Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 17:33

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 134ο)

Γράφτηκε από τον
Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 134ο)

 

Το πρόβλημα με τη διακοπή της παραλαβής σταφίδας γενικεύεται και μια νέα ανταπόκριση από τον Αλυσσό Πάτρας (όπου φαίνεται ότι υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση του ΚΚΕ) στο “Ριζοσπάστη” καταγγέλΛει “λήστευση των σταφιδοπαραγωγών” και επαναδιατυπώνει με μικροτροποποιήσεις τα αιτήματα:

«Οι ζημιές ανέρχονται σε 70% και πάνω. Οι σταφίδες που τρυγούνται τώρα είναι άχρηστες για αποξήρανση και οι παραγωγοί αναγκάζονται να τις πουλούν χλωρές στον ΑΣΟ. Τώρα όμως γέμισαν οι δεξαμενές και η παραλαβή σταμάτησε.

Σχετικά με τις κλεψιές που γίνονται, στο εργοστάσιο του ΑΣΟ  Αλυσσού, η επιτροπή αγώνος έχει εξακριβωμένες πληροφορίες που τις ανεβάζουν σε τεράστια ποσά.

Ενώ δηλαδή μέχρι τώρα έχουν αγοραστεί από την περιφέρεια Αλυσσού 990 χιλιάδες ενετικές λίτρες σταφίδας, οι δεξαμενές που είναι χωρητικότητας 2 εκατομμυρίων λιτρών έχουν γεμίσει. Ο διευθυντής του εργοστασίου για να δικαιολογήσει την πρωτοφανή αυτή ληστεία, ισχυρίζεται ότι υπήρχε από πέρυσι στις δεξαμενές απόθεμα 400 χιλιάδων λιτρών. Κι’ αυτές ωστόσο άμα προστεθούν βγαίνει το συμπέρασμα ότι έχουν κλαπεί 610 χιλιάδες λίτρες. Η κλεψιά γινότανε στο ζύγι και στο γράδο.

Οι φτωχοί σταφιδοπαραγωγοί βγάζοντας επιτροπές αγώνος σε κάθε χωριό πρέπει να ετοιμάσουν μέσα στη βδομάδα κάθοδο στην Αχαγιά για να διεκδικήσουν: 1) Διανομή του πλεονάσματος στους παραγωγούς. 2) Σφουγγάρι στα χρέη. 3) Αμεσες οικονομικές ενισχύσεις 2 χιλιάδες δραχμές στους εργάτες γης και 5 χιλιάδες στους παραγωγούς. 4) Αποζημίωση στο ακέραιο της κατεστραμμένης σοδιάς, καθοριζομένης από επιτροπές βγαλμένες μέσα από τους ίδιους τους φτωχούς παραγωγούς» (873).

Μια νέα ανταπόκριση στο “Ριζοσπάστη”, αυτή τη φορά από το Νησί, καταγγέλΛει την Αγροτική που δεσμεύει τις σταφίδες των παραγωγών έναντι των χρεών και τα κόλπα με τις λιτανείες:

«Οι φτωχοί αγρότες της επαρχίας μας είνε ανάστατοι. Απ’ τη μια μεριά οι βροχές, από την άλλη η Αγροτική Τράπεζα και οι έμποροι τους έχουν ξεμουρλάνει. Καθημερινά κοινοποιούνται αποφάσεις της Αγροτικής που απαγορεύει να πουλήσουν ελεύθερα τα προϊόντα τους και απειλούνται και οι αγοραστές. Στα εργοστάσια που παραδίδουν χλωρή σταφίδα δεν δίνουν τα δελτία αν δεν παρουσιάσουν πιστοποιητικό της Αγροτικής ότι δεν χρωστάνε.

Οι τσιφλικάδες με κάθε μέσο προσπαθούν να ξεγελάσουν τους φτωχούς χωρικούς. Ο πρόεδρος της κοινότητας μόλις έφτιαξε ο καιρός, κάλεσε τους αγρότες σε λιτανεία για να... μη βρέξει. Δεν πήγαν παρά μόνο οι τσιφλικάδες και λίγοι γέροι και γυναίκες. Οι φτωχοί αγρότες καταλαβαίνουν πως υπεύθυνο για την καταστροφή είναι το κράτος. Για τον περονόσπορο ακόμα δεν υποχρέωσαν την Αγροτική να δώσει χαλκό αφού και τώρα έχει στις αποθήκες της 200 βαρέλια. Και τώρα αντί να υποχρεώσει τον ΑΣΟ να πάρει τη χλωρή σταφίδα, υποστήριξε τα συμφέροντα των κεφαλαιούχων και έμεινε η σταφίδα στα αλώνια και καταστράφηκε από τις βροχές, γιατί δεν τους έδωσε πανιά για σκέπασμα.

Οι φτωχοί αγρότες με συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις πρέπει να απαιτήσουν από την κυβέρνηση: 1) Σβήσιμο των χρεών. 2) Να παίρνουν οι παραγωγοί τα δελτία τους απ’ τις αποθήκες ελεύθερα χωρίς πιστοποιητικά της Αγροτικής. 3) Οι δελτιοποιημένες σταφίδες να τιμώνται ίσα με τις ξηρές και να γίνεται η παραλαβή της βρεγμένης σταφίδας σε τιμή ξηράς. 4) Αποζημίωση των καταστραμένων συκοπαραγωγών» (874).

Από το “Ριζοσπάστη” και μέσω των ανταποκριτών γίνεται συστηματική προσπάθεια έτσι ώστε να πληροφορηθούν οι αγρότες για διάφορα ζητήματα που τους απασχολούν και μεταξύ αυτών γιατί πληρώνουν τη δελτιοποίηση της χλωρής σταφίδας, Σχετική ανταπόκριση από το Ζευγολατιό είναι αποκαλυτπική για τα βάρη που φορτώνεται ο παραγωγός σταφίδας:

«Πολλοί φτωχοί σταφιδοπαραγωγοί της Μεσσηνίας δεν ξέρουν γιατί πληρώνουν κατά χιλιόλιτρο 144,40 δραχμές στα γραφεία Γενικών Αποθηκών, για να πάρουν έτοιμα δελτία χλωρής σταφίδας, μεταφρασθέντα σε ξερή σταφίδα. Ο σκοπός της φορολογίας στα δελτία έχει διπλό χαρακτήρα. Πρώτα απ’ όλα να ξανακλέψουν στα φανερά και ταυτόχρονα να κρύψουν τις άλλες φορολογίες που είνε κρυφές και είνε αρκετές δραχμές στην οκά και όχι στο χιλιόλιτρο (κάθε λίτρο 150 δράμια, το χιλιόλιτρο 375 οκάδες). Δεύτερο ότι αυτά που παίρνουν οι ληστές Αγροτική, κράτος, ΑΣΟ κ.λπ., τα παίρνουν σχεδόν για μεταφορικά, τα οποία θα τους κρατούσε ο έμπορος από πρωτύτερα, όταν θα πήγαινε τη σταφίδα στις αποθήκες για δελτιοποίηση.

Θα κάνουμε ανάλυση του φόρου μονάχα στη δελτιοποίηση:

Σταφιδικόν έτος 1932-1933

Φόροι σταφίδος κατά χιλιόλιτρον

1) Οκτάδραχμον δικαίωμα δρ. 8

2) Φόροι κατά φυλλοξήρας δρ. 5

3) Εθνικού Ορφανοτροφείου και Οικοτροφείου δρ. 3

4) Εσωτερικής διαφημίσεως δρ. 25

5) Δημοτικός φόρος δρ. 25

6) Υδραυλικά Παμίσου δρ. 30

7) Υπέρ σανατορίου Ιθώμης δρ. 7

8) Αγροφυλακής Πελοποννήσου δρ. 25

9) Γεωργικού Επιμελητηρίου δρ. 5

10) Υπέρ ΚΤΑΧ δρ. 10

Σύνολο φόρων δρ. 143

11) Πρόσθετα τέλη εφ’ ολοκλήρου του δημοτικού ποσού δρ. 1,40

Γενικό σύνολο δρ. 114,40

Και τώρα μια εξήγηση για τη δελτιοποίηση. Δελτιοποίηση θα πει αντί να έχεις τη σταφίδα σου καρπό στο σπίτι σου, την παραδίνεις στις Γενικές Αποθήκες και σου δίνουν χαρτιά αφού πληρώσεις στην πραγματικότητα λεφτά 144,40 στο χιλιόλιτρο. Εννοείται ότι όποτε να παραδώσεις τη σταφίδα σου έστω και σε δύο τρία χρόνια, την ίδια τύχη θα έχει» (875).

Στο μεταξύ η πρώτη κινητοποίηση των πληγέντων γίνεται στην Πύλο όπου συγκροτείται μεγάλο συλλαλητήριο με ομιλητή τον Τσικλητήρα που επανακάμπτει:

«Την παρελθούσαν Κυριακήν συνεκροτήθη ενταύθα ογκωδέστατον σταφιδικόν συλλαλητήριον καθ’ ό ωμίλησαν προς τους συγκντρωθέντας οι κ. κ. Τσικλητήρας και Κασάνος. Ακολούθως ενεκρίθη ψήφισμα προς την κυβέρνησιν διά του οποίου οι σταφιδοπαραγωγοί ζητούν την απαγορευθείσαν δελτιοποίησιν προς υποστήριξιν των τιμών των δελτίων, την κατάργησιν του συναλλαγματικού παρακρατήματος επί της εξαγομένης σταφίδος και γενικώς την λήψιν μέτρων υπέρ της σταφίδος» (876).

Οι βροχές όμως δεν λένε να σταματήσουν, και η μεγάλη ζημιά γίνεται στην περιοχή της Ανω Μεσσήνης:

«Κατά πρωινάς απολύτως εξηκριβωμένας πληροφορίας μας, καταρρακτώδης βροχή έπεσεν εις ολόκληρον την επαρχίαν Μεσσήνης, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς την συκοπαραγωγήν, ιδίως των Κοινοτήτων Οιχαλίας. Αι εις την σταφιδοπαραγωγήν προξενηθείσαι ζημίαι είναι ασήμαντοι, δεδομένους ότι το πλείστον του σταφιδοκάρπου έχει αποσυρθεί των αλωνίων» (877).

 

(873) “Ριζοσπάστης” 11/9/1933

(874) “Ριζοσπάστης” 14/9/1933 – Το κείμενο έχει σταλεί στις 10 Σεπτεμβρίου με την υπογραφή “ανταποκριτής”

(875) “Ριζοσπάστης” 16/9/1933 – ΚΤΑΧ ήταν το “ταμείο χαλάζης”

(876) “Θάρρος” 19/9/1933

(877) “Σημαία” 19/9/1933


NEWSLETTER