Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015 10:16

Σαν σήμερα... 23 Ιουλίου

Γράφτηκε από την
Σαν σήμερα... 23 Ιουλίου

Σαν σήμερα... 23 Ιουλίου

776 π.Χ....Αρχίζουν στην Ολυμπία οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

1821.... Μετά από συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών στις 21 Ιουλίου, η Μονεμβασιά παραδίδεται στους Έλληνες.

1903.... Η εταιρεία Ford πουλά στο Ντιτρόιτ το πρώτο της αυτοκίνητο, το μοντέλο Α, το οποίο κοστίζει 850 δολάρια κι αναπτύσσει τελική ταχύτητα 48 χλμ. / ώρα. Σχεδιαστής του είναι ο Χένρι Φορντ.

1911.... Η Κωνσταντινούπολη ερημώνει μετά από τεράστια πυρκαγιά. Στάχτη γίνονται 7.000 σπίτια.

1912.... Επιστρέφει στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας (ΦΩΤΟ) μετά τις επιτυχίες του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης και στους διεθνείς αγώνες του Βερολίνου και αποβιβάζεται στο σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου, όπου ο λαός του επιφυλάσσει ενθουσιώδη υποδοχή. 

1914.... Η Αυστροουγγαρία αποστέλλει τελεσίγραφο στη Σερβία, μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστρίας διαδόχου Φερδινάρδου από Σέρβο, αξιώνοντας αποζημιώσεις. Η μεταξύ τους διαμάχη θα οδηγήσει στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1926.... Η εταιρεία "Φοξ Φιλμ" αγοράζει τα δικαιώματα από τη "Μουβιτάουν" για να μπορεί να εγγράφει ήχο στις κινηματογραφικές ταινίες.

1930.... Στην Ιταλία, 2.500 είναι οι νεκροί και 4.250 οι τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό που πλήττει την περιοχή της Νάπολης και της Απουλίας.

1952.... Πραξικόπημα στην Αίγυπτο. Ομάδα νεαρών αξιωματικών στρατού και αεροπορίας καταλαμβάνουν το Κάιρο και μεγάλες πόλεις. Τρεις ημέρες αργότερα το πραξικόπημα χαρακτηρίζεται επανάσταση, (Ιουλιανή επανάσταση), και ο βασιλιάς Φαρούκ θα υποχρεωθεί σε παραίτηση υπέρ του διαδόχου και θα εγκαταλείψει την Αίγυπτο.

     ..... Την ίδια μέρα τίθεται σε ισχύ, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), προδρομική μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1953.... Αρχίζει η δίκη του συλληφθέντος κομμουνιστή Νίκου Πλουμπίδη και των συνεργατών του στο Στρατοδικείο Αθηνών. Θα εκτελεστεί στις 14 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.

1974.... Πνιγμένη στο αίμα του εγκλήματος στην Κύπρο, η χούντα της Αθήνας καταρρέει. Σε σύσκεψη με τη συμμετοχή και πολιτικών, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην Κύπρο, παραιτείται από την προεδρία ο διορισμένος Νίκος Σαμψών και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.

1986.... Στο Λονδίνο, ο πρίγκιπας Άντριου, δούκας του Γιορκ, παντρεύεται τη Σάρα Φέργκιουσον στο αββαείο του Γουέστμινστερ.

1992.... Αρχίζει στο Βόλο η δίκη για το θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε στις μαθητικές εξεγέρσεις στην Πάτρα. Κύριος κατηγορούμενος ο Γιάννης Καλαμπόκας.

Σαν σήμερα το 1892 γεννήθηκε ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σελασιέ, το 1957 ο κορυφαίος Ελληνας καλαθοσφαιριστής, Νίκος Γκάλης και το 1974 ο Αμερικανός αθλητής του στίβου, Μόρις Γκριν. Την ίδια μέρα το 1757 πέθανε ο Ιταλός συνθέτης, Ντομένικο Σκαρλάτι, το 1966 ο Αμερικανός ηθοποιός, Μοντγκόμερι Κλιφτ και το 1996 η ηθοποιός, Αλίκη Βουγιουκλάκη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER