Τρίτη, 15 Μαϊος 2018 17:03

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 129ο)

Γράφτηκε από τον
Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 129ο)

Και η εξέλιξη δείχνει πως η διαίσθηση των παραγωγών που επείγονταν να παραδώσουν χλωρή σταφίδα είχε “προβλέψει” την εξέλιξη.

Την επομένη του συλλαλητηρίου καταρρακτώδεις βροχές προκαλούν τεράστιες καταστροφές σε σταφίδες και σύκα: “Ως να μην ήρκουν τόσαι και τόσαι καιρικαί συμφοραί αι οποίαι έπληξαν την ύπαιθρον Μεσσηνίαν κατά διαφόρους καιρούς, ιδού ότι νέα τοιαύτη εσημειώθη χθες δια να συντρίψει πλέον οικονομικώς τους ταλαίπωρους παραγωγούς μας. Πράγματι χθες από της πρωΐας μέχρι των πρώτων μεταμεσημβρινών ωρών κατ. Εξωδίκους αλλ’ ασφαλείς πληροφορίας μας, καταρρακτώδεις βροχές μετά χαλάζης σημειωθείσαι εις την ύπαιθρον Μεσσηνίαν επροξένησαν τρομακτικάς καταστροφάς εις την συκοπαραγωγήν και σταφιδοπαραγωγήν. Ολίγον δε μετά μεσημβρίας εσημειώθη και καταιγίς ολοκληρώσασα την καταστροφήν. Κατά τους πρόχειρους υπολογισμούς το ποσοστόν της ζημίας υπερβαίνει το 80%, εάν δε εις τούτο προστεθή και εκείνο το οποίον επέφερε ο περονόσπορος, η καταστροφή πλέον είναι πλήρης. Κατόπιν τούτων οι σταφιδοπαραγωγοί και οι συκοπαραγωγοί μας διατελούν εις τελείαν απόγνωσιν.

Αλλ’ εκεί που η καταστροφή δεν έχει προηγούμενον εις έκτασιν είναι η επαρχία Τριφυλίας όπου αι βροχαί και η καταιγίς δεν άφηκαν τίποτε εις την θέσιν των. Χαρακτηριστικόν της ορμής της καταιγίδος είναι το γεγονός ότι πολλών οικιών αι στέγαι ανηρπάγησαν και πολλά δέντρα εξεριζώθησαν. Κατά τας εκ της υπαίθρου πληροφορίας μας οι καταστραφέντες πρόκεται να συνέλθουν σήμερον και να ζητήσουν ομαδικώς την κρατικήν αρωγήν” (852).

Οι καταιγίδα σαρώνει την παραγωγή από τα αλώνια και στον Πύργο. Η “Πατρίς” κυκλοφορεί με το χαρακτηριστικό τίτλο: “Πρωτοφανής ημερονύκτιος θερινή θύελλα συνεπλήρωσε την καταστροφήν των σταφιδαμπέλων. Ολόκληρος η υπολειφθείσα εσοδεία περεσύρθη εκ των αλωνίων. Σπαρακτικαί σκηναί των θυμάτων της τρομεράς πανωλεθρίας”

Και περιγράφει με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο τι έγινε στην ύπαιθρο, εικόνες από τις οποίες δεν απέχουν και αυτές που ξετυλίχτηκαν στη Μεσσηνία: “Η σταφιδοπαραγωγή τη Ηλείας εδέχθη χθες την τελειωτικήν της βολήν δια των ενσκηψασών ραγδαιοτάτων βροχών. Απ’ άκρου εις άκρον της Ηλείας κυριαρχεί από χθες η θλίψις και η στυγνή απόγνωσις του αυτούς της πληθυσμού, ο οποίος επέπρωτο εφέτος να υποστή συρροήν θεομηνιών προς πλήρη οικονομική του συντριβήν.

Ο από πρωΐας της Κυριακής επικρατήσας ανώμαλος καιρός εξέσπασε χθες τας απογευματινάς ώρας εις ραγδαιοτάτην βροχήν μεγάλης διαρκείας η οποία υπήρξε γενική καθ’ άπαντα τον Νομόν. Από των μεσημβρινών ωρών τα νέφη είχον πυκνωθή εις τον ορίζοντα, δια των πνεόντων δε αντιθέτων ανέμων δεν εβράδυνον να καλύψωσι τον ουρανόν. Αστραπαί διηυλάκιζον τον ορίζοντα συνεχώς και εσημειούτο εις την ύπαιθρον η πτώσις αλλαπαλλήλων κεραυνών.

Με την πύκνωσιν των νεφών και την απειλήν της βροχής η αγωνία άρχισε να συνέχη τον πληθυσμόν της υπαίθρου χώρας. Με τας πρώτας ψεκάδας της βροχής επεκράτησε παντού ο πανικός. Αι φωναί, αι επικλήσεις και τα επιφωνήματα των γυναικοπαίδων συνεχέοντο και εδόνουν την ατμόσφαιραν της υπαίθρου, προκαλούσαι ρίγη συγκινήσεως.

Ανδρες, γυναίκες και παιδιά έσπευδον με δάκρυα στα αλώνια, δια να προφυλάξωσι δι’ οιουδήποτε τρόπου το προϊόν των από την βροχήν, αλλά πλην εις μάτην! Το πλήθος των παραγωγών εστερείτο προφυλακτικών μέσων, εν τη απογνώσει των δε έρριπτον επί των αλωνίων χόρτα, στενόνια, διάφορα σκεπάσματα, τα οποία ήταν εντελώς ακατάλληλα δια την προφύλαξιν του προϊόντος εκ της βροχής.

Είναι απερίγραπται αι σκηναί αι οποίαι επηκολούθουν μετά την ενδυνάμωσιν της βροχής. Τα γυναικόπαιδα εκόπτοντο και ωδύροντο, αλλόφρονες δε οι άνθρωποι καθηλούντο εις τα αλώνια με εσταυρωμένας τας χείρας, έκθετοι εις την βροχήν. Οι κώδωνες των εκκλησιών των χωρίων, ήχουν κατά παλαιάν πρόληψιν, ίνα ο Θεός γεννή ίλεως προς τα πλάσματά του.

Τας αλόφρονας ταύτας σκηνάς του πληθυσμού της υπαίθρου δικαιολογεί το γεγονός ότι αυτήν την εποχήν άπασα η υποληφθείσα εκ του περονοσπόρου παραγωγή, ευρίσκεται εις τα αλώνια, στερούνται δε οι παραγωγοί προφυλακτικών μέσων κατά της βροχής. Είνε ζήτημα εάν εκ των παραγωγών της Ηλείας διαθέτουςνεις επί τοις εκατόν πανιά, τσιβιέρες ή άλλα μέσα.

Εις πολλά μέρη η βροσή ήτο τοιαύτης σφοδρότητος ώστε παρέσυρε τον εν τοις αλωνίοις σταφιδόκαρπον. Αλλού επλημμύρισαν τα αλώνια και το προϊόν εκαλύφθη από την ίλην των υδάτων” (853).

Στη Μεσσηνία οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν γίνει στην Τριφυλία: “Αι εκ της προχθεσινής ραγδαιοτάτης βροχής ζημίαι εις ολόκληρον τον Νομόν Μεσσηνίας είναι ανυπολόγιστοι εισέτι. Οπωσδήποτε η έκτασις της καταστροφής είναι μεγίστη δεδομένου ότι κατά την εποχήν ταύτην η σταφίς κατά το πλείστον ευρίσκεται εκτεθημένη εις τα αλώνια προς αποξήρανσιν. Τας μεγαλυτέρας ζημίας εκ της βροχής υπέστησαν οι σταφιδοπαραγωγοί της επαρχίας Τριφυλίας. Κατά τας εκ της υπαίθρου πληροφορίας μας εις την Κυπαρισσίαν τας εσπερινάς ώρας προχθές έπεσε ραγδαιοτάτη βροχή μετά χαλάζης διαρκέσασα επί πέντε και πλέον ώρας. Η βροχή κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της σταφιδοπαραγωγής Κυπαρισσίας και δεδομένους ότι εκ της όλης παραγωγής μέχρι της προχθές δεν είχον συλλεχθεί παρά μόνον 2,5 εκατομμύρια ενετικών λιτρών σταφιδοκάρπου.

Παρομοίας εκτάσεων καταστροφήν εκ της βροχής υπέστησαν οι σταφιδοπαραγωγοί Γαργαλιάνων. Σχετικώς ελήφθη χθες εις την Νομαρχίαν το κάτωθι τηλεγράφημα του προέδρου της Κοινότητος Γαργαλιάνων: Χθες (προχθές) 7ην εσπερινήν ολόκληρον πριφέρειάν μου κατέπεσε ραγδαία βροχή διαρκέσασα πέντε συνεχείς ώρας. Αύτη επροξένησε σημαντικάς ζημίας επί του εν αλωνίοις σταφιδοκάρπου καθ’ όσον μόνον περί τα 2 εκατομμύρια λιτρών είχον συλλεγεί. Ο Πρόεδρος της Κοινότητος – Νικητόπουλος.

Αι προχθεσιναί και χθεσιναί βροχαί επέφεραν επίσης σημαντικάς ζημίας εις την συκοπαραγωγήν καθ’ όσον την εποχήν ταύτην το προϊόν ευρίσκεται ακριβώς εις το στάδιον της ωριμάνσεως. Υπό των σταφιδοπαραγωγών αι ζημίαι υπολογίζονται εις 15-20%” (854).

Ζημιές γίνονται και σε άλλες περιοχές του Νομού: “Αλλά και εις την επαρχίαν Μεσσήνης και Πυλίας αι ζημίαι εις την σταφιδοπαραγωγήν είναι επίσης κολοσσιαίαι υπερβαίνουσαι κατά προχείρους υπολογισμούς τα 85-90%. Γενικώς η χθεσινή και προχθεσινή βροχή υπήρξε καταστρεπτική δια τους σταφιδοπαραγωγούς και το εμπόριον το οποίον είναι ζήτημα αν κατόπιν τούτου θα κατορθώση να ανταποκριθή εις τας υποχρεώσεις του. Δια τούτο άλλωστε και η χθεσινή αγορά των σταφίδων ήτο ανατιμητική και τα δελτία έφθασαν τας 3995, 4015, 4025 με τάσεις ανατιμήσεως.

Κατά τας αυτάς ως άνω πληροφορίας, η βροχή επεφερε σημαντικάς ζημίας εις την συκοπαραγωγήν Πυλίας, Οιχαλοανδανείας και της επαρχίας Καλαμών.

Οι συκοπαραγωγοί αλλά και οι έμποροι σύκων, υποστηρίζουν ότι αι προξενηθείσαι ζημίαι είναι ανυπολόγισται. Αν δε ο καιρός εξακολουθήση να είναι βροχερός, τότε είναι ζήτημα πλέον αν και οι έμποροι θα δυνηθώσι ν’ ανταποκριθούν εις τας υποχρεώσεις τας οποίας έχουν αναλάβει δια την 31ην Αυγούστου και 10ην Σεπτεμβρίου.

(852) “Θάρρος” 29/8/1933

(853) “Πατρίς” (Πύργου) 29/8/1933

(854) “Θάρρος” 30/8/1933

 

(Συνεχίζεται)


NEWSLETTER