Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2015 10:16

Σαν σήμερα... 2 Ιουλίου

Γράφτηκε από την
Σαν σήμερα... 2 Ιουλίου

Σαν σήμερα... 2 Ιουλίου

 

963.... Ο Νικηφόρος Φωκάς ανακηρύσσεται από το στρατό αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

1860.... Ιδρύεται η πόλη του Βλαδιβοστόκ στη Ρωσία.

1905.... Στη Γαλλία, σύμφωνα με νόμο, οι ημερήσιες ώρες εργασίας των ανθρακωρύχων μειώνονται σε εννιά.

1910.... Ο Όσκαρ Τάιμ είναι ο πρώτος άνθρωπος, που διασχίζει τον Αρκτικό Κύκλο με αυτοκίνητο.

1912.... Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία δημιουργούν συμμαχία ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1913.... Τα στρατεύματα της Σερβίας κατατροπώνουν, μετά από την πιο αιματηρή μάχη της εκστρατείας τους, τα βουλγαρικά στρατεύματα και συλλαμβάνουν 5.000 αιχμαλώτους.

1916.... Αρχίζει το πρώτο «Κόπα Αμέρικα», το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των χωρών της Νοτίου Αμερικής.

1932.... Αποφασίζεται η καθιέρωση της θερινής ώρας στην Ελλάδα.

1934.... Η αμερικανική εταιρία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, Fox Corp υπογράφει συμβόλαιο με την 6χρονη, παιδί-θαύμα, Σίρλεϊ Τεμπλ.

1937.... Η Αμερικανίδα πιλότος Αμέλια Έρχαρτ και ο Γάλλος πλοηγός, Φρεντ Νοόναν, εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια πτήσης, με στόχο να κάνουν για πρώτη φορά τον κύκλο της γης ακολουθώντας τη νοητή γραμμή του ισημερινού.

1942.... Β' παγκόσμιος Πόλεμος: Οι βρετανικές δυνάμεις σαρώνουν τον Άξονα με επίθεση στο Ελ Αλαμέιν, στη Βόρεια Αφρική.

1964.... Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον υπογράφει το νόμο για τα δικαιώματα του πολίτη, που απαγορεύει τις φυλετικές διακρίσεις.

       .... Την ίδια μέρα, η Ουάσινγκτον ανακοινώνει ότι η αδελφή του Φιντέλ Κάστρο, Χουανίτα, υπήρξε πληροφοριοδότης της CIA για 4 χρόνια.

1966.... Ο Φρανκ Σινάτρα ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Strangers in the night». 

1976.... Το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ, διαιρεμένα από το 1954, επανενώνονται στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ, δημιουργώντας ένα ενιαίο κράτος με πρωτεύουσα το Ανόι.

1985.... Ο Αντρέι Γκρομίκο γίνεται Πρόεδρος της ΕΣΣΔ και ο Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε τον αντικαθιστά στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.

1989.... Ορκίζεται η Κυβέρνηση υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη, ο οποίος διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών.

1992.... Το Λουξεμβούργο γίνεται η πρώτη χώρα, που επικυρώνει τη συνθήκη του Μάαστριχτ για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

1994.... Ο αμυντικός της Εθνικής Κολομβίας, Αντρέ Εσκομπάρ, δολοφονείται από αγνώστους, που του χρέωσαν την αποτυχία της ομάδας στο Μουντιάλ των ΗΠΑ. Αφορμή το αυτογκόλ, που πέτυχε κατά τη διάρκεια του αγώνα ΗΠΑ - Κολομβία (2-1) στην προημιτελική φάση.

      .... Την ίδια μέρα στην Αλβανία, δικαστήριο καταδικάζει τον πρώην κομμουνιστή Πρόεδρο, Ραμίζ Αλία, σε 9 χρόνια φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών.

1996.... Η Βόρεια Επαρχία της Αυστραλίας εγκρίνει τον πρώτο -στον κόσμο- νόμο περί ευθανασίας για ασθενείς που είναι σε μη αναστρέψιμη κατάσταση. Αργότερα ο νόμος θα ακυρωθεί.

2001.... Το αεροδρόμιο του Λίβερπουλ μετονομάζεται σε " Διεθνές Αεροδρόμιο Τζον Λένον", προς τιμήν του "σκαθαριού", που κατάγεται από την πόλη.

Σαν σήμερα το 1877 γεννήθηκε ο Ελβετός συγγραφέας και νομπελίστας, Χέρμαν Έσε («Ο λύκος της στέπας»), το 1884 ο Γερμανός νευρολόγος, Αλφόνς Μαρία Γιάκομπς, ο οποίος ανακάλυψε το σύνδρομο Κρόιτσελφ - Γιάκομπς, το 1904 ο Γάλλος τενίστας και σχεδιαστής της γνωστής φίρμας ρούχων με σήμα το κροκοδειλάκι, Ζαν Ρενέ Λακόστ, το 1925 ο πρώην πρωθυπουργός του Κονγκό, Πατρίς Λουμούμπα και το 1939 ο Αλέκος Παναγούλης, ήρωας της αντίστασης κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Την ίδια μέρα το 1566 πέθανε ο Γάλλος μελλοντολόγος Νοστράδαμος, κατά κόσμον Μισέλ ντε Νοτρ Νταμ, το 1778 ο Γάλλος φιλόσοφος και διαφωτιστής, Ζαν Ζακ Ρουσό και το 1961 αυτοκτόνησε ο Αμερικανός συγγραφέας και νομπελίστας, Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER