Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 15:51

Ολα έτοιμα για το Φεστιβάλ Χορού 

Γράφτηκε από την
Ολα έτοιμα για το Φεστιβάλ Χορού 

 

Ετοιμα είναι όλα για το φετινό 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο ξεκινά την Παρασκευή στις 10 μ.μ. στο Μέγαρο Χορού με την παράσταση "Links" του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε επιμέλεια Αντώνη Φωνιαδάκη. 

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο Καλαμάτας ο δήμαρχος Π. Νίκας ξεκίνησε ευχαριστώντας τους υπευθύνους από την κυβέρνηση για τη στήριξη που παρείχαν στο θεσμό. Πρόσθεσε πως ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Μέγαρο και πως προχωρά η σύνταξη της ειδικής έκθεσης από γερμανική εταιρεία και η διαδικασία πρόσληψης του καλλιτεχνικού διευθυντή. 

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της "Φάρις" Θανάσης Ηλιόπουλος είπε πως ετοιμάζεται το έγγραφο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για το διευθυντή του Μεγάρου και πως φέτος έγιναν πολύ μεγάλες προσπάθειες να δοθεί το βάρος του προϋπολογισμού κατά 50% στο καλλιτεχνικό κομμάτι και 50% στα έξοδα της παραγωγής. Τόνισε ακόμη πως η ζήτηση στα εισιτήρια είναι εξαιρετικά μεγάλη και πως κάποιες παραστάσεις είναι σχεδόν sold out, γι΄ αυτό και πρότεινε οι ενδιαφερόμενοι να κλείνουν εισιτήριο έγκαιρα. 

Τέλος η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Κασσιούμη είπε πως ο θεσμός φέτος θα έχει πιο φιλικό πρόσωπο, χωρίς όμως να χάνει το διεθνή του χαρακτήρα. Σημείωσε πως φέτος τα εισιτήρια είναι πιο οικονομικά από πέρυσι, αφού η τιμή έχει πέσει κατά 5 ευρώ και πως αρκετές από τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι δωρεάν. 

Οσον αφορά το "Links": ο διεθνώς αναγνωρισμένος, νέος διευθυντής του μπαλέτου της ΕΛΣ αφιερώνει τη νέα του χορογραφία στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και τον Γκεόργκ Φρήντριχ Χαίντελ, τους δύο κορυφαίους συνθέτες του μπαρόκ, οι οποίοι, παρά το ότι γεννήθηκαν την ίδια χρονιά (1685) σε κοντινές πόλεις, δεν συναντήθηκαν ποτέ όσο ζούσαν. Μέσα από τη σύνθεση των μουσικών τους και τη χορογραφία ο Φωνιαδάκης επιχειρεί να δημιουργήσει ένα τοπίο όπου το φανταστικό, υποσυνείδητο και μυστικιστικό στοιχείο εναλλάσσεται και συνομιλεί με τον ωμό ρεαλισμό, δημιουργώντας ένα ιδανικό «οικοσύστημα» συνάντησης των δύο μουσουργών. Η παράσταση αποτελείται από 3 μέρη: το "Selon Désir", το οποίο ο Φωνιαδάκης έχει πρωτοπαρουσιάσει στο μπαλέτο της Γενεύης, και τα "Air" και "Links" που χορογράφησε ειδικά για το μπαλέτο της ΕΛΣ.

Στην υψηλής αισθητικής παραγωγή συμβάλλουν η λιτή σκηνική εγκατάσταση που συνυπογράφει ο Αντώνης Φωνιαδάκης με τον Σάκη Μπιρμπίλη, ο οποίος επιμελήθηκε και τους φωτισμούς, τα κοστούμια του Τάσου Σοφρονίου και το ηχητικό περιβάλλον που δημιούργησε ο Ζυλιέν Ταρρίντ. Η παράσταση ανεβαίνει την Παρασκευή 15 και το Σάββατο στο Μέγαρο Χορού στην κεντρική αίθουσα στις 10 μ.μ.

Γ.Σαρ.


NEWSLETTER