Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015 10:16

Σαν σήμερα... 23 Απριλίου

Γράφτηκε από την
Σαν σήμερα... 23 Απριλίου

Σαν σήμερα... 23 Απριλίου

 

1821.... Μάχη της Αλαμάνας. Οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις υπό τους Δυοβουνιώτη, Πανουργιά και Διάκο αντιμετωπίζουν στη γέφυρα της Αλαμάνας (περιοχή Θερμοπυλών) τις υπέρτερες οθωμανικές ορδές του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ και ηττώνται.

1896.... Στη Νέα Υόρκη, οι Αμερικανοί παρακολουθούν για πρώτη φορά κινηματογραφική ταινία σε σκοτεινή αίθουσα.

1920.... Το Εθνικό Τουρκικό Συμβούλιο υπό τον Μουσταφά Κεμάλ ανατρέπει την κυβέρνηση του σουλτάνου, Μεχμέτ ΣΤ' και δημοσιεύει προσωρινό σύνταγμα.

1933.... Ιδρύεται στη Γερμανία η Γκεστάπο, η μυστική αστυνομία των Ναζί.

1941.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ελλάδα υπογράφει ανακωχή με τη Γερμανία. Ο στρατηγός Τσολάκογλου υπογράφει την παράδοση του ελληνικού στρατού στα ναζιστικά στρατεύματα που είχαν εισβάλει στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α' και η κυβέρνηση του Εμμανουήλ Τσουδερού μετακινούνται στην Κρήτη.

1967.... Το διαστημόπλοιο Σογιούζ 1 τίθεται σε τροχιά με επιβάτη τον κοσμοναύτη, Βλαντιμίρ Κομάροφ. Θα σκοτωθεί κατά την επάνοδό του στη Γη, όταν το σκάφος θα συντριβεί.

1973.... Οι εφημερίδες "Βραδυνή" και "Θεσσαλονίκη" δημοσιεύουν δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή εναντίον της δικτατορίας και οι αρχές αποφασίζουν την κατάσχεση των φύλλων τους.

1985.... Η εταιρεία Κόκα Κόλα ανακοινώνει ότι θα αλλάξει την κλασική συνταγή της για την παρασκευή του δημοφιλούς αναψυκτικού, κάτι που τελικά δε θα συμβεί μετά από τις έντονες αντιδράσεις των καταναλωτών.

1990.... Η Ναμίμπια γίνεται το 160ο μέλος του Ο.Η.Ε. και 50ο μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

1999.... Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν το κτίριο της σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS), σκοτώνοντας 16 εργαζόμενους σε αυτήν.

2010.... Η Ελλάδα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό ανακοινώνει από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Σαν σήμερα το 1564, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο (3 Μαΐου με το Γρηγοριανό), γεννήθηκε ο σημαντικότερος ίσως θεατρικός συγγραφέας όλων των εποχών, ο Αγγλος Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Την ίδια μέρα, 52 χρόνια αργότερα, το 1616, ο κορυφαίος δραματουργός πέθανε. Το 1916 γεννήθηκε ακόμη ο διακεκριμένος ζωγράφος, Γιάννης Μόραλης και το 1936 ο Αμερικανός στιχουργός και τραγουδιστής, Ρόι Ορμπισον, πρωτοπόρος του ροκ εν ρολ.

 

Την ίδια μέρα το 303 απαγχονίστηκε από τους Ρωμαίους ο Άγιος Γεώργιος, προστάτης του ελληνικού πεζικού και της Αγγλίας, το 1616 πέθανε ο Ισπανός συγγραφέας, Μιγκέλ ντε Θερβάντες, δημιουργός του "Δον Κιχώτη" και το 1827 ο ήρωας της ελληνικής επανάστασης, Γεώργιος Καραϊσκάκης. Υπέκυψε στο θανατηφόρο τραύμα, που δέχτηκε την προηγούμενη μέρα, ανήμερα της γιορτής του. Δευτερόλεπτα πριν εκπνεύσει εξέφρασε την πεποίθηση ότι πυροβολήθηκε από "φίλιο" χέρι. Τέλος το 1998 πέθανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ιδρυτής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER