Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015 12:41

«Ο Μυστικός Τύπος της Μεσσηνίας» του Νίκου Ι. Ζερβή

Γράφτηκε από την
«Ο Μυστικός Τύπος της Μεσσηνίας» του Νίκου Ι. Ζερβή

«Ο Μυστικός Τύπος της Μεσσηνίας» τόσο στα χρόνια της Κατοχής (1941-44) όσο και σε αυτά της «λαϊκής εξουσίας» μετά την απελευθέρωση (1944) όπως την ονομάζει ο συγγραφέας, είναι το θέμα του νέου βιβλίου του γνωστού καλαματιανού ιστοριοδίφη Νίκου Ι. Ζερβή, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Στον πρόλογο του βιβλίου ο ίδιος ο Νίκος Ι. Ζερβής αναφέρεται σε συντομία στον άξονα των περιεχομένων δίνοντας το κλίμα μέσα στο οποίο εκδόθηκαν οι διάφορες εφημερίδες από ποιούς και τι προσανατολισμό είχαν. Οι εφημερίδες γράφουν και ιστορία την οποία ο συγγραφέας παρουσιάζει, σχολιάζει και αναλύει ανάλογα με το πολιτικοϊδεολογικό στίγμα του κάθε εντύπου.

Το βιβλίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους ενδιαφέρονται για τα τότε τεκταινόμενα και αξίζει να μελετηθεί αναλυτικά και για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

Οπως σημειώνει ο συγγραφέας στον πρόλογό του, «κατά την διάρκεια της πρώτης Γερμανικής Κατοχής (29.4.1941 - 18.6.1941) και της Ιταλικής Κατοχής (18.6.1941 - 8.9.1943) ως και της δεύτερης Γερμανικής Κατοχής (8.9.1943 - 5.9.1944) στη Μεσσηνία, κυκλοφόρησαν Εφημερίδες και Δελτία Ειδήσεων από τις Οργανώσεις Αντιστάσεως, εναντίον των Κατακτητών και για την πληροφόρηση των σκλαβωμένων Ελλήνων. Επρόκειτο για έντυπα του Μυστικού Τύπου, που ενίσχυαν το φρόνημα του Λαού να αντισταθεί εναντίον της εχθρικής Κατοχής της Πατρίδας και διατράνωναν την πίστη του για  την τελική νίκη των Συμμάχων εναντίον των δυνάμεων του Αξονος. Θα  πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις εφημερίδες, εκτός ελαχίστων, ήταν βραχύβιες».

«Οι Εφημερίδες και τα Δελτία Ειδήσεων, που παρουσιάζονται κατά χρονολογική σειρά της κυκλοφορίας τους, λέει ο Νίκος Ζερβής, είχαν ως εκδότες το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, την ΕΑ και το ΚΚΕ, που κυριαρχούσε στις διοικήσεις τους. Κατά συνέπειαν, απηχούσαν τις θέσεις των ανωτέρω Οργανώσεων με κυρίαρχη εκείνη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Εξ άλλου, κατασυκοφαντούσαν συστηματικά τις Εθνικές Οργανώσεις, που είχαν δημιουργηθεί στη Μεσσηνία και δρούσαν εκτός του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ(ΚΚΕ), ως «αντεθνικές», «προδοτικές», «αντιδραστικές», «φιλοβασιλικές» ως και με άλλα παρόμοια ηχηρά επίθετα, τις οποίες τελικώς κατόρθωσαν να διαλύσουν...

Παράλληλα με τις Οργανώσεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, που κυριαρχούνταν από το ΚΚΕ, άρχισαν να εμφανίζονται οι Οργανώσεις «Μεγάλη Ελλάς» και «Εθνική Φάλαγξ» ως παραρτήματα της Οργανώσεως ΡΑΝ (Ρωμυλία - Αυλών - Νήσοι) του συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Βεντήρη ως και «Ιερή Φλόγα» της Νεολαίας του Εθνικού Ενωτικού Κόμματος του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Τότε, συγκροτήθηκε και το ΕΔΕΜ (Εθνικόν Δημοκρατικόν Ελευθεριακόν Μέτωπον) από Μεσσήνιους πατριώτες, κυρίως από την Καλαμάτα.

Τον Ιούνιο του 1941 καταβάλλεται μια προσπάθεια από τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού να συγκροτηθεί μια Οργάνωση Αξιωματικών, η οποία, τελικώς δεν ευοδώθηκε. Στις αρχές του 1943 δημιουργήθηκε η Οργάνωση ΕΣ (Ελληνικός Στρατός) από τους αξιωματικούς της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοικήσεως Μεσσηνίας. Αμέσως, άρχισε η συγκρότηση ανταρτικών τμημάτων στις ορεινές περιοχές του Ταϋγέτου και Πάρνωνος (Αλαγονία, Φαλαισία, Δάσος Βασιλικής) και Τριφυλίας». Και συνεχίζει:

«Οι Εθνικές Οργανώσεις κατέστησαν γνωστή την ίδρυσή τους με προκηρύξεις στις οποίες ανέπτυσαν και τον σκοπό τους. Οι  Οργανώσεις αυτές δεν κυκλοφόρησαν κάποια Εφημερίδα ή Δελτίο Ειδήσεων, δεδομένου ότι δεν διέθεταν τα απαιτούμενα μέσα (τεχνικά και χρηματικά) και δεν είχαν το αναγκαίο πολιτικό προσωπικό, σε αντίθεση με το ΚΚΕ που διέθετε τα πάντα.

Την δημιουργία των Εθνικών Οργανώσεων δεν έβλεπε με καλό μάτι το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ(ΚΚΕ) και άρχισε αμέσως να τις υπονομεύει, με τα έντυπά  του (εφημερίδες και προκηρύξεις) γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την διεξαγωγή αδελφοκτόνων συρράξεων. Ετσι, κατόρθωσε να τις διαλύσει (Οκτώβριος 1943) και να μονοπωλήσει τον αγώνα όχι μόνο στη  Μεσσηνία, αλλά και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, με τραγικές συνέπειες τόσο για τον άμαχο πληθυσμό, όσο και για την Πατρίδα». 

Και καταλήγει:«Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στην παρουσίαση του Μυστικού Τύπου, που κυκλοφορούσε στα χρόνια της Κατοχής έχουμε συμπεριλάβει και τις παραδοσιακές εφημερίδες της Καλαμάτας που  κυκλοφόρησαν την περίοδο της Απελευθερώσεως (6.9 - 9.9.1944) ως και εκείνες της «Λαϊκής Εξουσίας» του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ(ΚΚΕ) μετά την κατάληψη της Καλαμάτας, από τις δυνάμεις του, δηλαδή από τις 10 Σεπτεμβρίου 1944 ως και τον Οκτώβριο του 1944, μετά την Απελευθέρωση της Αθήνας και την άφιξη της Κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητος. Θα πρέπει να τονισθεί ότι κατά την διάρκεια της «Λαϊκής Εξουσίας» κυκλοφορούσαν μόνον οι εφημερίδες που στήριζαν τις θέσεις του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ(ΚΚΕ). Ηταν και αυτό ένα πρώτο δείγμα, ανάμεσα στα άλλα, τι θα συνέβαινε αν στο Κίνημα του Δεκεμβρίου 1944 στην Αθήνα είχε επικρατήσει το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ(ΚΚΕ)».

                              


NEWSLETTER