Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016 09:53

Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021: Το όνειρο δεν έγινε πραγματικότητα για την Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Το όνειρο δεν έγινε πραγματικότητα για την Καλαμάτα, και του Νίκα του φταίει... η Αττική.

Η Ελευσίνα ήταν η πόλη που επελέγη τελικά ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Στιβ Γκριν, το μεσημέρι της Παρασκευής στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κ. Γκριν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι στην αξιολόγηση της Επιτροπής μέτρησε τι κάνουν οι υποψήφιες πόλεις τώρα, τι δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν και τι θα τους μείνει μετά την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. 

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος και οι τοποθετήσεις σχετικά με το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αλλά και την πολύπλευρη σημασία του πολιτισμού στη ζωή μας, έγιναν παρουσία της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου και στελεχών - εθελοντών από τις 3 φιναλίστ συνυποψήφιες πόλεις (Ελευσίνα, Καλαμάτα, Ρόδος), με πολυπληθέστερη την αποστολή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. 

Στην εκδήλωση τονίστηκε και ο ρόλος της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη που εμπνεύστηκε το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ενώ στην αίθουσα παρευρισκόταν και ο αδελφός της Σπύρος Μερκούρης.

Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας πήγε και συνεχάρη την αντιπροσωπεία της Ελευσίνας. Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο κ. Νίκας τόνισε τη δυσφορία του που «προτιμήθηκε το κέντρο, η Αττική, λες και η Ελλάδα είναι μόνο η Αττική». Και διαβεβαίωσε ότι το κεκτημένο της Καλαμάτας, τον αγώνα 5 ετών για την υποψηφιότητα, θα τον αξιοποιήσουμε.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας Kalamata:21 Εκτορας Τσατσούλης έδωσε συγχαρητήρια στην Ελευσίνα και εξέφρασε την πίστη ότι όλες οι πόλεις που έθεσαν υποψηφιότητα θα στηρίξουν την προσπάθεια της Ελευσίνας. Παρατήρησε δε πως το τι συνέβη και γιατί δεν είναι η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα θα πυροδοτήσει συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πως υπήρξε «δάκτυλος είτε κυβερνητικός, είτε περιφερειακός, είτε οτιδήποτε».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Kalamata:21 Πολύδωρος Καρυοφύλλης (Poka-Yio), ο οποίος λύγισε και δάκρυσε, μίλησε με αγάπη για τον κόσμο και τους εθελοντές της Καλαμάτας, για την ομάδα του Γραφείου Υποψηφιότητας, αλλά και για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στις μικρές και μεγάλες πολιτιστικές ομάδες της πόλης.

ΟΙ ΑΡΧΙΚΕΣ  ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Πιο αναλυτικά, στην εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού για την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η υπουργός Λυδία Κονιόρδου υπενθύμισε ότι το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουας τον εμπνεύστηκε η σπουδαία Ελληνίδα με τα μεγάλα οράματα Μελίνα Μερκούρη. Είπε ότι ο πολιτισμός μπορεί να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει, να καθοδηγήσει, και σημείωσε το σεβασμό στη διαφορετικότητα, στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αλληλεγγύη των λαών. Επεσήμανε ότι και οι τρεις υποψήφιες πόλεις έκαναν μια μεγάλη προσπάθεια και τα κατάφεραν μέσα σε ακραίες συνθήκες.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τίμπορ Νάβρατσιτς επεσήμανε ότι ο πολιτισμός είναι κυρίαρχος στην Ευρώπη, μετράει και αξίζει, δίνει έμπνευση στο πολιτικό οικοσύστημα της Ευρώπης. Σημείωσε δε πως τώρα καλείται να παίξει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο, γιατί μεταδίδει αξίες, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη διαφορετικότητα. Συνεχάρη τις τρεις υποψήφιες πόλεις για την προετοιμασία, τον ανταγωνισμό και την ευγενή τους άμιλλα, και διαβεβαίωσε πως η διαδικασία αξιολόγησης ήταν δίκαιη, ορθή, και έγιναν σεβαστοί οι κανόνες.

Πριν ανακοινώσει το αποτέλεσμα ο Στίβεν Γκριν παρατήρησε ότι ο πολιτισμός παίζει σημαντικό ρόλο στις ζωές μας - και απευθυνόμενος στην υπουργό, της είπε πως δεν είναι μόνο υπουργός Πολιτισμού, καθώς ο πολιτισμός διατρέχει όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Και τόνισε πως ο θεσμός ζητεί από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα να έχει εξωστρέφεια και να κοιτάζει και τους άλλους πολιτισμούς.

 

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΛΑΜΑΤΑ

Σε έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα δόθηκε η συνέντευξη Τύπου της αποστολής της Καλαμάτας μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, εκφράζοντας τη δυσφορία του, παρατήρησε ότι «αφού επιλέγεται το κέντρο, η Αττική για εκδηλώσεις αυτού του είδους, νομίζω ότι εμείς στην Περιφέρεια πρέπει να παλέψουμε έστω και μόνοι μας, με τις δικές μας δυνάμεις, και έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε τέτοιες». Διαβεβαίωσε ότι «μέσα στο 2017 θα έχει συμπληρωθεί η πολιτιστική υποδομή της πόλης, τα κτήρια» και δεσμεύτηκε για αύξηση του δημοτικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό, γιατί «μέσα από τον πολιτισμό και την ανάπτυξή του περνάνε πάρα πολλά για την ανάπτυξη της πόλης και την προοπτική της». Παρατήρησε ακόμα ότι «η πόλη θα γιορτάσει το 2021 τα 200 χρόνια από την Επανάσταση με τον τρόπο που πρέπει, όχι με εθνικιστικές εξάρσεις και κορώνες που κάποιοι άφησαν να εννοηθεί. Η Διακήρυξη του 1821 μιλάει για την αλληλεγγύη». Και στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας, σημείωσε: «Μην αφήσετε την πικρία να σας καταβάλει. Είναι τόσο αισιόδοξα τα πράγματα για την πόλη και την περιοχή μας. Καμία πόλη και καμία περιοχή δεν βρίσκεται στην κατάσταση που βρισκόμαστε εμείς μέσα στην οικονομική κρίση. Ψηλά το κεφάλι και αισιοδοξία».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Kalamata:21 Πολύδωρος Καρυοφύλλης (Poka-Yio), βλέποντας τον κόσμο, αφηγήθηκε κάτι προσωπικό του. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όταν ανέλαβα αυτή τη θέση, η μητέρα μου είπε ότι "θέλω να σου πω κάτι που δεν στο έχω πει. Ο προπάππος σου Καλαματιανός ήταν, από τους πρώτους που πέθαναν στο Σαραντάπορο. Και η χήρα του ζήτησε στην Καλαμάτα τι περιουσία έχει. Και της δώσανε 1,5 τενεκέ λάδι μόνο". Εσείς μου το έχετε ξεπληρώσει πολλαπλά, με κάθε τρόπο». Από τη συγκίνηση τον πήραν τα κλάματα. Σημείωσε ακόμη ότι «η ομάδα των ανθρώπων που δούλεψε για την Καλαμάτα 21 είναι απίστευτη όλη» - και εκθειάζοντας το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης, ζήτησε την προστασία και την ανάδειξη των παιδιών που συμμετέχουν στους μεγάλους πολιτιστικούς φορείς αλλά και τις μικρές ομάδες.

 

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Kalamata:21 Εκτορας Τσατσούλης πολύ συγκινημένος σημείωσε ότι «το δικό μας καλάθι μεγάλωσε όταν είδαμε τον ενθουσιασμό του κόσμου, όταν είδαμε τους δημιουργούς της Καλαμάτας, τους φίλους της Καλαμάτας, τους Καλαματιανούς ανά τον κόσμο να στέλνουν μηνύματα στο Facebook "πώς μπορώ να βοηθήσω", από τις Βρυξέλλες, από την Αμερική και την Αυστραλία - καταλάβαμε ότι αυτή η περιοχή ήταν πολύ μεγαλύτερη από όσο έδειχνε». Σημείωσε ότι «πρέπει να στηρίξουμε όλοι το νικητή, για να αποδείξει ότι ο πολιτισμός είναι η απάντηση σε πάρα πολλά ζητήματα, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτισμικά, ζητήματα ταυτότητας». Η παράκλησή του προς τη δημοτική αρχή αλλά και τις υπόλοιπες αρχές της πόλης, ήταν να μην αφήσουν τους εθελοντές να απογοητευτούν - «γιατί σε 5 μήνες θα είναι αργά. Σε 5 μήνες οι μισοί από όσους στήριξαν, θα βρίσκονται εκτός χώρας».