Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015 10:55

Σαν σήμερα... 20 Απριλίου

Γράφτηκε από την
Σαν σήμερα... 20 Απριλίου

Σαν σήμερα... 20 Απριλίου

 

1453.... Ο Ελληνας πλοίαρχος Φλαντανελλάς, διασπώντας τον οθωμανικό αποκλεισμό, εισέρχεται στον Κεράτιο κόλπο και καταφέρνει να εφοδιάσει την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη.

1799.... Ο Γάλλος αυτοκράτορας, Ναπολέων Β' υπογράφει ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα των Εβραίων.

1862.... Ολοκληρώνεται η πρώτη δοκιμή παστερίωσης φρέσκου γάλακτος από τους Γάλλους επιστήμονες, Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.

1902.... Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το στοιχείο ράδιο.

1913.... Η διάσημη Αμερικανίδα χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν, πληροφορείται τον τραγικό θάνατο των παιδιών της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και αμέσως ανακοινώνει ότι αναστέλλει επ' αόριστον όλες τις εμφανίσεις της.

1914.... Η σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής, Λούης Τίκας.

1920.... Εναρξη των 7ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας (οι 6οι δεν έγιναν ποτέ λόγω πολέμου). Πρώτη εμφάνιση της σημαίας με τους 5 ολυμπιακούς κύκλους και πρώτη απαγγελία του Ολυμπιακού Ύμνου. Μελανό σημείο ο αποκλεισμός των κρατών, που ηττήθηκαν στον πόλεμο (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία), αφού το πνεύμα των αγώνων δεν θέλει τη διάκριση λόγω πολιτικών διαφορών.

1925.... Εγκαινιάζεται ο ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα και ξεκινά το στοίχημα στις ιπποδρομιακές κούρσες.

1979.... Στην Αίγυπτο, ο Ανουάρ Σαντάτ, σε δημοψήφισμα, που γίνεται για να κριθεί από το λαό η αποδοχή ή όχι της συμφωνίας ειρήνευσης με το Ισραήλ, πετυχαίνει σαρωτική νίκη.

1999.... 13 μαθητές σκοτώνονται στο Λύκειο Κόλουμπαϊν των ΗΠΑ, όταν δύο συμμαθητές τους ανοίγουν πυρ με αυτόματα και χειροβομβίδες.

2000.... O Παναθηναϊκός νικά στον τελικό της Ευρωλίγκα τη Μακάμπι με 73-67 στη Θεσσαλονίκη και στέφεται για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ευρώπης.

Σαν σήμερα το 1889 γεννήθηκε ο δικτάτορας της Ναζιστικής Γερμανίας, Αδόλφος Χίτλερ, το 1893 ο Ισπανός ζωγράφος και γλύπτης, Χουάν Μιρό, το 1941 ο Αμερικανός ηθοποιός, Ράιαν Ο Νιλ και το 1949 η Αμερικανίδα ηθοποιός, Τζέσικα Λανγκ. Την ίδια μέρα το 1959 πέθανε ο γλωσσολόγος καθηγητής και υπέρμαχος της καθιέρωσης της δημοτικής, Μανώλης Τριανταφυλλίδης και το 1999 ο ηθοποιός, Νίκος Ρίζος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER