Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016 11:05

Στο Μέγαρο Χορού οι σχολές της "Φάρις" 

Γράφτηκε από τον

 

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 οι σχολές της «Φάρις» θα έχουν εγκατασταθεί και θα φιλοξενούνται στο Μέγαρο Χορού, εκτίμησε ο πρόεδρός της Θανάσης Ηλιόπουλος, σε συνέντευξη που έδωσε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο της οδού Αριστομένους, από κοινού με την καλλιτεχνική διευθύντρια του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και τον διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου Παναγιώτη Λαμπρινίδη.

Ο ίδιος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους υπεύθυνους των σχολών και των τμημάτων της δημοτικής επιχείρησης, ενώ συνεχάρη και την Κατερίνα Κασιούμη για την ανανέωση της θητείας της ως καλλιτεχνικής διευθύντριας και του επόμενου, 23ου, Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι από την 1η Δεκεμβρίου, στο Εικαστικό Εργαστήριο ξεκινά Τμήμα Χαρακτικής, με υπεύθυνο καθηγητή τον Χρήστο Βελισσάρη, στο οποίο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πολλές εγγραφές πτυχιούχων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με την οποία επιδιώκεται στενή συνεργασία.

Ο Θ. Ηλιόπουλος, παράλληλα, επανέλαβε ότι η «Φάρις» -με βάση τα στοιχεία των εγγραφών στις σχολές της- απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των δημοτών, καθώς την φετινή χρονιά φοιτούν 425 μαθητές στο Ωδείο, 150 στη Σχολή Χορού και 100 στο Τμήμα Εικαστικών.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ

Αναφερόμενος, εξ άλλου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού ο κ. Ηλιόπουλος αντιπαρήλθε τις κριτικές -εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, όπως διευκρίνισε- περί «υποβάθμισης» του φετινού φεστιβάλ, λέγοντας ότι η Κ. Κασιούμη είχε μόλις 3 μήνες στη διάθεσή της, από όταν ανέλαβε, μετά την παραίτηση της Βίκυς Μαραγκοπούλου, και τηρουμένων των αναλογιών οργάνωσε ένα καθ’ όλα αξιόλογο Φεστιβάλ.

«Φέτος έχει όλο τον χρόνο για να προετοιμάσει το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού» παρατήρησε, διευκρινίζοντας ότι και φέτος ο προϋπολογισμός του θα είναι 460.000 ευρώ.

Παράλληλα, αναφερόμενος γενικότερα στις επικρίσεις σχετικά με «φθίνουσα πορεία» του πολιτισμού στην Καλαμάτα την τελευταία δεκαετία, ο Θ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει, τονίζοντας ότι η σημερινή δημοτική αρχή παρέλαβε μόνο χρέη από τη ΔΕΠΑΚ:

«Οταν αναλάβαμε βρήκαμε απλήρωτους εργαζόμενους και χρέη σε όλη την αγορά. Πολιτισμός με ''φέσια'' δεν γίνεται» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι η «Φάρις» παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες στη χώρα μας χρηματοδοτεί με 550.000 ευρώ τον χρόνο τις σχολές της. Το ίδιο, πρόσθεσε, συμβαίνει και με το ΔΗΠΕΘΕΚ, το οποίο φέτος πήρε μόλις 42.000 από την πολιτεία. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι προετοιμάζεται παράσταση, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, με τους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη και αποκλειστικά με ντόπιους επαγγελματίες ηθοποιούς.

Τέλος, αναφερόμενος ο Θ. Ηλιόπουλος στο θέμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας δήλωσε ότι δεν είναι αποτυχία να προκρίνεται η Καλαμάτα μεταξύ των τριών επικρατέστερων, «μόνο κέρδος υπάρχει από αυτή την υπόθεση» δήλωσε.

 

ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ

«Κάνω ό,τι μπορώ και ό,τι πιστεύω. Η τέχνη του χορού απαιτεί χρήμα και χώρο, ο καθένας θα πρέπει να στηρίξει όπως μπορεί. Η τελειότητα είναι πάντα το ζητούμενο, αλλά δεν είναι πάντα εφικτή» δήλωσε από την πλευρά της η Κ. Κασιούμη αναφερόμενη στο φετινό 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και προσθέτοντας ότι ανέμενε την κριτική.

Ανακοίνωσε, εξ άλλου, ότι η Σχολή Χορού, εν όψει των Χριστουγέννων, προετοιμάζει μια γιορτή στην οποία συνεργάζονται οι μαθητές, οι καθηγητές και οι μουσικοί συνοδοί.

Γνωστοποίησε ακόμα ότι προγραμματίζονται δύο σεμινάρια για τον σύγχρονο χορό, ενώ επισήμανε ότι για 4η συνεχή χρονιά, μαθητές της Σχολής Χορού μετέβησαν, μαζί με τους γονείς τους, στην Αθήνα και παρακολούθησαν μια ολοκληρωμένη παράσταση μπαλέτου.

 

ΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου Π. Λαμπρινίδης, αφού αναφέρθηκε στην έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Χαρακτικής, γνωστοποίησε επίσης ότι υπάρχει αυξημένη κινητικότητα για συνεργασία της «Φάρις» με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).

Ετσι, προγραμματίζεται επίσκεψη μαθητών του Εικαστικού Εργαστηρίου στην ΑΣΚΤ για να συμμετέχουν σε εργαστήρια, ενώ την άνοιξη του 2017 η ΑΣΚΤ θα επιλέξει είτε τελειοφοίτους της, είτε πτυχιακούς φοιτητές της, οι οποίοι θα έλθουν στην Καλαμάτα για να δημιουργήσουν έργα εμπνεόμενοι από την πόλη.

Παράλληλα, ο Π. Λαμπρινίδης ανακοίνωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας, προκειμένου να φιλοξενούνται συχνότερα σε αυτή εκθέσεις - παρατηρώντας ωστόσο ότι η Δημοτική Πινακοθήκη τυγχάνει ελλιπούς χρηματοδότησης.

 

Β.Γ.Μ.