Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 12:13

Το Σταφιδικό Κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 116o)   

Γράφτηκε από τον
"Θάρρος" 14/4/1933: Ο πάγος χτυπά και πάλι  τα σταφιδάμπελα στη Μεσσηνία

"Θάρρος" 14/4/1933: Ο πάγος χτυπά και πάλι τα σταφιδάμπελα στη Μεσσηνία

 

Η απάντηση στις διαμαρτυρίες έρχεται μέσα από τη “Σημαία” η οποία στηρίζει την κυβέρνηση Τσαλδάρη:

«Εν σχέσει με την επικρατούσαν δυσφορίαν μεταξύ των σταφιδοπαραγωγών διά την πλημμελή δήθεν διάθεσιν του θείου και του θειικού χαλκού παρά του εν Μεσσήνη υποκαταστήματος της Αγροτικής Τραπέζης πληροφορούμεθα εγκύρως τα εξής: Είναι αληθές ότι εις όλους τους σταφιδοπαραγωγούς δεν παρέχεται η ιδία ποσότης θείου και θειικού χαλκού. Τούτο όμως δεν αποτελεί παρανομίαν της Τραπέζης ή ένδειξιν συμπαθείας προς τον έναν ή τον άλλον στφιδοπαραγωγόν. Διότι είναι γεγονός ότι δεν απαιτείται η ιδία ποσότητες θείου και θειικού χαλκού διά τον ραντισμόν των ορεινών και των πεδινών σταφιδαμπέλων. Δήλα δη απαιτείται περισσοτέρα ποσότης διά τας πεδινάς σταφιδαμπέλους και μικροτέρα διά τας ορεινάς. Και επομένως λογικόν είναι να τηρείται η αναλογία η οποία τηρείται διά την διανομήν του θείου και του θειϊκού χαλκού υπό της Αγροτικής Τραπέζης, ήτις ουδένα λόγον έχει να δείκνυται ευνοϊκή προς τον έναν ή τον άλλον σταφιδοπαραγωγόν.

Οσον αφορά την παροχήν καλλιεργητικών δανείων, εκ της αυτής πηγής πληροφορούμεθα ότι η Αγροτική Τράπεζα χορηγεί τοιαύτα εις όλους όσοι εξεπλήρωσαν τας υποχρεώσεις των. Περίπτωσις αρνήσεως παροχής δανείου εσημειώθη μόνον εις τινας σταφιδοπααγωγούς εκ λάθους. Ανεγνωρίσθη όμως αργότερον τούτο και έτσι τα δάνεια εχορηγήθησαν» (780).

Η Κεντρική Ενωση Μεσσήνης θέτει θέμα κατάργησης της παρακράτησης του σταφιδικού συναλλάγματος (781), παρεμβαίνουν οι βουλευτές των σταφιδικών περιφερειών και προωθείται ρύθμιση για μείωση:

«Εν συνεννοήσει των βουλευτών των σταφιδικών περιφερειών, του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και του κ. Πρωθυπουργού απεφασίσθη όπως καταρτισθή και υποβληθή εις την Βουλήν νομοσχέδιον διά του οποίου να μειούται το συναλλαγματικόν παρακράτημα της σταφίδος από 18% εις 10%. Η μείωσις αύτη θα αφορά την σταφίδα τρεχούσης εσοδείας. Επίσης ελήφθη απόφασις όπως διά διατάγματος μειωθή το αυτό παρακράτημα από 18% εις 1% διά την νέαν σταφιδικήν εσοδείαν» (782).

Μετά από λίγες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προβαίνει σε γενικόλογες δηλώσεις με υποσχέσεις για το συναλλαγματικό παρακράτημα, την έγγειο φορολογία και τις δόσεις των δανείων:

«Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Στεφανόπουλος προέβη εις τας κάτωθι δηλώσεις σχετικώς με το σταφιδικόν ζήτημα: Η άνοδος του Λαϊκού Κόμματος περί τα τέλη του σταφιδικού έτους εις την αρχήν, δεν επιτρέπει την λήψιν ριζικών μέτρων τα οποία ανεκοίνωσε κατά την πρώτην κυβέρνησιν αυτού. Διότι το έσοδον της μειώσεως του σταφιδικού παρακρατήματος το οποίον τότε υπελογίζετο ότι θα υπερέβαινε τα 30-32 εκατομμύρια δραχμών σήμερον δεν δύναται να ανέλθει άνω των 10 εκ. Κατά συνέπειαν υπό τας σημερινάς συνθήκας δεν έχομεν την ευχέρειαν να τονώσωμεν και να ενισχύσωμεν την παραγωγήν όπως θα ήτο δυνατόν να πράξωμεν τούτο αν τα μέτρα ημών εφηρμόζοντο από Ιανουαρίου. Τούτο όμως ουδαμώς δικαιολογεί την ανησυχίαν ην προσπαθούν να δημιουργήσουν κερδοσκόποι τινές εις τας τάξεις των παραγωγών, διότι το ενδιαφέρον της Λαϊκής κυβερνήσεως εκδηλούται αμέριστον υπέρ αυτών εις τρόπον ώστε μετά πλήρους αισιοδοξίας να αντιμετωπίσωμεν την προσεχή σταφιδικήν περίοδον. Τα μέτρα τα οποία θα λάβη η κυβέρνησις υπέρ της σταφιδικής παραγωγής είναι τα εξής προς το παρόν: Κατάργησις του ήδη μειωθέντος συναλλαγματικού παρακρατήματος από του επόμενου σταφιδικού έτους. Η μείωσις της εγγείου φορολογίας αν μη η ολοσχερής κατάργησις αυτής. Σημαντική μείωσις της δόσεως του οφελομένου υπολοίπου δανείων των παγοπλήκτων τους προσεχούς έτους προς την Τράπεζαν. Συνεπεία των μέτρων τούτων θα επέλθει σημαντική μείωσις των εξαγωγικών βαρών της σταφίδος και ανάλογος ενίσχυσις της τιμής του προϊόντος άνευ καταχωρήσεων της εξωτερικής καταναλώσεως. Εάν όμως παρ' ελπίδα η υποτιμητική κερδοσκοπία εξακολουθή το ανίερον έργον της, τότε δεν θα διστάσωμεν να εισηγηθώμεν την λήψιν μέτρων τα οποία θα εξουδετερώσουν κατά τρόπον επιζήμιον τους ασκούντας ταύτην. Πάντως ημείς οι αντιπρόσωποι των σταφδοπαραγωγικών Επαρχιών συνηνωμένοι και αδιστάκτως θα παρακολουθήσωμεν αγρύπνως τα συμφέροντα των περιφερειών μας και ας είναι ήσυχοι οι εκλογείς ημών» (783).

Τελικά ο πάγος πλήττει τις σταφιδοφυτείες και φθάνουν τα πρώτα τηλεγραφήματα για ζημιές: Του Προέδρου Κοινοτητας Κεντρικού Ανδρ. Τσινόπουλου που αναφέρει ζημιές 50-80%, του Προέδρου Κοινοτητας Ζευγολατιού Αλεξόπουλου που αναφέρει ζημιές πανω από 50%, του Προέδρου Κοινότητας Κυνηγού Ι. Β. Τσαρπάλα που αναφέρει ζημιές 80% και του Προέδρου της Κοινότητας Σολακίου Παπανικολάου που αναφέρει ζημιές 20-50%, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν γίνει και αλλού ζημιές (784).

Οι πληροφορίες για ζημιές πληθαίνουν:

«Κατά τας υπάρχουσας εξωδίκους, αλλά και εγκύρους εν τη Νομαρχία μας πληροφορίας την νύκτα της 11ης προς 12ην ημέρα τρέχοντος μηνός κατέπεσε πάγος εις την ύπαιθρον Μεσσηνίαν, ο οποίος επέφεραν, αλλού μεν ολοσχερείς καταστροφάς ες τας αμπέλους και σταφιδαμπέλους, αλλού δε ενός ορισμένου ποσοστού σοβαρού. Ούτω εκ των χθες δημοσιευθέντων τηλεγραφημάτων των μεταδιδόντων την πληροφορίαν της επελθούσης καταστροφής εις την ύπαιθρον, ελήφθησαν χθες εις την Νομαρχίαν και έτερα δύο τηλεγραφήματα και αναφορά επείγουσα του Προέδρου της Κοινότητας Μαντζαρίου γνωρίζοντος ότι την 10-11ην τρέχοντος κατέπεσε παγετός προξενήσας ζημίας, εις μεν τας σταφιδαμπέλους από 15%-50%, ει δε τας αμπέλους από 40%-50%. Αφ' ετέρου ελήφθησαν και τα κάτωθι τηλεγραφήματα:

Παρελθούσαν νύκταν παγετός κατέστρεψεν τελείως σταφιδαμπέλους κοινότητος Μαγούλας - Δημ. Γεωργακόπουλος.

Λόγω παγετού άμπελοι και σταφιδάμπελοι περιφερείας ημετέρας κοινότητος υπέστησαν ζημίαν 40% - Πρόεδρος Κοινότητος Κατσαρού Ανδρ. Καρζής.

Αι εξώδικοι πληροφορίαι μας φέρουν τους παραγωγούς διατελούντας εις απόγνωσιν, δεδομένου ότι η καιρική καταστροφή η οποία τους πλήττει επαναλαμβάνεται διά τρίτην φοράν, εν ημέραις μάλιστα οικονομικής κρίσεως. Πιστεύεται δε δυστυχώς ότι και εις άλλας Κοινότητας κατέπεσε πάγος προξενήσας αναλόγους ζημίας εις τας αμπέλους και σταφιδαμπέλους, εις τρόπον ώστε οι παραγωγοί μας να τελούν εις τελείαν απογοήτευσιν. Υφισταμένης δε της κακοκαιρίας η αγωνία των επιτείνεται έτι μάλλον και εις πολλά χωρία οι κάτοικοι διανυκτερεύουν εις το ύπαιθρον δημιουργούντες τεχνητά σύννεφα διά των οποίων οπωσδήποτε προλαμβάνεται μέγα μέρος της καταστροφής» (785).

Και προτίθενται νέες πληροφορίες:

«Δυστυχώς αι προβλέψεις και αι εξώδικοι πληροφορίαι μας σχετικώς με την πτώσιν του πάγου εις την ύπαιθρον Μεσσηνίαν, επαλήθευσαν. Ούτω εκτός των μέχρι τούδε δημοσιευθέντων τηλεγραφημάτων, ελήφθησαν χθες εις την Νομαρχίας έτερα πέντε επείγοντα διαφόρων Κοινοτήτων και μεταδίδοντα την δυσάρεστον πληροφορίαν ότι και εκεί κατέπεσεν πάγος προξενήσας μεγάλας καταστροφάς εις τας σταφιδαμπέλους

Ο πρόεδρος της Κοινότητος Αετού κ. Παπαδημητρίου τηλεγραφεί ότι ο πάγος κατέστρεψε κατά 40% τας σταφιδαμπέλους της περιφερείας του. Ο Πρόεδρος της Κοινότητος Πετριτσίου κ. Αντ. Μπούζας ότι εις την περιφέρειάν του η καταστροφή ανήλθεν εις 80%, ο πρόεδρος της Κοινοτητος Νερομύλου κ. Αθ. Σταματόπουλος ότι επίσης εις 80% ανέρχεται η καταστροφή εκ του πάγου, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Αγριλιάς κ. Τσένος ομοίως εις 80% και ο Πρόεδρος της Κοινότητος Γκρούστεσι εις 30%. Εις πάντα τα τηλεγραφήματα ταύτα αναφέρεται ότι οι κάτοικοι διατελούν εις απόγνωσιν κατόπιν της νέας παγοπληξίας η οποία ήλθε διά να βυθίση εις την τελείαν καταστροφήν τον σταφιδοπαραγωγόν της υπαίθρου Μεσσηνίας.

Εχομεν την πληροφορίαν ότι μεταξύ των καταστραφέντων παραγωγών επικρατεί ζωηρά αγανάκτησις και δυσφορία εκ του γεγονότος ότι μέχρι σήμερον ουδείς εκ Καλαμών αρμόδιος συνεκινήθη διά να μεταβή επιτοπίως και να εξετάση την κατάστασιν. Εν των μεταξύ καθ όλην την ύπαιθρον έχει απλώσει το πένθος της η καταστροφή, αφού ως πληροφορούμεθα δεν εφείσθη ουδενός χωρίου καταπεσών εις ολόκληρον σχεδόν τον Νομόν και προξενήσας ζημίας κυμαινομένας γενικώς από 50% έως 80%. Υπήρχε χθες η πληροφορία ότι οι παραγωγοί μας σκέπτονται να προβούν εις ανάλογα διαβήματα παρά τοις αρμοδίοις, προκειμένου να ζητήσουν ανακούφισιν υλικήν, δεδομένου ότι ο τελευταίος πάγος κυριολεκτικώς τους αποκατέστρεψε» (786).

 

(780) “Σημαία” 31/3/1933

(781) “Σημαία” 19/3/1931

(782) “Νεολόγος” 5/4/1933

(783) “Σημαία” 11/4/1933

(784) “Σημαία” 12/4/1933

(785) “Θάρρος” 13/4/1933

(786) “Θάρρος” 14/4/1933


NEWSLETTER