Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015 10:16

Σαν σήμερα... 6 Μαρτίου

Γράφτηκε από την

Σαν σήμερα... 6 Μαρτίου

 

1894.... Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», με πρώτο διευθυντή τον ποιητή, Γεώργιο Δροσίνη.

1899.... Η γερμανική χημική εταιρεία «Μπάγερ» λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ασπιρίνη.

1902.... Ιδρύεται η Ρεάλ Μαδρίτης από μία ομάδα ποδοσφαιρόφιλων, με επικεφαλής τον Χουάν Παντρός.

1910.... Αγροτική εξέγερση στο Κιλελέρ της Θεσσαλίας. Με προτροπή των μεγαλοτσιφλικάδων, ο στρατός ανοίγει πυρ και σκοτώνει στο χωριό Κιλελέρ δύο αγρότες, έπειτα από επεισόδια με τους σιδηροδρομικούς. Άλλοι δυο νεκροί στο χωριό Τσουλάρ μετατρέπουν σε φονική μάχη το συλλαλητήριο, που οργανωνόταν την ίδια μέρα στη Λάρισα.

1950... Οι ελληνικές εκλογές, που έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση του Λαϊκού Κόμματος και την εντυπωσιακή άνοδο της ΕΠΕΚ, οδηγούν σε μια κυβέρνηση υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο.

1951.... Αρχίζει η δίκη της Εθελ και του Τζούλιους Ρόζενμπεργκ, δύο αμερικανών κομμουνιστών που κατηγορούνται ότι έδωσαν πυρηνικά μυστικά στη Σοβιετική Ένωση. Θα καταδικαστούν σε θάνατο και θα εκτελεστούν το 1953.

1953.... Ο Γκιόργκι Μαξιμιλιάνοφ Μαλένκοφ, διαδέχεται τον Ιωσήφ Στάλιν στην πρωθυπουργία και στο αξίωμα του πρώτου γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

1964.... Ο πυγμάχος και Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Κάσιους Κλέι, ασπάζεται το Μωαμεθανισμό και αλλάζει το όνομά του σε Μοχάμεντ Αλι.

1983.... Στη Γερμανία, επιστρέφει στην εξουσία το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών με καγκελάριο τον Χέλμουτ Κολ.

1984.... Στη Βρετανία αρχίζουν απεργία οι ανθρακωρύχοι. Θα διαρκέσει 12 μήνες.

1992.... Ενεργοποιείται ένας ιός με το όνομα «Μιχαήλ Άγγελος», την επέτειο της γέννησης του μεγάλου αναγεννησιακού δημιουργού Μιχαήλ Άγγελου, προκαλώντας ζημιές σε εκατομμύρια PC σε όλο τον κόσμο.

 

Σαν σήμερα το 1475 γεννήθηκε ο Ιταλός αναγεννησιακός καλλιτέχνης Μιχαήλ Άγγελος και το 1928 ο βραβευμένος με Νόμπελ Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Την ίδια μέρα το 1994 πέθανε η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός, Μελίνα Μερκούρη (ΦΩΤΟ).

ΑΠΕ-ΜΠΕ