Κυριακή, 26 Απριλίου 2015 10:19

Σαν σήμερα... 26 Απριλίου

Γράφτηκε από την
Σαν σήμερα... 26 Απριλίου

Σαν σήμερα... 26 Απριλίου

 

1831.... Δημοσιεύεται ο πρώτος νόμος περί τύπου στην Ελλάδα, που εγείρει θύελλα διαμαρτυριών κατά του κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια.

1877.... Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από Γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.

1929.... Βρετανοί πιλότοι πραγματοποιούν, για πρώτη φορά, χωρίς ενδιάμεση στάση, το ταξίδι Λονδίνο-Ινδία, απόστασης 4.130 μιλίων.

1933.... Στην Ελλάδα, καθιερώνεται η δικαστική τήβεννος για τους εφέτες και αρεοπαγίτες, κατά την ώρα της άσκησης του λειτουργήματός τους.

1937.... Η γερμανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει και καταστρέφει τη βασκική πόλη της Γκουέρνικα (Γκερνίκα) στην Ισπανία. Από αυτό το τραγικό γεγονός, ο Πάμπλο Πικάσο εμπνέεται τον πίνακά του «Γκουέρνικα».

1944.... Ανασχηματίζεται η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο. Πρωθυπουργός ορκίζεται ο Γεώργιος Παπανδρέου, με αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

1964.... Η νήσος Ζανζιβάρη και η ηπειρωτική Τανγκανίκα σχηματίζουν το κράτος της Τανζανίας, στη δυτική Αφρική.

1986.... Πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ της Σοβιετικής Ένωσης (Ουκρανία). Πρόκειται για το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, μετά από έκρηξη σε έναν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού.(ΦΩΤΟ)

1996.... Η ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμο για την καθιέρωση της 24ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

1999.... Ο αργεντινός πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής, Ντιέγκο Μαραντόνα, συλλαμβάνεται στο Μπουένος Άιρες για κατοχή ναρκωτικών.

Σαν σήμερα το 121 γεννήθηκε ο Μάρκος Αυρήλιος, στωικός φιλόσοφος και αυτοκράτορας της Ρώμης, το 1798 ο Ευγένιος Ντελακρουά, Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος («Η σφαγή της Χίου»), και το 1900 ο Τσαρλς Ρίχτερ, Αμερικανός γεωφυσικός, εφευρέτης της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης του σεισμικού μεγέθους. Την ίδια μέρα το 1861 πέθανε ο Γιάκομπ Φίλιπ Φαλμεράυερ, Αυστριακός περιηγητής, δημοσιογράφος, πολιτικός και ιστορικός, περισσότερο γνωστός για τις θεωρίες του σχετικά με τη φυλετική καταγωγή των Νεοελλήνων και το 1989 η Αμερικανίδα κωμικός, Λουσίλ Μπολ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER