Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015 10:16

Σαν σήμερα... 17 Απριλίου

Γράφτηκε από την
Σαν σήμερα... 17 Απριλίου

Σαν σήμερα... 17 Απριλίου

 

1861.... Οι κάτοικοι της Βιρτζίνια ψηφίζουν σε συνέδριό τους την προσχώρηση της Πολιτείας τους στις ΗΠΑ.

1924.... Ιδρύεται η αλυσίδα θεατρικών και κινηματογραφικών επιχειρήσεων MGM, που "φιλοξένησε" αστέρες του Χόλιγουντ, όπως η Γκρέτα Γκάρμπο και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

1932.... Στην Αιθιοπία, ο Χαϊλέ Σελασιέ καταργεί τη δουλεία.

1934.... Η γαλλική κυβέρνηση αποφασίζει την απέλαση του πρώην ηγέτη των μπολσεβίκων, Λέον Τρότσκι.

1941.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γιουγκοσλαβία παραδίδεται στους Ναζί, έπειτα από 11 ημέρες πολιορκίας του Βελιγραδίου.

1961.... Επιχειρείται η αποτυχημένη απόβαση πρώην Κουβανών εξόριστων, εκπαιδευμένων στις ΗΠΑ, στον Κόλπο των Χοίρων, για την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο, στην Κούβα. Η ΕΣΣΔ καταδικάζει τόσο την επιχείρηση, που αποφασίστηκε από τον πρόεδρο Τζον Κένεντι, όσο και την απειλή μιας στρατιωτικής επέμβασης στην Κούβα.

       ..... Την ίδια μέρα, ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με το Όσκαρ πρωτότυπου τραγουδιού για τα «Παιδιά του Πειραιά», που ερμήνευσε η Μελίνα Μερκούρη στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» (1960) σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν.

1982.... Η βασίλισσα Ελισάβετ υπογράφει συνταγματική πράξη, που δίνει το δικαίωμα στον Καναδά να ορίζει το Σύνταγμά του.

1994..... Με την επανεκλογή του Ανδρέα Παπανδρέου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, λήγουν οι εργασίες του 3ου συνεδρίου του κινήματος.

Σαν σήμερα το 1935 γεννήθηκε ο διεθνούς φήμης Ελληνας σκηνοθέτης, Θεόδωρος Αγγελόπουλος. Την ίδια μέρα το 1790 πέθανε ο Αμερικανός εφευρέτης, πολιτικός και διπλωμάτης, Βενιαμίν Φραγκλίνος και το 2003 ο εφοπλιστής, Γιάννης Λάτσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER