Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015 10:19

Σαν σήμερα... 12 Μαρτίου

Γράφτηκε από την
Σαν σήμερα... 12 Μαρτίου

Σαν σήμερα... 12 Μαρτίου

 

1889.... Η Coca Cola πωλείται για πρώτη φορά σε γυάλινα μπουκάλια.

1913.... Η Καμπέρα γίνεται πρωτεύουσα της Αυστραλίας.

1921.... Στην ΕΣΣΔ, ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης, Βλαντιμίρ Λένιν, ανακοινώνει τη νέα οικονομική πολιτική (ΝΕΠ), που επιτρέπει τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων.

1929.... Η Οπελ AG, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία, αγοράζεται από την Τζένεραλ Μότορς Κορπορέισον των ΗΠΑ, έναντι 120 εκατομμυρίων μάρκων.

1933.... Στη Γερμανία, ο Πάουλ φον Χίντενμπουργκ καταργεί τη σημαία της Γερμανικής Δημοκρατίας και δίνει εντολή να αναρτηθούν πλάι-πλάι η σβάστικα και η αυτοκρατορική σημαία.

1947.... Ο Αμερικανός πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν, παρουσιάζει το δόγμα του (Δόγμα Τρούμαν) για την καταπολέμηση του κομουνισμού. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων και ένταξη της χώρας στην αμερικανική σφαίρα επιρροής, καθώς και την έναρξη της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.

1951.... Κάνει το ντεμπούτο του στις εφημερίδες των ΗΠΑ, το κόμικ, "Ο Ντένις, ο τρομερός".

1989.... Η καθηγήτρια της βυζαντινολογίας, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, διορίζεται πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι.

1994.... Η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτονεί την πρώτη γυναίκα ιερέα.

       .... Την ίδια μέρα, αποδεικνύεται, πως η φωτογραφία, η οποία θεωρούταν, ότι απεικόνιζε το τέρας του Λοχ Νες, ήταν απάτη.

2000.... Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' ζητά συγγνώμη "από όσους στο παρελθόν υπέστησαν διώξεις στο όνομα του χριστιανισμού".

2005..... Ο Κάρολος Παπούλιας αναλαμβάνει Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. (ΦΩΤΟ)

Σαν σήμερα το 1881 γεννήθηκε ο ιδρυτής του σύγχρονου κοσμικού κράτους της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος αποκλήθηκε Ατατούρκ (πατέρας των Τούρκων). Την ίδια μέρα το 2002 πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού και το 2005 ο μουσικοσυνθέτης, Σταύρος Κουγιουμτζής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER