Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010 22:08

Παρουσίαση ντοκιμαντέρ της Καλαματιανής Κλεώνης Φλέσσα

Γράφτηκε από την

Το Σάββατο στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

 


Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βραβευμένου πρόσφατα στο Φεστιβάλ Χαλκίδας ντοκιμαντέρ της Καλαματιανής σκηνοθέτιδας Κλεώνης Φλέσσα, "Ελένη Μπούκουρη-Αλταμούρα, η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος", θα γίνει το Σάββατο 30 Οκτωβρίου στις 9 μ.μ. στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας.
Στην επιτυχία του ντοκιμαντέρ συνέβαλαν τα εξαιρετικής ευαισθησίας κείμενα της βραβευμένης Μεσσήνιας συγγραφέως Σοφίας Φίλντιση, καθώς και οι στίχοι της που ερμηνεύει η Νένα Βενετσάνου.
Η Ελένη Μπούκουρη ήταν η πρώτη Ελληνίδα αβανγκάρντ καλλιτέχνιδα του 19ου αιώνα. Μια γυναίκα γοητευτική και αινιγματική, που κατάφερε να ανατρέψει όλες τις ισχύουσες συμβάσεις της εποχής της.
Ντυμένη ως άντρας, σπούδασε ζωγραφική στη Ρώμη, στη σχολή των Ναζαριστών (1847-50), και στη Φλωρεντία (1850-51). Διεκδίκησε να ανοίξουν οι ακαδημίες των τεχνών και τα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο επιτρέποντας στις γυναίκες να έχουν πρόσβαση στη γνώση.
Ερωτεύτηκε τον Ιταλό ζωγράφο Σαβέριο Αλταμούρα και έζησε επαναστατικά και ποιητικά τη ζωή της, κάτι που είχε ένα τίμημα πολύ μεγάλο.
Τη σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει η Κλεώνη Φλέσσα, που συνυπογράφει με τη Σοφία Φίλντιση τα κείμενα. Διευθυντές φωτογραφίας είναι οι Δημήτρης Θεοδωρόπουλος και Federico Martucci, η μουσική είναι του Ηρακλή Πασχαλίδη, τραγουδά η Νένα Βενετσάνου, ενώ παίζουν οι ηθοποιοί Αρτεμις Φλέσσα και Γιώργος Σπάνιας.
Η είσοδος στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ είναι ελεύθερη.