Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014 10:19

Σαν σήμερα... 26 Οκτωβρίου

Γράφτηκε από την
Σαν σήμερα... 26 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα... 26 Οκτωβρίου

 

740.... Ισχυρός σεισμός χτυπά την Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας πολλούς θανάτους και υλικές καταστροφές.

989.... Ισχυρός σεισμός πλήττει την Κωνσταντινούπολη. Καταστρέφονται πολλές εκκλησίες της βυζαντινής πρωτεύουσας και καταρρέει ο τρούλος της Αγίας Σοφίας. Η ανακατασκευή του θα διαρκέσει έξι χρόνια.

1823.... Οι μουσουλμάνοι Αρβανίτες παραδίνουν το φρούριο του Ακροκορίνθου στο Θ. Κολοκοτρώνη μετά από διαπραγματεύσεις και με τον όρο να αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη με τον οπλισμό τους. Την προστασία επιβιβάσεως στα πλοία αναλαμβάνει ο Νικηταράς.

1863.... Ιδρύεται η Ένωση Ποδοσφαίρου της Αγγλίας (Football Association)και τίθενται οι πρώτοι κανονισμοί του αθλήματος. Μαζί γεννιέται και ο όρος soccer που προέρχεται από την σύντμηση των λέξεων: Social Ceremony.

1905.... Νορβηγία και Σουηδία υπογράφουν επίσημα το έγγραφο του διαχωρισμού των δυο χωρών. Ο βασιλιάς της Νορβηγίας Όσκαρ Β' παραιτείται από το θρόνο του.

       .... Την ίδια μέρα, στη Ρωσία, οι τυπογράφοι δημιουργούν εργατικό συμβούλιο (σοβιέτ) στην Αγία Πετρούπολη, υπό την ηγεσία του Τρότσκι.

1911.... Η κρητική Βουλή κηρύττει "εαυτήν διαλελυμένην". Οι εκλογές ορίζονται για τις 18 Μαρτίου.

1912.... Ο ελληνικός στρατός, υπό τον Αρχιστράτηγο Διάδοχο Κωνσταντίνο, εισέρχεται απελευθερωτής και νικηφόρος στην Θεσσαλονίκη, γενόμενος ενθουσιωδώς δεκτός από τους έλληνες κατοίκους. Ολόκληρη η τουρκική φρουρά από 25.000 οπλίτες, 1.000 αξιωματικούς, 1.200 ίππους και 70 πυροβόλα, υπό τον Χασάν Ταξίν Πασά, παραδίδεται άνευ όρων.

      ..... Την ίδια μέρα, ο Ελληνικός Στρατός (Ταξιαρχία Ιππικού), μετά από αγώνα εισέρχεται και απελευθερώνει το Λαγκαδά, ενώ οι Σέρβοι καταλαμβάνουν τα Σκόπια.

1921.... Η Πολωνία και η Γερμανία δέχονται τα σύνορα, που καθόρισε η Κοινωνία των Εθνών, στην Άνω Σιλεσία.

1929.... Εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το φράγμα του Μαραθώνα. Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η αμερικανική «Ούλεν». Βάσει συμβολαίου θα συνεχίσει να έχει στην ιδιοκτησία της και να εκμεταλλεύεται το έργο μέχρι το 1974. Με τον περιορισμό των υδάτων δημιουργείται μια λίμνη, από την οποία θα υδρεύονται η Αθήνα και ο Πειραιάς.

1944.... Οι Γερμανοί εκκενώνουν την Έδεσσα και την Σκύδρα.

1955.... Στην Αυστρία, το Κοινοβούλιο εγκρίνει τον νόμο περί μόνιμης ουδετερότητας της χώρας. Η 26η Οκτωβρίου καθιερώνεται ως Εθνική εορτή για να τιμήσει τη Διακήρυξη της ουδετερότητας.

       ..... Την ίδια μέρα, η ταινία του Ελία Καζάν «Επαναστάτης χωρίς αιτία», με πρωταγωνιστές τους Τζέιμς Ντιν και Νάταλι Γουντ, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, χωρίς την παρουσία του πρωταγωνιστή της, ο οποίος σκοτώθηκε λίγες εβδομάδες νωρίτερα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε ηλικία 24 ετών.

1956.... Θεμελιώνεται το Καυτατζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη, ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης και της μνήμης του πολιούχου της, του Αγίου Δημητρίου.

1982.... Με απόφαση της πολωνικής βουλής, τίθεται εκτός νόμου το ανεξάρτητο εργατικό συνδικάτο «Αλληλεγγύη» του Λεχ Βαλέσα.

1984.... Πραγματοποιείται η πρώτη εμφύτευση καρδιάς μπαμπουΐνου σε άνθρωπο. Η επέμβαση γίνεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Loma Linda στην Καλιφόρνια. Ωστόσο, η μικρή ασθενής θα πεθάνει μετά από 20 ημέρες.

1986.... Τραγωδία στο στάδιο Αλκαζάρ της Λάρισας. Στον αγώνα Λάρισα- ΠΑΟΚ (2-1), φωτοβολίδα που εκτοξεύει οπαδός του ΠΑΟΚ κόβει την καρωτίδα του 29χρονου δασκάλου Χαράλαμπου Μπλιώνα.

1993.... Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποβάλλει την παραίτησή του από την ηγεσία της ΝΔ μετά την εκλογική ήττα της 10ης Οκτωβρίου.

1994.... Οι ηγέτες του Ισραήλ και της Ιορδανίας υπογράφουν το κείμενο της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης, που τερματίζει μια εχθρότητα 46 ετών. Η υπογραφή γίνεται σε τελετή στην πόλη Άκαμπα της Ιορδανίας, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και 5.000 επίσημων προσκεκλημένων.

2002.... Περίπου 50 Τσετσένοι αυτονομιστές και 150 όμηροι είναι ο τραγικός απολογισμός του τερματισμού της ομηρίας εκατοντάδων ανθρώπων από Τσετσένους αντάρτες σε θέατρο της Μόσχας, όταν Ρώσοι κομάντος εισβάλλουν στο θέατρο εκτοξεύοντας δηλητηριώδη αέρια. Η ομηρία είχε ξεκινήσει 3 μέρες νωρίτερα.

---------------------------------------------------------- 

Σαν σήμερα το 1685 γεννήθηκε ο Ιταλός μουσικοσυνθέτης, Ντομένικο Σκαρλάτι, το 1795 ο Κερκυραίος μουσουργός και συνθέτης του «Εθνικού Ύμνου», Νικόλαος (Χαλκιόπουλος) Μάντζαρος, το 1879 ο Ρώσος Λέων Μπρονστάιν, γνωστότερος ως Τρότσκι, από τις ηγετικές μορφές της Οκτωβριανής Επανάστασης, το 1916 ο σοσιαλιστής πολιτικός και πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν, το 1926 ο τραγουδιστής, Πάνος Γαβαλάς, το 1947 η Αμερικανίδα γερουσιαστής και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, σύζυγος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον και το 1954 ο ποδοσφαιριστής, Βασίλης Χατζηπαναγής.

Την ίδια μέρα το 1822 πέθανε ο στρατιωτικός της οθωμανικής αυτοκρατορίας, Μαχμούτ Πασάς Δράμαλης, το 1957 ο κορυφαίος Ελληνας λογοτέχνης, Νίκος Καζαντζάκης και το 1972 ο ρώσος αεροναυπηγός και εφευρέτης του ελικοπτέρου Ιγκόρ Σικόρσκι.


NEWSLETTER