Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019 21:31

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 209ο)

Γράφτηκε από τον

 

Η Χωροφυλακή απαντά και χαρακτηρίζει έργο των... κομμουνιστών κατά του αστικού καθεστώτος τις καταγγελίες:

«Εις τα χθεσινάς εφημερίδας εδημοσιεύθη τηλεγράφημα εκ Πηδάσου, καθ’ ο όργανα της τάξεως εξυλοκόπησαν ένα νέον μεταβαίνοντα προς ανάκρισιν. Εις απάντησιν του τηλεγραφήματος αυτού και των σχολίων της συναδέλφου “Θάρρος” η Διοίκηση Χωροφυλακής απέστειλε προς την ιδία εφημερίδα το κάτωθι έγγραφον δυνάμει του νόμου περί Τύπου: Δυνάμει του νόμου περί Τύπου και εις απάντησιν του εις το σημερινόν φύλλον της εφημερίδος υμών δημοσιεύματος, παρακαλώ δημοσιεύσατε εις την αυτήν σελίδαν και στήλην, με τα αυτά τυπογραφικά στοιχεία τα κάτωθι:

Οι δύο εκ των υπογραψάντων το δημοσιευθέν τηλεγράφημα (Ανδρ. Καλομοίρης και Φ. Κουβελιώτης), όπερ υμείς τόσον αβασανίστως και εις βαθμόν εμπίπτοντα εις ποινικάς διατάξεις (άνανδρος κλπ.) εσχολιάσατε, τυγχάνουσι φανατικοί κομμουνισταί εγγεγραμμένοι εις τα οικεία βιβλία με σημαντικήν έκαστος υπέρ του κομμουνισμού δράσιν, δρώντες συμφώνως προς τας αρχάς των και κατ’ επιταγήν του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδος και προσπαθούντες να φανατίσωσι τους αγρότας εναντίον του Κράτους και των αρχών ίνα ούτω ευρίσκωσι προσφορώτερον έδαφος διά την ενέργειαν της υπέρ του κομμουνισμού προπαγάνδας των. Οπωσδήποτε η καθ’ ημάς διοίκησις διέταξε την ενέργειαν των νομίμων, εξουσιοδοτήσασα άμα τον ενδιαφερόμενον διά το δημοσίευμά σας όπως ζητήση ικανοποίησιν διά της δικαστικής οδού – Ο διοικητής Ι. Παπαδόπουλος, μοίραρχος» (1117).

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Φώτης Κουβελιώτης (αδελφός του Χρήστου και του Παναγιώτη), όπως έχει ήδη αναφερθεί είναι διαγραμμένος από το ΚΚΕ πριν από 1,5 χρόνο αλλά δεν έχει διαγραφεί και από τα... αρχεία της ασφάλειας ως κομμουνιστής (1118).

Λίγες ημέρες αργότερα η “Σημαία” πιέζει για διώξεις κομμουνιστών και ο Νομάρχης υπόσχεται αυστηρή εφαρμογή του νόμου για τις εκτοπίσεις: «Ο κ. Νομάρχης ομιλών χθες την πρωΐαν προς τους αντιπροσώπους του Τύπου σχετικώς με την αναγραφείσαν υπό της “Σημαίας” είδησιν περί αυστηράς εφαρμογής του μέτρου περί εκτοπισμού των επικινδύνων εις την δημόσιαν ασφάλειαν ατόμων, ετόνισεν ότι αυτός τουλάχιστον δεν έχει γνώσιν των μέτρων τα οποία πρόκειται να ληφθούν κατά των κομμουνιστών. Εν συνεχεία ο κ. Νομάρχης παρισταμένου και του Διοικητού της Ειδικής Ασφαλείας κ. Ι. Παπαδοπούλου, συνέστησεν όπως αποφεύγεται η αναγραφή τοιούτων ειδήσεων αίτινες όσον κι’ αν είναι σκόπιμοι, εν τούτοις παρεμβάλουν προσκόμματα εις το έργον των αρμοδίων. Παρά ταύτα όμως, είναι βέβαιον ότι η κυβέρνησις πιεζομένη από τα πράγματα λαμβάνει όλως έκτακτα μέτρα εναντίον των κομμουνιστών, ως εξήγγειλε δε κατ΄επανάληψιν και διά των εφημερίδων, θα συστήση την αυστηράν εφαρμογήν του Νόμου περί εκτοπίσεως των αναρχικών και των άλλων στοιχείων» (1119).

Στο πλαίσιο της αντικομμουνιστικής εκστρατείας δικάζονται σε τρίμηνη φυλάκιση τέσσερα άτομα από την Πύλο: «Προχές κατεδικάσθησαν υπό του ενταύθα Πλημμελειοδικείου, οι εν Πύλω κομμουνιστές Πυλιώτης, Μαυρόγιαννης, Κουφός και Τσώνης εις τριετή φυλάκισιν έκαστος, επί παραβάσει του Ιδιωνύμου και δι’ αντιθρησκευτικήν ως τονίζεται εν τω κατηγορητηρίω προπαγάνδαν» (1120).

Ο κυβερνητικός αυταρχισμός αποτυπώνεται σε Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με τη συγκομιδή και αποξήρανση της σταφίδας, σύμφωνα με το οποίο τιμωρούνται αυστηρά οι παραβάτες και με μεγάλο πρόστιμο και το οποίο μοιράζονται ο ΑΣΟ και εκείνοι που κάνουν τις καταγγελίες. Μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Απαγορεύεται ο τρυγητός της σταφίδος πριν ή προσδιορισθή ο χρόνος της ενάρξεως αυτού. Ο τρυγητός δέον ν υποχρεωτικώς να γίνεται εις δύο τουλάχιστον χρονικά διαστήματα (δύο χέρια) της ενάρξεως του δευτέρου κανονιζομένης επίσης υπό της τοπικής επιτροπής [...] Η αποξήρανσις της σταφίδος γίνεται ή επί κλημάτων, ή επί τζιβιερών, ή επί σύρματος, ή επί αλωνίων κεκαλυμμένων δι’ ειδικού χάρτου ή αλωνίων επιχρίστων δι’ αόσμων και αβλαβών ουσιών. Απαγορεύεται η αποξήρανσις επί αλωνίων ή άλλων μερών γυμνών ή επιχρίστων διά βοείου κόπρου. Κατά το άπλωμα των σταφυλών αι παχύτεραι (χονδράδες) ως και αι σεσηπίαι, δεν να χωρίζονται εις ιδιαίτερον χώρον προς αποξήρανσιν. Ιδιαιτέρως και θα συγκομίζονται. Απαγορεύεται η συγκομιδή σταφίδος μη τελείως απεξηργασμένης (μαλακής), η εισαγωγή της εις τας αποθήκας ή η διαπραγμάτευσις προς πώλησιν [...]

Οι κατά Κοινότητα αγροφύλακες υποχρεούνται να καταγγέλουν εγγράφως εις την υποεπιτροπήν πάντα παραβάτην των διατάξεων του παρόντος. Η έγγραφος καταγγελία αγροφυλάκων ή παντός τρίτου προς την υποεπιτροπήν ή κεντρικήν επιτροπήν, επέχει θέσιν μηνύσεως, υποχρεούται δε αύτη να διαβιβάζη τούτο εις τον εισαγγελέα του οικείου μονομελούς πλημμελειοδικείου προς εκδίκασιν [...] Κατά των παραβατών των διατάξεων του παρόντος επιβάλλεται φυλάκισις μέχρι 2 μηνών και χρηματική ποινή μέχρι τεσσάρων χιλιάδων δραχμών [...] Το ήμισυ της χρηματικής ποξνής αποδίδεται εις τον ΑΣΟ και το έτερον ήμισυ εις τον μηνυτήν [...] Ο αόρως τρυγηθείς σταφιδόκαρπος, αποξηρανθείς ή και συγκομισθείς κατάσχεται και εισάγεται εις τας αποθήκας αποταμιεύσεως» (1121).

Και η καταπίεση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς η Αγροτική Τράπεζα στέλνει στα δικαστήρια τους αγρότες που χρωστούν τα καλλιεργητικά τους δάνεια:

«Κατά τας εκ της υπαίθρου πληροφορίας μας ο αγροτικός κόσμος διατελεί εν ζωηροτάτη εξεγέρσει εναντίον της Αγροτικής Τραπέζης και της κυβερνήσεως λόγω του απηνούς διωγμού τον οποίο υφίστανται οι οφείλοντες εις την Τράπεζαν εκ καλλιεργητικών δανείων διάφορα ποσά. Η Αγροτική Τράπεζα τη ανοχή της κυβερνήσεως, εξαντλεί κάθε καταπιεστικόν μέσον εναντίον των οφειλετών της αγροτών, οι οποίοι δεν εξώφλησαν διά τον έναν ή τον άλλον λόγον τα προς αυτήν χρέη τους φθάνουσα μάλιστα μέχρι του σημείου να σύρη μέχρι τα πλημμελειοδικεία τους ατυχείς αγρότας, βασιζομένη εις τον ιδρυτικόν της νόμον δυνάμει του οποίου η περιουσία ως και τα προϊόντα παντός αγρότου οφειλέτου της Τραπέζης από της στιγμής της συνάψεως του δανείου θεωρούνται ως ενεχυριασμένα και απαγορεύεται εις τον κάτοχον να προβή εις πωλήσεις χωρίς προηγουμένως να εξοφλήση το προς την Τράπεζαν χρέος του.

Ούτω οι παραβάται της ανωτέρω διατάξεως του ιδρυτικού νόμου της Τραπέζης αγρόται είναι πλείσοι καθ’ όσον ούτοι έχοντες ανάγκην χρημάτων διά να δυνηθούν να ανταποκριθούν εις τα νέα καλλιεργητικά των έξοδα προβαίνουν εις πωλήσεις των προϊόντων χωρίς να εξοφλούν τα προς την Τράπεζαν χρέη των, δεδομένου ότι λόγω των εξευτελιστικών τιμών αυτών δεν εισπράττουν ούτε τα καλλιεργητικά των έξοδα [...] Συνεπεία της ανωτέρω τακτικής της Αγροτικής Τραπέζης εις κάθε συνεδρίασιν του πλημμελειοδικείου είναι αδύνατον να μη εκδικασθούν και 10 τουλάχιστον τοιαύται παραβάσεις αγροτών» (1122).


(1117) “Σημαία” 25/11/1934

(1118) “Ριζοσπάστης” 7/5/1933

(1119) “Σημαία” 12/12/1934

(1120) “Σημαία” 15/12/1934

(1121) “Θάρρος” 5/12/1934

(1122) “Θάρρος” 13/12/1934