Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2017 21:17

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 109ο)

Γράφτηκε από τον
Ριζοσπάστης" 11/8/1932 - Επίθεση σε κυβέρνηση, αντιπολίτευση και "αγροτοφασίστες"

Ριζοσπάστης" 11/8/1932 - Επίθεση σε κυβέρνηση, αντιπολίτευση και "αγροτοφασίστες"

 Σε αυτό το διάστημα το ΚΚΕ, επικρίνοντας σφοδρά την κυβερνητική πολιτική, επιτέθηκε σκληρά εναντίον των αγροτιστών και των αιτημάτων που τέθηκαν στις κινητοποιήσεις, καλώντας τους φτωχούς σταφιδοπαραγωγούς να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα φτωχών για την οργάνωση συλλαλητηρίων: 

«Οι φτωχοί σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου βρίσκονται σε εξέγερση. Ο τρυγητός αρχίζει και ο ιδρώτας της αγωνίας στάζει από τα πρόσωπά τους. Τι θα απογίνουν αυτοί και οι οικογένειές τους; Να το ερώτημα που βασανίζει τους φτωχούς σταφιδοπαραγωγούς.

Και πως να μην αγωνιούν; Πώς να μην εξεγείρονται; Το ληστρικό κράτος του Χαρίλαου και του Βουρλούμη αγκαλιασμένο με τους οινοβιομήχανους, ετοιμάζεται να τους καταληστέψει. Το ληστρικό κράτος μέσον του ΑΣΟ, ετοιμάζεται να αρπάξει το προϊόν του ιδρώτα τους με το παρακράτημα σε είδος, θα πάρει τζάμπα τη μισή σταφίδα τους. Με την εξαγωγική εισφορά, με την εισφορά για τη δήθεν αποζημίωση των παγετοπλήκτων, με το συναλλαγματικό παρακράτημα του 25%, με τους δημοτικούς και κοινοτικούς φόρους θα κερδίσουν εκατομμύρια το κράτος και οι οινοβιομήχανοι, από το αίμα των φτωχών σταφιδοπαραγωγών.

Μα εκείνο που κάνει περισσότερο απ όλα τους φτωχούς σταφιδοπαραγωγούς να τρέμουν και να αγωνιούν για την αύριο, είνε οι πιστωτές τους, οι βδέλλες οι τοκογλύφοι και η Αγροτική Τράπεζα και πλάι σ' αυτούς οι φοροεισπράκτορες. Οι τοκογλύφοι, η Αγροτική και το κράτος, ετοιμάζονται σαν όρνια να πέσουν στους φτωχούς σταφιδοπαραγωγούς, να κατασπαράξουν τις σάρκες τους. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά από πέρυσι, όταν η Αγροτική για να εισπράξει τα λεφτά της, έκανε κατάσχεση του προϊόντος τους και ο φοροεισπράχτορας περίμενε έξω από την Αγροτική να τους πάρει ό,τι τους απέμεινε.

Μα φέτος το κακό παράγινε. Φέτος όλοι οι φτωχοί σταφιδοπαραγωγοί είνε βουτηγμένοι ως το λαιμό στα χρέη. Ακόμα μια βδομάδα πριν αρχίσει ο τρυγητός με ανακοίνωση που έβγαλε η Αγροτική, καλεί όλα τα μέλη του συνεταιρισμού να παραδώσουν αμέσως το σταφιδόκαρπο στις αποθήκες, άλλως, σύμφωνα με το νόμο, θα πάνε φυλακή.

Τι θα γίνει αν η Αγροτική κατάσχει τα προϊόντα τους για πληρωμή χρεών; Πώς θα μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους, το μαύρο χειμώνα που πλησιάζει; Να, τι κάνει τους φτωχούς σταφιδοπαραγωγούς να αγανακτούν και να κινούνται για το ψωμί τους.

Κι επειδή προβλέπουν το ξεσήκωμά τους, άρχισαν να κινούνται οι υπουργοί, οι γνωστοί προδότες Βρεττός, Βαρουξής και οι αγροτοφασίστες.

Ο υπουργός της Εθνικής Οικονομίας Κωστόπουλος κάνει περιοδείες στην Πελοπόννησο και για να ξεγελάσει τους σταφιδοπαραγωγούς ρίχνει στη μέση τη ρουκέτα των ικανοποιητικών τιμών. Μιλάει για ικανοποιητικές τιμές το ληστρικό κράτος, που έφτιαξε τον ΑΣΟ, ίσα-ίσα για να παίρνει τζάμπα τη σταφίδα και να κερδίζει εκατομμύρια παράγοντας οινόπνευμα, που το πουλάει πανάκριβα. Δεν είναι μια σωστή κοροϊδία; “Ικανοποιητικές” τιμές θα δώσουν οι ληστές που βρίσκουν την ευκαιρία να μας σφίξουν το λαρύγγι; Το κράτος των εκμεταλλευτών δημοκοπεί αισχρά γιατί ξέρει πολύ καλά ότι οι φτωχοί σταφιδοπαραγωγοί είναι δεμένοι στους πλούσιους, ότι οι φτωχοί είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τζάμπα τη σταφίδα τους στους πλούσιους σταφιδοπαραγωγούς και τους τοκογλύφους, ότι θα τους κατάσχουν την αξία της σταφίδας τους για την πληρωμή των χρεών τους.

Πλάι στον υπουργό του Χαρίλαου και του Βουρλούμη κινούνται και άλλοι λαοπλάνοι Βρεττός, Βαρουξής, όλοι οι σταφιδέμποροι και πλούσιοι σταφιδοπαραγωγοί και τα όργανά τους, οι αγροτιστές Στάγκοι και Τσικλητήρηδες και φορούν τη μάσκα του αγωνιστή.

Στη σύσκεψη του Πύργου που αποτελέστηκε από πλούσιους σταφιδοπαραγωγούς, σταφιδεμπόρους και τοκογλύφους μίλησαν για ελάττωση του παρακρατήματος σε είδος σε 40%. για την κατάργηση του συναλλαγματικού παρακρατήματος, για την ελάττωση της εισφοράς, για τις ψευτοαποζημιώσεις των παγετοπλήκτων. Από το άλλο μέρος οι τσαρλατάνοι αγροτιστές Στάγκοι και Τσικλητήρηδες, καλούν συλλαλητήρια για να δημοκοπήσουν και ζητάν την κατάργηση του παρακρατήματος του συναλλάγματος, τον καθορισμό ανωτέρων τιμών για τα πλεονάσματα, το παρακράτημα, τα δελτία.

Ποιόν εξυπηρετούν τα αιτήματα αυτά; Ποιόν άλλον από τους πλούσιους σταφιδοπαραγωγούς και τους σταφιδεμπόρους. Οι πλούσιοι σταφιδοπαραγωγοί και οι τοκογλύφοι που δανείζουν τους φτωχούς σταφιδοπαραγωγούς, παίρνουν τζάμπα τη σταφίδα τους και τη μεταπουλάν ακριβώτερα. Οι πλούσιοι συνεπώς θα κερδίσουν από μια αύξηση της τιμής σταφίδας.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους φτωχούς σταφιδοπαραγωγούς. Οι φτωχοί σταφιδοπαραγωγοί είνε χρεωμένοι ως το λαιμό. Κι έτσι κι αλλιώς το προϊόν τους θα το κατάσχουν οι τοκογλύφοι και η Αγροτική για την είσπραξη των ληστρικών χρεών τους. Εκείνο λοιπόν, που ενδιαφέρει πρώτα-πρώτα τους φτωχούς είναι να μην πληρώσουν ούτε πεντάρα για χρέη και φόρους, αν δεν θέλουν να πεθάνουν από την πείνα.

Φτωχοί σταφιδοπαραγωγοί!

Οι αγροτιστές Στάγκος και Τσικλητήρας, την στιγμή που οι τοκογλύφοι και η Αγροτική Τράπεζα ετοιμάζονται να σας αρπάξουν από το λαιμό για την πληρωμή των χρεών σας, την ίδια στιγμή για να σας ξεγελάσουν και να τραβήξουν μακρυά την προσοχή σας, παζαρεύοντας με το κράτος αν θα πρέπει να πληρώσουν 18 ή 25% συναλλαγματικό παρακράτημα. Και παράλληλα μέσα από τους συνεταιρισμούς βοηθάνε την Αγροτική για την είσπραξη των ληστρικών χρεών τους.

Ο μόνος δρόμος να περιφρουρήσετε το ψωμί σας από τους γδάρτες και ληστές του ιδρώτα σας ΑΣΟ, πλούσιους σταφιδοπαραγωγούς, τοκογλύφους και το κράτος τους, είναι να κινηθείτε αμέσως χωρίς αργοπορία σε συλαλλητήρια. Και να απαιτήσετε: 1) Ούτε πεντάρα για χρέη και φόρους. 2) Την άμεση διανομή στους πεινασμένους των 64 εκατομμυρίων που εισέπραξε η Εθνική από το ταμείο χαλάζης. Διανομή των πολεμικών κονδυλίων στους κατεστραμμένους αγρότες και ανέργους. 3) Αύξηση μεροκάματου και 8ωρο για τους εργάτες γης. Επιδόματα και συσσίτια στους ανέργους. 4) Κατάργηση κάθε φορολογίας για την αποζημίωση των παγοπλήκτων. Κοινωνικές ασφαλίσεις από τις θεομηνίες και αρρώστιες (πάγο, φυλλοξήρα κλπ.), την ανεργία και ασθένεια των οικογενειών και των ζώων τους, και τα γηρατειά, με έξοδα του κράτους. 5) Κατάργηση της εγγείου φορολογίας. Κατάργηση των δασμών στα είδη πρώτης ανάγκης.

Με επί κεφαλής επιτροπές αγώνα, βγαλμένες από φτωχούς, οργανώστε συλλαλητήρια και καθόδους, κατά του ΑΣΟ, του κράτους και των οργάνων του των αγροτιστών. Ετσι μόνον θα πετύχετε τα αιτήματά σας» (723).

Με τα συλλαλητήρια σε Φιλιατρά και Κυπαρισσία στις 21 Αυγούστου, κλείνει ο κύκλος των κινητοποιήσεων για το 1932, καθώς διαλύεται η Βουλή και στις 19 Αυγούστου δημοσιεύονται τα διατάγματα για τις εκλογές οι οποίες προγραμματίζονται για τις 25 Σεπτεμβρίου (724). 

Μια συγκέντρωση των συκοπαραγωγών στις 28 Αυγούστου που διαμαρτύρονται για την απότομη πτώση της τιμής η οποία πραγματοποιείται στο Φραγκοπήγαδο, αποτυγχάνει καθώς πέφτει θύμα του προεκλογικού κλίματος και της καχυποψίας, αλλά και της αστυνομοκρατίας καθώς στέλνονται στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις πεζών και εφίππων χωροφυλάκων ενώ επίσης ισχυρή φρουρά τοποθετείται γύρω από τη Νομαρχία και το Τηλεγραφείο (725).

 

(723) “Ριζοσπάστης” 11/8/1932 – Το κείμενο όπως φαίνεται έχει “σφραγίδα” Ηλείας καθώς Αντ. Στάγκος και Λούλης Τσικλητήρας δραστηριοποιούνται με το Αγροτικό Κόμμα, ενώ ο παλιός αγροτιστής Λεωνίδας Βαρουξής έχει προσχωρήσει στο Προοδευτικό Κόμμα του Γ. Καφαντάρη κατά πάσα πιθανότητα μαζί με τον Βρεττό Μιχόπουλο.

(724) “Ακρόπολις” 20/8/1932

(725) “Θάρρος” 30/8/1932 - “Σημαία” 30/8/1932

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER