Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 11:07

Σαν σήμερα... 1η Δεκεμβρίου

Γράφτηκε από την
Σαν σήμερα... 1η Δεκεμβρίου

Σαν σήμερα... 1η Δεκεμβρίου

 

1167.... Οι μεγάλες πόλεις της Βορείου Ιταλίας σχηματίζουν τη Λίγκα της Λομβαρδίας.

1640.... Η Πορτογαλία επανακτά την ανεξαρτησία της από την Ισπανία, ύστερα από κατοχή 60 ετών.

1787.... Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ διορίζεται αυτοκρατορικός συνθέτης της Βιέννης, στη θέση του αποβιώσαντος Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ.

1797.... Συλλαμβάνεται στην Τεργέστη ο Ρήγας Φεραίος μαζί με το συνεργάτη του Χριστόφορο Περραιβό.

1818.... Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μυείται στη Φιλική Εταιρία.

1821.... Η Κόστα Ρίκα αποκτά το πρώτο της Σύνταγμα.

1834.... Ο Όθωνας και η κυβέρνηση εγκαθίστανται στην Αθήνα, τη νέα πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

1835.... Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο μεγαλύτερος παραμυθάς του κόσμου, εκδίδει το πρώτο βιβλίο του.

1860.... Ο Κάρολος Ντίκενς δημοσιεύει στο περιοδικό All The Year Round το πρώτο κεφάλαιο του μυθιστορήματός του "Μεγάλες Προσδοκίες".

1891.... Ο Καναδός γυμναστής Τζέιμς Νάισμιθ δημιουργεί ένα νέο παιχνίδι και το ονομάζει μπάσκετ-μπολ.

1893.... Η Ελλάδα πτωχεύει. Ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει στη Βουλή: "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν".

1900.... Η Νικαράγουα πουλά τα δικαιώματα της διώρυγας του Παναμά στις ΗΠΑ, έναντι 55 εκατομμυρίων δολαρίων.

1906.... Ανοίγει ο πρώτος κινηματογράφος στο Παρίσι, με το όνομα "Omnia Pathe", που στεγάζεται σε κτίριο, που κατασκευάστηκε αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό.

1913.... Η Κρητική Πολιτεία ενσωματώνεται στη ελληνική επικράτεια. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος κατέρχονται στα Χανιά και υψώνουν την ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά, στο λιμάνι των Χανίων. Με την συμβολική αυτή πράξη επισημοποιείται η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

1913.... Την ίδια μέρα, η αυτοκινητοβιομηχανία Ford εισάγει την πρώτη γραμμή παραγωγής στα εργοστάσιά της, καινοτομία που επιτρέπει τη μαζική παραγωγή και μειώνει το κόστος (Φορντισμός). Πηγή έμπνευσης για το Χένρι Φορντ αποτέλεσαν τα βιομηχανικά σφαγεία του Σικάγου.

1918.... Η Ισλανδία αυτονομείται από τη Δανία. Η Δανία αναγνωρίζει στην Ισλανδία ανεξαρτησία, με κοινό βασιλιά με τη Δανία, ενώ η Δανία ορίζεται αρμόδια για την άμυνα της Ισλανδίας και για την αντιπροσώπευσή της στις εξωτερικές της σχέσεις.

      .... Την ίδια μέρα ανακηρύσσεται το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, η μετέπειτα Γιουγκοσλαβία.

1922.... Ο Τούρκος ηγέτης Ισμέτ Πασάς διατάζει να εξοριστούν ένα εκατομμύριο Έλληνες, από την Τουρκία.

1931.... Αρχίζει η δίκη εναντίον των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων σχετικά με τη δημοσίευση ειδήσεων, που κλονίζουν την εμπιστοσύνη προς το εθνικό νόμισμα.

1944.... Οι υπουργοί που ανήκουν στο ΕΑΜ αποσύρονται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου.

1948.... Το επιτραπέζιο παιχνίδι Σκραμπλ λαμβάνει δίπλωμα ερευσιτεχνίας.

1953.... Εκδίδεται το περιοδικό PlayBoy από τον Χιου Χέφνερ.

1958.... Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ανεξαρτητοποιείται από τη Γαλλία.

1959.... 12 κράτη υπογράφουν τη Συνθήκη της Ανταρκτικής, με την οποία η ήπειρος καθιερώνεται ως προστατευόμενη περιοχή για επιστημονική έρευνα.

1982.... Κυκλοφορεί το άλμπουμ του Μάικλ Τζάκσον "Θρίλερ". Θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη επιτυχία από κάθε άλλο άλμπουμ της ποπ μουσικής, καθώς θα πουλήσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια αντίτυπα.

1988.... Η Μπεναζίρ Μπούτο εκλέγεται πρωθυπουργός του Πακιστάν και γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός ενός μουσουλμανικού κράτους.

1989.... Η Βουλή της Ανατολικής Γερμανίας καταργεί τον καθοδηγητικό ρόλο του κομμουνιστικού κόμματος στην πολιτική ζωή της χώρας.

1990.... Η Βρετανία ενώνεται με την ηπειρωτική Ευρώπη για πρώτη φορά μετά την εποχή των παγετώνων, όταν άγγλοι και γάλλοι εργάτες που εργάζονται για την κατασκευή του τούνελ της Μάγχης συναντώνται σε βάθος 40 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του αγγλικού καναλιού.

1991.... Το 80% των Ουκρανών τάσσεται σε δημοψήφισμα υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΣΣΔ.

1993.... Πεθαίνει σε ηλικία 130 ετών, στην πόλη Ρίβας της Νικαράγουας, η Χοσεφίνα Σαναρουσία, η οποία είχε επιβιώσει 33 κυβερνήσεων.

2001.... Η ΤWA πραγματοποιεί την τελευταία της πτήση, πριν από την εξαγορά της από την American Airlines.

---------------------------------------------------------------------------------

Σαν σήμερα το 1083 γεννήθηκε η βυζαντινή πριγκίπισσα και ιστορικός, Άννα Κομνηνή (Αλεξιάδα), το 1761 η Γαλλίδα γλύπτρια κέρινων ομοιωμάτων, Μαρί Τισό, δημιουργός του μουσείου Μαντάμ Τισό στο Λονδίνο, το 1792 ο στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρος Υψηλάντης, το 1935 ο Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, Γούντι Άλεν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Άλεν Στιούαρτ Κένινγκσμπεργκ, το 1943 ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής του ΜΙΤ, Νίκολας Νεγρεπόντε και το 1945 η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια, Μπέτι Μίντλερ.

Την ίδια μέρα το 1521 πέθανε ο Πάπας της Ρώμης, Λέων ο 10ος, κατά κόσμο Ιωάννης των Μεδίκων, το 1824 ο τσάρος Αλέξανδρος Α', το 1866 ο Ουαλός τοπογράφος, Τζωρτζ Έβερεστ, το όνομα του οποίου δόθηκε στο όρος Έβερεστ, το υψηλότερο της Γης, το 1973 ο ιδρυτής του κράτους του Ισραήλ και πρώτος πρωθυπουργός της χώρας Νταβίντ Μπεν Γκουριόν και το 1999 ο Σοβιετικός άλτης και παγκόσμιος ρέκορντμαν του ύψους, Βλαντιμίρ Γιαστσένκο.


NEWSLETTER