Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 19:53

Video Art Μηδέν: Διπλή εξόρμηση στην Αθήνα!

Γράφτηκε από την

Στην Αθήνα θα βρεθεί στις αρχές Νοεμβρίου το Video Art Μηδέν με αφορμή δύο πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες. Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, η Μαργαρίτα Σταυράκη επιμελείται μια ειδική παρουσίαση videodance & video performance στον Κινητήρα -Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών.

Οκινητήρας κ αι το Video Art Μηδέν ανανεώνουν τη συνεργασία τους και παρουσιάζουν ένα nonstop project, που θα ξεκινήσει στις 3 Νοεμβρίου 2018, 20.00 μ.μ με δύο παράλληλες προβολές στους χώρους του Κινητήρα (συνολικά 4 ενοτήτων με έργα από το φετινό κάλεσμα του Μηδέν 2018), ενώ στη συνέχεια το κοινό θα έχει στη διάθεσή του όλες τις παραπάνω ενότητες, σε ένα ειδικό πρόγραμμα προβολών στο φουαγιέ του Κινητήρα, έως τον Ιούνιο του 2019.

Ο Κινητήρας είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό δίκτυο που συνδέει επαγγελματίες κι ερασιτέχνες μέσα από τις παραστατικές τέχνες. Ξεκίνησε το 1995-96 ως ομάδα χορού με την ονομασία Κινητήρας Χοροθέαμα. Από το 2010 έχει θεσμοθετήσει το In Progress-Feedback Festival για νέους δημιουργούς καθώς και διαγωνισμό περφόρμανς μέσα από τα οποία έχουν αναδειχθεί νέοι καλλιτέχνες με σημαίνουσα συνεισφορά στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας. Έχει δημιουργήσει τη δράση έκπληξη με την οποία ο χορός μπήκε μέσα στο σχολείο και ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τέλος, το Kinitiras Choreography Lab, δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, αποτέλεσε από το 2011 έως το 2015 μία σημαντική καινοτομία στον κλάδο του χορού στην Ελλάδα.

To Video Art Μηδέν ασχολείται ακατάπαυστα για δεκαπέντε συναπτά έτη με τη συλλογή και προώθηση της videodance & video performance σκηνής διεθνώς, υποστηρίζοντας την ποικιλία στα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιούν καλλιτέχνες και ομάδες με διαφορετική καλλιτεχνική, πολιτιστική, αισθητική αφετηρία και εμπειρία. Παρά τον ευρύ του χαρακτήρα στην προώθηση βιντεοτέχνης, έχει καταγραφεί στη διεθνή πολιτιστική σκηνή ως μια από τις πλέον ανεξάρτητες, αλλά και σταθερές πλατφόρμες ανάδειξης videodance & video performance παγκοσμίως.

Οι ενότητες που θα προβληθούν στον Κινητήρα από το Video Art Μηδέν είναι οι ακόλουθες: Move like me (μικτή ενότητα Video Dance & Video Performance), vDance: poses, movements and short narratives (ενότητα Video Dance), Fragments of a story (μικτή ενότητα με βάση την αφήγηση), Act… with or without expression (ενότητα Video Performance), σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Σταυράκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 42 έργα καλλιτεχνών και ομάδων χορού από όλο τον κόσμο. Διεύθυνση: Κινητήρας, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, Αθήνα - www.kinitiras.com

Διάλεξη και προβολές του Video Art Μηδέν στο 1ο Συμπόσιο Κινηματογράφου του Balkan Can Kino

 

Συμμετοχή στο 1ο BCK Film Symposium

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου το Video Art Μηδέν συμμετέχει στο 1ο BCK Film Symposium στην Αθήνα, με μια διάλεξη της Γιούλας Παπαδοπούλου (ώρα 20.00), με θέμα “Σταθμοί στην ιστορία της βιντεοτέχνης στην Ελλάδα και παρουσίαση του Video Art Μηδέν“, ενώ στη συνέχεια (ώρα 21.00-23.00) θα προβληθούν οι θεματικές ενότητες του Video Art Μηδέν “Freeze Frame“, σε επιμέλεια του Σταύρου Καπέτη, και “Get [it] out of your system“, σε επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου.

Επιπλέον, μια ακόμη θεματική ενότητα, υπό τον τίτλο “Flow along surface“, σε επιμέλεια του Νίκου Ποδιά, θα παρουσιαστεί στην εικαστική έκθεση που θα λάβει χώρα στη γκαλερί Meme, ως παράλληλη δράση του συμποσίου. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα, 5 – Κυριακή, 11 Νοεμβρίου, 18.00-22.00.

Το 1ο BCK Film Symposium θα λάβει χώρα στο Balkan Can Kino (Κεραμεικού 28, Μεταξουργείο) από τις 2 ως 11 Νοεμβρίου 2018. Το συμπόσιο περιλαμβάνει προβολές ταινιών, πάνελ, εργαστήρια, ομιλίες και συζητήσεις από κινηματογραφιστές και οργανισμούς στην Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία. Ανάμεσα στους οργανισμούς που συμμετέχουν είναι: η μεγαλύτερη αυτοοργανωμένη σχολή κινηματογράφου στην Ευρώπη FilmArche με έδρα το Βερολίνο, το Bornova Belediyesi Dijital Film Atölyesi, που διοργανώνει κινηματογραφικά εργαστήρια στη Σμύρνη και απαριθμεί πάνω από 600 μέλη, το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, πλατφόρμα δημιουργικής έκφρασης και έρευνας στα πεδία του θεάτρου, της εικαστικής performance, των multimedia εγκαταστάσεων, της ποιητικής επιτέλεσης και της θεωρίας της Τέχνης, το Pugnant Film Series, εγχείρημα που επικεντρώνεται στην προβολή χειροποίητου-underground-dada κινηματογράφου, το Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ.α. Στο πλαίσιο αυτό, το Video Art Μηδέν θα παρουσιάσει συνολικά 36 έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας διαφορετικές εκδοχές σύγχρονης βιντεοτέχνης. Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.