Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015 09:02

Συλλήψεις και καταδίκες με το ιδιώνυμο το 1930

Γράφτηκε από τον
Συλλήψεις και καταδίκες με το ιδιώνυμο το 1930

Συμβολή στην τοπική ιστορία του ΚΚΕ

Του Ηλία Μπιτσάνη

Η υπόθεση των συλλήψεων βεβαίως έγινε αντικείμενο ρεπορτάζ και στις τοπικές εφημερίδες. Η εκδοχή της Ειδικής Ασφάλειας παρουσιάζεται από τη «Σημαία» με το περιτύλιγμα των… αποκλειστικών πληροφοριών και ύφος… Πουαρώ: «Η προχθεσινή σύλληψη των κομμουνιστών Ποτηριάδη, Γ. Μπιλάλη και Ν. Τσουμπράκου και η επακολουθήσασα ανεύρεσις και κατάσχεσις του επισήμου αρχείου του ενταύθα κομμουνιστικού τμήματος, πρέπει να θεωρηθεί θρίαμβος της ενταύθα διοικήσεως Χωροφυλακής Μεσσηνίας και ιδιαιτέρως των αστυνομικών Π. Βιργινίου ανθυπασπιστού και Ναθαναήλ ενωματάρχου, οίτινες με προφανή κίνδυνον της ζωής των, παρηκολούθουν από ημερών διάφορα ύποπτα πρόσωπα φθάνοντας ακόμη και μέχρι του τόπου ένθα λαμβάνουν χώραν οι συσκέψεις των κομμουνιστών. Λεπτομέρειες των εκ του ελέγχου ων κατασχεθέντων αρχείων προκυψάντων στοιχείων και της δράσεως των εις την ανατρεπτικήν προπαγάνδα ενεχομένων προσώπων, η αστυνομία απέφυγε επιμελώς να δώση. Καθ' α όμως είμαστε εις θέσιν να γνωρίζομεν εξ απολύτου εγκύρου πηγής, η αστυνομία ευρίσκεται επί τα ίχνη πάντων τούτων, η σύλληψις των οποίων προφανώς θα προκαλέση κατάπληξιν. Διότι αν αι πληροφορίαι μας είναι αληθείς - και δεν είναι δυνατόν να συμβεί άλλως -εις την περί ου πρόκειται ανατρεπτικήν προπαγάνδαν, ενέχονται και πρόσωπα κατέχοντα οπωσδήποτε καλήν κοινωνικήν θέσιν και απολαμβάνοντα μεγίστης εκτιμήσεως.

Η ΔΡΑΣΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Η δράσις των καταζητουμένων προσώπων, ως επίσης και τινών εκ των συλληφθέντων, καθ' α τουλάχιστον ηδυνήθημεν να εξακριβώσωμεν, εκτός της εντατικής μεταξύ των διανοουμένων της πόλεώς μας προπαγάνδας, επεξετείνετο και μέχρι της οικονομικής ενισχύσεως του κομμουνιστικού σωματείου «Εργατική Βοήθεια» εις την οποίαν ανελάμβανον να εγγράφουν συνδρομητάς και της οποίας τις κάρτες διένειμον μεταξύ των συμπαθούντων τον αγώνα των κομμουνιστικών οργανώσεων. Είναι δε οι συμπαθούντες προς το κομμουνιστικόν κόμμα, όχι ολίγοι εργάται και ιδία υποδηματοποιοί ως εξάγεται εκ του κατασχεθέντος κομμουνιστικού αρχείου.

ΠΟΙΟΝ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ

Το έργον των εντοπίων κομμουνιστών περιορίζετο κυρίως εις την άσκησιν εντατικής προπαγάνδας μεταξύ των εργατών διαφόρων εργοστασίων και ιδίως των εργοστασίων υποδηματοποιίας όπου είχον τους περισσότερους πυρήνες των.

Αλλο έργον των εντοπίων κομμουνιστών, ήτο η άσκησις προπαγάνδας εις τους εργατικούς πληθυσμούς της Μεσσηνίας και ιδίως εις τους συνεταιρισμούς. Και εις αυτούς είχαν την λεγόμενην φράξιάν των η οποία ενήγει συστηματικώς προσηλυτισμόν των αγροτών εις τας ιδέας του κομμουνισμού.

Καθ' α διεπιστώθη, οι κομμουνισταί είχον δημιουργήσει προ πολλού πυρήνας εις την πόλιν μας, την οποίαν είχον διαιρέσεις εις διαφόρους τομείς και τετράγωνα. Ως δε εξάγεται εκ του κατασχεθέντος αρχείου, εις έκαστον τετράγωνον ή τομέαν υπήρχε επιτροπή δράσεως η οποία μοναδικόν της έργον είχεν την καθοδήγησην της εργασίας των εις την περιοχήν της ευρισκομένων κομμουνιστικών πυρήνων αφ' ενός και αφ' ετέρου την άσκησιν προπαγάνδας πλέον ή συστηματικής μεταξύ των εργατών. Δέον να σημειωθή ότι καίτοι η εργασία αυτή ήτο κατανεμημένη κατά τρόπον ούτως ειπείν επιστημονικόν, εν τούτοις ουδέν απέφερεν όσον αφορά την αύξηση του αριθμού των συντρόφων, οι οποίοι εσχάτως εξεδήλουν παντοιοτρόπως την απογοήτευσίν των. Ουχ ήττον όμως παραμένει σταθερώς βεβαιωμένον ότι υπήρχον και εις την πόλιν μας μερικοί κομμουνισταί εργαζόμενοι «συνειδητά» κατά το αρχείον των, όπερ κετεσχέθη, υπέρ της ταχυτέρας καταλύσεως του μπουρζουάδικου οικοδομήματος όπως το αποκαλούν το αστικό καθεστώς.

ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Και αυτά μεν όσον αφορά την δράσιν των καταζητουμένων προσώπων και τινών εκ των συλληφθέντων και κρατουμένων εν των αστυνομικώ τμήματι κομμουνιστών, εντός της περιφερείας των Καλαμών και τινός τμήματος της Επαρχίας Μεσσήνης.

Αλλ' όσον αφορά όμως τις σχέσεις των ενταύθα κομμουνιστών μετά των συντρόφων του κέντρου και ιδία του Πολιτικού Γραφείου του κομμουνιστικού κόμματος δεν υπάρχουν συγκεκριμέναι και θετικές πληροφορίαι. Και είναι μεν αληθές ότι το ενταύθα κομμουνιστικόν τμήμα ευρίσκετο εις διαρκήν επαφήν μετά του κέντρου τας διαταγάς του οποίου εξετέλει πιστώς, ουχ ήττον όμως δεν κατορθώθη εισέτι να εξακριβωθή εάν και κατά πόσον το κέντρον ενίσχυε τους ενταύθα κομμουνιστάς.

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ

Πρέπει να ομολογηθή ότι η κομμουνιστική νεολαία των Καλαμών είχε στρέψει την προσοχήν της, κυρίως εις την άσκησιν προπαγάνδας εις τον στρατόν. Προς τον σκοπόν δε τούτον εχρησιμοποίει πάντοτε νεολαίους ικανούς και ευπαρουσίαστους.

ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΝ

Οι κομμουνισταί και ιδίως οι νεολαίοι, ενήργουν εντατικήν προπαγάνδαν και μεταξύ των ανδρών της Διοικήσεως Χωροφυλακής Μεσσηνίας, τους οποίους προσπαθούσαν να περάσουν με το μέρος τους, ίνα τους προδίδουν τις κινήσεις της Ειδικής Ασφάλειας και αποφεύγουν ούτω τας συλλήψεις. Προ μηνών είχε συλληφθεί εις νεολαίος κομμουνιστής, κατηγορούμενος ακριβώς διότι επιχείρησε να προπαγανδίση χωροφύλακα.

Η ΔΥΝΑΜΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ

Εις την περιφέρειαν των Καλαμών οι κομμουνισταί, είναι αλήθεια ότι δεν έχουν δύναμιν. Αν εξαιρέση κανείς τα μέλη του κόμματος, ελάχιστα άλλωστε, οι εναπομείναντες είναι απλώς συμπαθούντες, και καμίαν απολύτως ενεργόν ανάμειξιν έχουν εις την κίνησιν. Οι κομμουνιστές την μεγαλυτέραν δύναμιν φαίνεται ότι είχαν εις την επαρχίαν Πυλίας, όπου υπήρχε και η έδρα της Αχτιδικής Επιτροπής και όπου καθημερινώς εξεστράτευον διά την λήψιν οδηγιών.

Φαίνεται δε ότι και εις την Πυλία ευρίσκοντο ή ευρίσκονται τα αποφασιστικότερα στελέχη των. Αλλωστε τούτο το απέδειξε και η προχθεσινή δίκη των κομμουνιστών καθ' ήν διεπιστώθη ότι και εις τα μικρότερα χωριά της Πυλίας, ως είναι η Ταβέρνα, η Λαχανάδα, η Λογγά, το Χαρακοποιό, η Κορώνη και άλλα μεγαλύτερα χωριά, υπάρχουν κομμουνιστικοί πυρήνες εν πλήρει δράσει.

ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Συντάκτης μας, μεταβάς χθες το απόγευμα εις το Αον Αστυνομικόν Τμήμα όπως ιδή τους κρατούμενους κομμουνιστάς δεν κατόρθωσε τούτο διότι είχον τεθεί υπό αυστηράν απομόνωσιν.

Οι συλληφθέντες και κρατούμενοι εν τω κρατητηρίω του Αου Αστυνομικού Τμήματος είναι οι Κ. Ποτηριάδης, Γεώργιος Μπιλάλης και Γ. Τσουμπράκος, μέλη της κομμουνιστικής νεολαίας και συλληφθέντες προχθές.

Χθες το απόγευμα συνελήφθησαν οι Ι. Λεάκος, Χ. Πανουτσόπουλος, Γρηγορόπουλος και Καναβέλης. Καταζητούνται δε και οι Ζερμπίνος, Βασιλαδιώτης και Ριγανάκος, οίτινες φαίνεται εξηφανίσθησαν, αντιληφθέντες την επικείμενη σύλληψίν των.

ΠΡΟ ΤΟΥ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ

Χθες το απόγευμα παρεπέμφθησαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέως οι συλληφθέντες κομμουνισταί Λεάκος, Πανουτσόπουλος, Γρηγορόπουλος, Καναβέλης, Ποτηριάδης, Μπιλάλης και Τσουμπράκος. Ο κ. Εισαγγελεύς αφού ανέγνωσε την σχηματισθείσαν δικογραφίαν απήγγειλε κατ' αυτων την κατηγορίαν επί παραβάσι του Ιδιωνύμου.

Οι κατηγορούμενοι προσήχθησαν κατόπιν τούτου, ενώπιον του ανακριτού του 3ου τμήματος κ. Χατζάκη. Οι συλληφθέντες θα προσαχθούν και σήμερον προ του κ. Χατζάκη ίνα εξακριβωθώσιν.

(4) «Σημαία» 20/9/1930

 


NEWSLETTER