη Μεσσήνη με κάθε μέσο. Κύριοι ομιλητές σε αυτό είναι ο γιατρός Δημ. Κούτσικας κι ο Λούλης Τσικλητήρας: 

«Προχθές την πρωΐαν και ακριβώς την 10ην πρωϊνήν συνεκροτήθη το προ εβδομάδων προπαρασκευαζόμενον συλλαλητήριον των σταφιδοπαραγωγών της επαρχίας Μεσσήνης, εν τω εκεί Γυμναστηρίω. Πολύ πριν της ως άνω ώρας ήρχισαν να προσέρχονται πυκναί ομάδες σταφιδοπαραγωγών εις την γείτονα Μεσσήνην δι' όλων των μεταφορικών μέσων και πεζή ίνα λάβουν μέρος εις το συλλαλητήριον και ενώσουν τας φωνάς των εις μίαν ομαδικήν διαμαρτυρίαν κατά του κράτους το οποίον δεν εννοεί να επιλύση διάφορα σταφιδικά ζητήματα εκ των οποίων εξαρτάται αυτή αύτη η ύπαρξίς των.

Και δεν είχε σημάνει η 10η πρωινή οπότε το ευρυχωρότατον εν Μεσσήνη Γυμναστήριον “Πάμισος” είχε κατακλυσθή υπό εκατοντάδων σταφιδοπαραγωγών όχι μόνον της επαρχίας Μεσσήνης, αλλά και άλλων γειτονικών περιφερειών, αι οποία ηυνόησαν το συλλαλητήριον των συναδέλφων των διά της συμμετοχής των εις αυτό και της εγκρίσεως των αποφάσεων τας οποίας έλαβε τούτο.

Εις το συλλαλητήριον προσήλθον περισσότεροι των χιλίων σταφιδοπαραγωγοί.

Δέον να σημειωθή ότι το συλλαλητήριον υπήρξε ειρηνικότατον, μηδενός εκτρόπου λαβόντος χώραν. Και τούτο, βεβαίως, δεν οφείλεται εις τα έκτακτα μέτρα τα οποία έλαβεν η χωροφυλακή προς πρόληψιν τυχόν ταραχών, αλλά εις το συντηρητικόν και νομοταγές του χαρακτήρος των σταφιδοπαραγωγών μας, οι οποίοι εξεδήλωσαν, ως πάντοτε και προχθές τον πόνον των εν απολύτω τάξει και ησυχία.

Ακριβώς την 10ην πρωινήν έλαβε τον λόγον ο ιατρός κ. Κούτσικας ο οποίος, επετέθη δριμύτατα κατά του κράτους, το οποίον είπε, ουδέποτε προσέβλεψεν την παραγωγήν με βλέμμα συμπαθείας και το οποίον δεν εννοεί να τονώση κάπως το ηθικόν της και να δεχθή το δίκαιον απέναντι μιας τάξεως ανθρώπων οι οποίοι ανελλιπώς προσφέρουν εις τον δημόσιον κορβανάν και όπως ανέκαθεν περαγνωρίσθησαν. Εν τέλει ο κ. Κούτσικας αφού ανέπτυξεν εν πλάτει τα θέματα διά τα οποία εκλήθη το συλλαλητήριον,παρεκάλεσε τους συγκεντρωθέντας όπως κοινή βοή εγκρίνουν το συνταχθέν ψήφισμα το οποίο απέστειλαν αρμοδίως.

Μετά τον κ. Κούτσικαν ωμίλησεν ο κ. Λούλης Τσικλητήρας ο οποίος επετέθη δριμύτατα κατά των ιθυνόντων και εκαυτηρίασε την μέχρι σήμερον αστοργίαν του κράτους έναντι των παραγωγών της Μεσσηνίας, των κυριολεκτικώς βυθισθέντων εις την απόγνωσιν συνεπεία τούτου και των γνωστών καιρικών συμφορών. Εν τέλει ο κ. Τσικλητήρας ανέλυσε τα υπό συζήτησιν θέματα και ανέπτυξε πειστικότατα διατί οι σταφιδοπαραγωγοί οφείλουν να ζητούν από το κράτος όσα γνωστά ζητούν, τα οποία να υποβάλουν τηλεγραφικώς προς τους αρμοδίους, όχι πλέον με την παράκλησιν της ταχείας υιοθετήσεώς των, αλλά με την αξίωσιν διότι οι σταφιδοπαραγωγοί αγνοούν εκείνο που δικαιωματικά τους ανήκει.

Μετά τον κ. Τσικλητήρα ωμίλησαν και άλλοι ρήτορες υπό το αυτό σχεδόν πνεύμα, τέλος δε το συλλαλητήριον συνέταξε και απέστειλε το ακόλουθο ψήφισμα:

"Σύμπας λαός της Μεσσηνίας συνελθών σήμερον εις έκτακτον συλλαλητήριον ιδών ότι η προβλεπομένη τιμή της σταφίδος εφετεινής εσοδείας ουδόλως ήθελεν ανταποκριθή εις τας πολλαπλάς ανάγκας των παραγωγών των οποίων εσχάτως είναι λίαν δυσχερής η θέσις και πεποιθώς ότι εις περίπτωσιν καθ' ην δεν ήθελον ληφθή μέτρα προς προστασίαν της σταφίδος θα υποστή την εξ ασιτίας θάνατον

Ψηφίζει

- Καθορισμόν τιμής πλεονασμάτων σταφίδος εφετεινής εσοδείας ουχί δύο αλλά τέσσαρας χιλιάδας κατά χιλιόλιτρον συμφώνως συναλλαγματικής διαφοράς.

- Κατάργησιν εγγείου φορολογίας.

- Κατάργησιν επαχθεστάτου παρακρατήματος σταφίδος και σύκων.

- Απαγόρευσιν εισαγωγής εκ του εξωτερικού μελάσης και οινοπνεύματος.

- Η οφειλή Τραπέζης Αθηνών να μη κρατηθή υπό του κράτους αλλά να παραδοθή εις τον ΑΣΟ.

- Ελευθέρα χορήγησις παρακρατήματος σταφίδος προς απάσας τας εταιρείας προς οινοπνευματοποίησιν και αύξησιν τιμής οινοπνεύματος.

- Απαγόρευσιν οινοπνευματοποιήσεως χαρουπίων”» (713).

(711) “Θάρρος” 22/7/1932

(712) “Θάρρος” 24/7/1932

(713) “Θάρρος” 26/7/1932


NEWSLETTER