Κυριακή, 06 Μαϊος 2018 19:57

Καταγραφή και ανάδειξη των υδρομύλων της Μεσσηνίας 

Γράφτηκε από την

Ενα νέο κύκλο για τον πολιτισμό και το περιβάλλον, μέσα από το πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο "Ερευνα, καταγραφή και ανάδειξη υδρόμυλων Νότιας Μεσσηνίας"  ξεκινάει το Εικονικό Μουσείο Πολιτισμού Νότιας Μεσσηνίας (http://kato-minagia.blogspot.gr), που επιδιώκει την έρευνα, την μελέτη και την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής.

Οι κύριοι στόχοι της προσπάθειας αυτής είναι η έρευνα, η καταγραφή και η ανάδειξή των υδρόμυλων της περιοχής, με σκοπό τη μελέτη, την προστασία και την ανάδειξή τους.

Βάσει αυτού, πέρα από την επιτόπια καταγραφή και την αρχειακή έρευνα, θα συγκεντρώνονται φωτογραφίες και προφορικές μαρτυρίες για την ιστορία των υδρόμυλων της περιοχής. Το σύνολο των στοιχείων ανά υδρόμυλο θα παρουσιαστούν στην διαδικτυακή σελίδα του Εικονικού Μουσείου Πολιτισμού και στον Τύπο, ενώ απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας φωτογραφικής έκθεσης, καθώς και η έκδοση μελέτης με ιστορική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση των υδρόμυλων της εξεταζόμενης περιοχής. Παράλληλα, πρόταση μελέτης, για την ανάδειξη και την αξιοποίηση των σπάνιων αυτών αγροτικών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς (σε σχέση με την δημιουργία διαδρομών πεζοπορίας, την χωροθέτηση, χάραξη και σήμανση μονοπατιών, τον καθαρισμό και την ανάδειξη των εγκαταλειμένων υδρόμυλων με την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων με ιστορικά στοιχεία τους κ.α.) θα σταλεί στις αρμόδιες περιφερειακές και δημοτικές αρχές, ώστε να αποτελέσει την βάση για την ένταξη τους σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, ώστε να αναδειχθεί και να προστατευθεί ένα σπάνιο πολιτιστικό τοπίο.

Οποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει, ανεβάζοντας τεκμήρια ιστορίας (φωτογραφίες, προφορικές μαρτυρίες κ.α.) στην σελίδα: https://www.facebook.com/groups/1362086837231188/?ref=bookmarks ή να στείλει υλικό, ιδέες και σκέψεις σχετικά με την προσπάθεια αυτή, στο emuseum.culture@gmail.com.