Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 14:18

Από το πρώτο χριστουγεννιάτικο τηλεγράφημα μέχρι τον κόκκινο κερματοδέκτη (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

 

 

Παλιές τηλεφωνικές συσκευές, τηλεγραφήματα, παλιοί τηλέγραφοι και άλλες συσκευές τηλεπικοινωνίας. 

Το κοινό είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την έκθεση η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων και Συνταξιούχων ΟΤΕ Νομού Αρκαδίας στο φουαγιέ του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου στην Τρίπολη, την περίοδο των Χριστουγέννων. 

Ενα μικρό μέρος του τι μπορεί κανείς να δει στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ που λειτουργεί από το 1990, σε ένα διώροφο κτίριο στη Νέα Κηφισιά.

Οι παλιοί για να θυμηθούν κι οι νεώτεροι για να πληροφορηθούν πώς γινόταν η επικοινωνία εκείνα τα χρόνια. Σίγουρα άξιο προσοχής για όλους.

 

 

 

H ΕΚΘΕΣΗ

"Από το πρώτο χριστουγεννιάτικο τηλεγράφημα μέχρι τον κόκκινο κερματοδέκτη”

Αντικείμενα, τηλεγραφήματα, αρχειακό υλικό και φωτογραφίες από άλλες εποχές, μαγνητίζουν το βλέμμα.

Ατέλειωτη η αλυσίδα από μνήμες συνταιριασμένες με τον ήχο του τηλεφώνου και την απουσία εικόνας στην άλλη μεριά του σύρματος.

Σπιράλ καλώδιο, που σε περιόριζε να κινηθείς στο χώρο και μπορούσες να πας μόνο μέχρι εκεί που έφτανε.

Το καντράν του χρόνου μας γυρίζει στο κουδούνισμα και μια συσκευή «προδίδει» από πού προέρχεται...

  

          

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

«Όλα ξεκινάνε από την ανάγκη του ανθρώπου να επικοινωνήσει».

Το 1892 με την ψήφιση του νόμου Τρικούπη «περί τηλεφωνικής συγκοινωνίας» το τηλέφωνο μπαίνει στις ζωές μας.

Το 1896, χρονιά των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ο αριθμός των συνδρομητών αγγίζει τους 60. Η Ανώνυμη Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία (ΑΕΤΕ) είναι η πρώτη εταιρία τηλεπικοινωνιών της χώρας και ιδρύεται το 1930.

Μέσα σε 10 χρόνια οι συνδρομητές θα φτάσουν τους 45.000...

 

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΥΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Εκτός από την “εξονυχιστική ανάκριση” που έκαναν τα παιδιά στον υπεύθυνο κ. Μανώλη Τσουπάκη μαθαίνοντας τα πάντα για την ιστορία που κρύβουν, αυτό που άρεσε περισσότερο ήταν η συμμετοχή μέσω παιχνιδιών, τους δόθηκε μάλιστα η ευκαιρία κατά την διάρκεια της ξενάγησης να στείλουν τις ευχές τους χρησιμοποιώντας ένα τηλεγράφημα!

 

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ με τις δράσεις, συνεργασίες, τις περιοδεύουσες εκθέσεις και τις εκδηλώσεις του, αποτελεί ένα ζωντανό, ανοιχτό και σύγχρονο φορέας διά βίου μάθησης και ψυχαγωγίας. Λειτουργεί από το 1990, σε ένα ιδιόκτητο διώροφο κτίριο στη Νέα Κηφισιά.

Διαθέτει πλούσιες συλλογές εκθεμάτων και αρχειακού υλικού, περίπου 25.000 στο σύνολο.

Χώρους στους οποίους φιλοξενούνται οι μόνιμες συλλογές του, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, μικρή αίθουσα προβολών, βιβλιοθήκη και εργαστήριο και εξωτερικά, διαθέτει κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για την υποδοχή των επισκεπτών του.

Εχει ως στόχο να παρουσιάζει με σύγχρονο και διαδραστικό τρόπο την ιστορία των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας, από την αρχαιότητα έως σήμερα και την τεχνολογική εξέλιξη της χώρας. Να συμβάλλει στο ερευνητικό έργο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, δίνοντας πρόσβαση στα αρχεία και τις συλλογές του. Ταυτόχρονα προσφέρει μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις για τα παιδιά, τους μαθητές και τις οικογένειες, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα, την εκμάθηση και τη σχέση των νέων με τα μουσεία.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΟΤΕ

Απευθύνονται σε μαθητές προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για εικαστικά και τεχνολογικά εργαστήρια με θέμα τις τηλεπικοινωνίες, ενημερωτικά προγράμματα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και θεατρικές παραστάσεις. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Δευτέρα-Παρασκευή, ώρες 09:00-17:00, ηλεκτρονικά. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες προσφέρονται δωρεάν και διεξάγονται από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάιο μήνα κάθε σχολικής χρονιάς.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για περισσότερες πληροφορίες και για το πρόγραμμα εκδηλώσεων και ξεναγήσεων του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, επισκεφθείτε το www.otegroupmuseum.gr. Μέσω της ιστοσελίδας μπορείτε να πραγματοποιήσετε και online κράτηση της ξενάγησης σας.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ

Πρωτέως 25, 14564 Νέα Κηφισιά

210 6201999 – 210 6201899

otegroup-museum@ote.gr

 

 

  

  

Tη δεκαετία του ’80, όταν η κινητή τηλεφωνία ήταν ακόμα σενάριο επιστημονικής φαντασίας

ο κόσμος που βρισκόταν εκτός σπιτιού και έπρεπε να «τηλεφωνήσει»

κατέφευγε σχεδόν πάντα.... στα περίπτερα και στο «κόκκινο τηλέφωνο».

  

Τα κινητά τηλέφωνα δεν είχαν πάντοτε οθόνη αφής, κάμερες πολλών Megapixels και την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως ένας μικροσκοπικός Η/Υ.

Για την ακρίβεια, στα πρώτα μοντέλα το μέγεθος τους δεν τα καθιστούσε και πολύ… “κινητά”!