Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2016 09:01

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Η κρίσιμη εβδομάδα για την Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Εφθασε η κρίσιμη εβδομάδα για την επιλογή της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Την Ευρωπαϊκή Κριτική Επιτροπή υποδέχεται την Τετάρτη το Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21 και τα πάντα μπαίνουν στην τελική ευθεία μιας και την Παρασκευή το μεσημέρι θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση της επιτροπής.

Η κριτική επιτροπή θα επισκεφθεί τις 3 υποψήφιες πόλεις, προκειμένου να αναδείξει τη νικήτρια για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021. Η Καλαμάτα είναι η 3η κατά σειρά πόλη που θα υποδεχθεί τους εμπειρογνώμονες στην έδρα της, μεθαύριο (μετά τη Ρόδο και την Ελευσίνα).   

Τα στελέχη του KALAMATA:21 εργάζονται πυρετωδώς όλη την περασμένη εβδομάδα, για να ετοιμάσουν τις λεπτομέρειες που έχουν σχεδιάσει. Ο στόχος είναι να παρέχουν στην Ευρωπαϊκή Κριτική Επιτροπή μία όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα της πόλης. Η ενημέρωση θα έχει να κάνει τόσο με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, όσο και με άλλους -εξίσου σημαντικούς- άξονες.

Στη συνέχεια, η παρουσίαση του συνολικού προγράμματος των 3 πόλεων θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας την ερχόμενη Πέμπτη, με την Καλαμάτα να το παρουσιάζει 2η σε σειρά. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί επίσημα την επόμενη ημέρα, 11 Νοεμβρίου, στις 12.15 το μεσημέρι.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τη διεκδίκηση του τίτλου, 100 εθελοντές βοηθούν τις δράσεις του Γραφείου. Ο αριθμός αυτός ξεπέρασε όχι μόνο τις προσδοκίες αλλά και τις ανάγκες του Γραφείου για την επίσκεψη. Ωστόσο η παρουσία όλων αποδεικνύεται χρήσιμη, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη φάση. Οι εθελοντές συγκεντρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο για να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Τα στελέχη του KALAMATA:21 ήταν εκεί για να οργανώσουν, να δώσουν τις κατευθύνσεις και να λύσουν όλες τις απορίες για να διενεργηθεί η επίσκεψη της κριτικής επιτροπής.

Οσον αφορά τις μέχρι τώρα, πρόσφατες δημοσιεύσεις, έγινε φανερό πως η προσπάθεια του KALAMATA:21 έχει συγκεντρώσει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας.

Ενα ολοσέλιδο case-study φιλοξένησε η Athens Voice με τίτλο "Εκτωρ Τσατσούλης - Poka Yio: Πώς ένα δίπολο γίνεται δίδυμο". Το άρθρο της Καλλιστώς Γούναρη αναφέρει: "Το KALAMATA:21 επιταχύνει σταθερά προς το στόχο. Το πρόγραμμα χτίζεται σχεδόν εξαρχής και ο χρόνος που περισσεύει πάει στη λεπτομέρεια. H ταχύτητα ξεπερνά τις προσδοκίες αφού ο φάκελος, η πεμπτουσία της διαγωνιστικής διαδικασίας, παραδίδεται 5 ημέρες νωρίτερα από την τελική προθεσμία. «Δουλεύω με έναν άνθρωπο του γούστου μου, χωρίς εγωισμούς και κρυφή ατζέντα» λέει ο Εκτορας για τον Poka Yio και παραδέχεται -παρότι δεν συνηθίζει τέτοιου είδους παραδοχές- ότι διδάχθηκε πολλά. «Ο Εκτωρ, αυτός ο σύγχρονος Ορσον Ουέλς του πολιτιστικού μάνατζμεντ» κατά τον Poka Yio, «είναι ένας σπάνιος και ιδιόρρυθμος άνθρωπος, τόσο προικισμένος που δεν μπορεί να ανεχτεί συμβιβασμούς σε όσα θεωρεί σημαντικά. Αν έχεις και εσύ τα ίδια ζητούμενα, σε απελευθερώνει απεριόριστα, αλλιώς σε συνθλίβει»".

Στο DigiKa, το οποίο είναι ένα από τα 3 βασικά προγράμματα του KALAMATA:21, έκανε αναφορά η δημοσιογράφος Μαρία Νετζίπι για το popaganda.gr, αναδεικνύοντας κυρίως το project του Κόμβου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (Creative Hub Incubator). Το άρθρο είχε ως τίτλο "Καλαμάτα: Ενα βήμα πιο κοντά στη νίκη με το KALAMATA:21" και ανέφερε μεταξύ άλλων: "Πηγαίνοντας κόντρα στις δυσοίωνες προσταγές της οικονομικής κατάστασης της χώρας, η Καλαμάτα σχεδιάζει και συνθέτει ένα μεγάλο όραμα, που βασίζεται τόσο στο φυσικό της κάλλος, όσο και στην πολιτισμική της ταυτότητα. Το DigiKa -που προέρχεται από τις λέξεις digital και Καλαμάτα- και σκοπό έχει την καλλιέργεια και εγκαθίδρυση μιας ψηφιακής κουλτούρας. Workshops, κύκλοι σεμιναρίων, παιχνίδια, τέχνες, εφαρμογές και ένα σωρό άλλα project, που συνοψίζονται σ’ ένα εύχρηστο μοντέλο τεσσάρων φάσεων (See - Learn - Build - Use) θα εισάγουν για τα καλά τους ενδιαφερόμενους, και μάλιστα ανεξαρτήτως ηλικίας, στον ψηφιακό κόσμο".

To in.gr και η δημοσιογράφος Μαρία Πετροπούλου πήρε μία συνέντευξη από τη Μαρία Καλλικούνη, η οποία μίλησε για: τα κτήρια που θα αλλάξουν μορφή ή θα επαναλειτουργήσουν, το Μέγαρο Χορού, το Ορφανοτροφείο Αρρένων Καλαμάτας και τον πολιτισμό ως απάντηση στις φωνές που κατακρίνουν τέτοιες ενέργειες, εν μέσω οικονομικής κρίσης.