Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2016 08:09

«Η Πούλια και ο Αυγερινός» από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας για 7 παραστάσεις

Γράφτηκε από την
«Η Πούλια και ο Αυγερινός» από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας για 7 παραστάσεις

«Η Πούλια και ο Αυγερινός», ένα μαγικό λαϊκό παραμύθι, ζωντανεύει ως θεατρική παράσταση με ηθοποιούς και κούκλες από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας την ερχόμενη Τετάρτη 4 Ιανουαρίου και μέχρι την Κυριακή 8 του μήνα, για 7 συνολικά παραστάσεις στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. 

Η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής Λέττα Πετρουλάκη, η σκηνοθέτιδα της θεατρικής παράστασης Δέσποινα Δρεπανιά και η αφηγήτρια του παραμυθιού Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη μίλησαν χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου για τους ήρωες του παραμυθιού τους, την Πούλια και τον Αυγερινό: «δυο αστέρια που μοιάζουν αγαπημένα... σαν να είναι μαζί… σαν να έχουν σχέση μεταξύ τους… Και ο λαός άλλωστε επιθυμεί τα δύο αστέρια να είναι πάντα μαζί, γι' αυτό και η παράσταση διηγείται μια ιστορία αγάπης ανάμεσά τους»

Η παράσταση θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 4. την Πέμπτη 5 και την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου στις 8.30 μ.μ., ενώ το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, στις 12 μ. και στις 7.30 μ.μ.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ ΛΑΪΚΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

«Η Πούλια και ο Αυγερινός» είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα λαϊκού και παραδοσιακού παραμυθιού. Το συναντάμε σε πολλές παραλλαγές. Τα ονόματα, οι ρόλοι, οι σκηνές, οι δράσεις, η πλοκή, τα αντικείμενα, το φινάλε… όλα εναλλάσσονται και μεταμορφώνονται ανάλογα με τον τόπο που ζωντανεύει το συγκεκριμένο παραμύθι και είναι ένα σκληρό παραμύθι, όπως είναι άλλωστε κι όλα τα παραμύθια.

Οι ήρωες, μέσα από πολλές σκληρές περιπέτειες και μεγάλα εμπόδια που συναντάνε ανταμείβονται με έπαθλο την επικράτηση της αλήθειας, ενώ οι εκπρόσωποι του κακού τιμωρούνται παραδειγματικά και περιθωριοποιούνται. Σ’ αυτό το παραμύθι, όπως και στα άλλα λαϊκά παραμύθια, στηλιτεύονται και καταδικάζονται στην ανθρώπινη συνείδηση και στις ψυχές των παιδιών η κακία, η ζήλια, το μίσος, η βία, ο φθόνος, η ψευτιά, η συκοφαντία, η πλεονεξία και κάθε «κακό». Αντίθετα προβάλλεται η αδελφική αγάπη, ο έρωτας, η αυτοθυσία, η αλληλεγγύη, η προσφορά, η ευαισθησία, η αλήθεια, η πίστη, η φιλία.

Σ΄ αυτό το παραμύθι όπως και σε πολλά άλλα τέτοια παραμύθια,  φωτίζονται βήμα βήμα τα μονοπάτια που οδηγούν τον άνθρωπο στην αυτονομία, εκεί όπου θα έχει το θάρρος να είναι ο κύριος του εαυτού  του! Βασιλιάς ή Βασίλισσα είναι έξω από κάθε ιεραρχία. Το παραμύθι επεξεργάζεται το πώς αυτή η λάμψη του αστεριού αφορά εντέλει ένα υπέρτατο ιδανικό, για το οποίο όμως είναι ανάγκη οι άνθρωποι να έχουν το θάρρος να αγωνίζονται συμφιλιωμένοι με το φόβο, προς την κατάκτηση της ελευθερίας τους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Για τη διασκευή του παραμυθιού συνεργάστηκε όλη η ομάδα της Πειραματικής Σκηνής. Σκηνοθεσία - Αυτοσχεδιασμοί: Δέσποινα Δρεπανιά, Κωνσταντίνος Μαραβέλιας. Μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Πετρουλάκη, Δέσποινα Δρεπανιά, Κωνσταντίνος Μαραβέλιας. Σκηνικό, φροντιστήριο: Κατερίνα Μηλιαρέση. Σχεδιασμός φωτισμών: Λεωνίδας Παπαδόπουλος. Κατασκευές κούκλας: Λέττα Πετρουλάκη. Αφίσα: Κατερίνα Τζαβάρα. Φωτογραφίες: Νίκος Τζαβάρας. Ηχητικές -  Φωτιστικές εγκαταστάσεις: Χρήστος Συκάς. Επιμέλεια προγράμματος, κειμένων: Λέττα Πετρουλάκη. Εκτύπωση: Παν. Δημ. Δημόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε.

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Αφηγήτρια: Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη. Βασίλισσα: Γιώτα Βασιλειάδη. Βασιλιάς: Αντώνης Σταματέλος. Πούλια: Νάγια Γραμματικοπούλου. Αυγερινός: Σταυρούλα Γκόνου. Υπηρέτης: Φανή Αλεξανδρίδη. Παραμάνα - Πρίγκιπας: Ελένη Σιγαλού. Κυνηγός: Φανή Αλεξανδρίδη. 

 

ΧΟΡΟΣ (αλφαβητικά)

Ρουμπίνη Αγγουρά, Φρόσω Ανδριώτη, Κώστας Αδαμόπουλος, Λουκάς Βασιλάκης, Νικολέττα Βασιλοπούλου, Μαρία Βέβε, Κώστας Δημητρακόπουλος, Γεωργία Δημητρακοπούλου, Σέβη Δημητρακοπούλου, Κανέλλος Δημητριάδης, Γιάννης Δίσκος, Γωγώ Καλογεροπούλου, Χριστίνα Καπέλλα, Πηνελόπη Κατσιρέα, Δημήτρης Κινινής, Κώστας Κουλόπουλος, Κώστας Κωνσταντακόπουλος, Στέλλα Λυμπεροπούλου, Αντωνία Μαυράκη, Γιολάντα Μιτακίδη, Γωγώ Μπάκα, Ηλίας-Ορέστης Μπαχαρακάκης, Αγγελος Μπούχαλης, Ηρώ Ξυνού, Νικόλας Παχτίτης, Αναστασία Πετροπούλου, Αννα Σκαρτσίλη, Αντώνης Σταματέλος, Κωνσταντίνα Σταυροπούλου, Στέλλα Φουντέα, Γιώργος Χρονόπουλος.  


NEWSLETTER